Ivanić-Grad dobio EEA certifikat i otvorena prva od planiranih 12 solarnih elektrana

Grad Ivanić-Grad je u postupku certifikacije dokazao da uspješno provodi svoje klimatske i energetske planove u skladu s visokim standardima kvalitete

Uvođenjem programa upravljanja kvalitetom i certifikacije European Energy Award (EEA) u Belgiji, Grčkoj, Poljskoj i Hrvatskoj, projekt IMPLEMENT imao je za cilj uspostavu svih potrebnih struktura u gradovima/općinama za provedbu održivih klimatskih i energetskih politika.

U nastojanju da smanji ovisnost o konvencionalnim izvorima energije, Grad Ivanić-Grad je proveo pilot projekt postavljanja fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju na krovu postojećeg objekta Visoke škole Ivanić-Grad te je to prvi ovakav potpuno završen projekt u tom gradu. U četvrtak 10. ožujka ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), dr. sc. Julije Domac, je gradonačelniku Javoru Bojanu Lešu uručio certifikat European Energy Award, a tom prigodom simbolično je u rad puštena i sama fotonaponska elektrana.

„U ocjenjivanju prijavljenih preko 1.700 europskih gradova razmatralo se kako gradovi promišljaju energetski razvoj, kako razvijaju prostorno-plansku dokumentaciju, razvijaju i izrađuju strateške dokumente te kako potiču, omogućavaju i provode investicije poput ove. Grad Ivanić-Grad zasluženo prima ovaj certifikat jer se prije mnogo godina projektima koje provodi pozicionirao na europsku kartu pionira energetske tranzicije“, istaknuo je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e. Dodao je kako se nada da će ovaj certifikat, osim što je kruna dosadašnjeg rada, biti daljnji poticaj za nastavak dobrih projekata.

  • Slijeva nadesno: gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije

Ivanić-Grad ovom investicijom nastavlja niz Smart City projekata koje uvodi i provodi u cilju postajanja naprednog grada. Projektom Solar City Ivanić-Grad vrijednim 16 mil. kuna uvode se mjere energetske učinkovitosti u 15 javnih objekata u vlasništvu Grada instalacijom fotonaponskih elektrana na krovu zgrada te ugradnjom dizalica topline.

„Čast nam je da je naš grad prepoznat na ovaj način. Desetak aktivnih projekata koji su sada u provedbi i nekoliko već završenih doprinijeli su do toga da je Ivanić-Grad prepoznat kao grad koji radi značajne iskorake u segmentu obnovljivih izvora energije. U planu nam je izgraditi ukupno 12 solarnih elektrana. U financiranju njihove izgradnje dijelom će moći sudjelovati i sami građani, u drugom dijelu će se osigurati vlastita i EU sredstva. Tu je i Zagrebačka županija koja često sufinancira ovakve projekata“, rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš. Naglasio je kako će se ovim projektima direktno utjecati na uštede u proračunskim sredstvima te na samodostatnost u energiji.

Snaga fotonaponske elektrane je 17 kW, čija vrijednost izgradnje 247.276,25 kn (s PDV-om) od čega je Grad Ivanić-Grad osigurao 154.651,25 kn vlastitih sredstva, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio sufinanciranje u iznosu 92.625,00 kn. Proizvedena energija se primarno troši u objektu, a višak energije se isporučuje u mrežu. Diljem Europe 30 pilot gradova/općina je bilo uključeno u IMPLEMENT projekt, a nakon njegove provedbe i dalje nastavljamo razvijati i provoditi svoju klimatsku i energetsku strategiju korištenjem EEA standarda i kriterija kako bi postigli energetske uštede i smanjenje troškova.

  • U četvrtak 10. ožujka ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), dr. sc. Julije Domac, je gradonačelniku Javoru Bojanu Lešu uručio certifikat European Energy Award, a tom prigodom simbolično je u rad puštena i sama fotonaponska elektrana.

„Ovaj certifikat će dobiti još tri grada s područja Županije koji zajedno pridonose globalnim promjenama. Provodimo niz mjera koje ukazuju da razmišljamo zeleno, da brinemo o klimatskim promjenama i ograničenosti prirodnih energenata poput energetske obnove zgrada javne namjene. U protekle četiri godine smo obnovili četiri zgrade osnovnih i srednjih škola, od kojih je jedna i u ovom gradu. Drago nam je da dugi niz godina surađujemo s Ivanić-Gradom koji ima jasnu viziju za budućnost te ćemo tu suradnju i nastaviti u cilju boljeg standarda i uvjeta življenja njegovih stanovnika“, kazao je Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Grad želi stvoriti preduvjete za iskorištavanje potencijala geotermalne energije pa je prijavio projekt za izradu dokumentacije i pribavljanje dozvola sve do faze u kojoj će biti moguće pokrenuti nabavu usluga i radova za formiranje istražne bušotine geotermalne vode. Do kraja sljedeće godine biti će gotov projekt razvoja širokopojasnog pristupa internetu za 18.000 korisnika s područja Grada i okolice. Iz inicijative WiFi4EU Europske komisije te sredstvima Zagrebačke županije, Ivanić-Grad je omogućio besplatne internetske WiFi pristupne točke na svim relevantnim javnim okupljalištima u gradu. Sva zastarjela rasvjetna tijela u Gradu zamijenjena su novom LED rasvjetom, planira se uvođenje sustava za praćenje kvalitete zraka, postavljene su punionice za vozila na električni pogon, na tri lokacije u gradu nalaze se stanice mješovitog nextbike sustava javnih bicikala, a u blizini Srednje škole Ivan Švear postavljena je prva gradska pametna klupa Steora. Uz sve navedeno, Grad provodi i digitalizaciju javne uprave uvođenjem web platforme Otvoreni Grad Ivanić-Grad i aplikacije CityHub za prijavu komunalnih problema.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Predstavljena aplikacija Energetski info centar Grada Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je aplikaciju Energetski info centar Grada Zagreba putem koje građani i poduzetnici mogu dobiti podatke o sunčanom potencijalu vlastitog krova te o tome koliko bi bila ušteda i povrat investicije ukoliko postave sunčanu elektranu na krovove svojih kućanstava ili poslovnih prostora.

Ivanić-Grad, uključi se u sunce!

Grad Ivanić-Grad i Zelena energetska zadruga (ZEZ) nastavljaju kampanju „Ivanić-Grad, uključi se u sunce”, u sklopu koje su građani Ivanić-Grada u srpnju pozvani da se prijave na Javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER