Grad Pula pokreće projekt solarizacije krovova javnih zgrada

Suradnja je dio provedbe projekta PVMax financiranog sredstvima Europske unije

Grad Pula će suradnjom s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) dobiti detaljnu razradu podataka za solarizaciju krovova, kao i uvid u ukupni potencijal javnih građevina za ugradnju fotonaponskih panela na krovove te primjenu solarne energije s ciljem stvaranja bitnih ušteda na računima za struju i smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić sa suradnicima se u pulskoj Komunalnoj palači sastao s predstavnicima Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) te je tom prigodom dogovoreno da će REGEA Gradu Puli pružiti tehničku podršku za pripremu dokumentacije do investicijskog momenta za solarizaciju krovova javnih zgrada Grada Pule. Grad Pula i REGEA dogovor će formalizirati sklapanjem sporazuma, a suradnja je dio provedbe projekta PVMAX financiranog sredstvima Europske unije, izvijestili su iz Grada Pule.

Time će Grad Pula dobiti detaljnu razradu podataka za solarizaciju krovova, kao i uvid u ukupni potencijal javnih građevina za ugradnju fotonaponskih panela na krovove te primjenu solarne energije s ciljem stvaranja bitnih ušteda na računima za struju i smanjenju emisije stakleničkih plinova. Tehnička pomoć podrazumijeva izradu potrebnih projekata, odnosno spremnost dokumentacije za realizaciju investicija.

Na sastanku se razmatrala i mogućnost financiranja samih investicija ugradnje solarnih elektrana, o čemu će više biti govora u sljedećim koracima, kada budu dostupni prethodno navedeni bazni podaci.

Projekt PVMax financira se iz sredstava tehničke pomoći programa European Local Energy Assistance (ELENA) kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB), a operativno će ga provoditi REGEA. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,98 milijuna eura, namijenjenih za pripremu tehničke dokumentacije. Osnovni cilj ELENA-e je pružanje tehničke pomoći investicijskim projektima u području održive energije – energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora u zgradarstvu te održivog prometa.

Grad Pula / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Solarna energija za kućanstva

VEZANE VIJESTI

Grad Pula pokreće kampanju „Sunčana utičnica“

Kampanjom „Sunčana utičnica“ građanima Pule će se nastojati pružiti kvalitetne informacije i savjeti o mogućnostima korištenja solarne energije u kućanstvima.

Predstavljena aplikacija Energetski info centar Grada Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je aplikaciju Energetski info centar Grada Zagreba putem koje građani i poduzetnici mogu dobiti podatke o sunčanom potencijalu vlastitog krova te o tome koliko bi bila ušteda i povrat investicije ukoliko postave sunčanu elektranu na krovove svojih kućanstava ili poslovnih prostora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER