„Lex Cannabis“: Predstavljen prijedlog zakona za iskorištavanje punog potencijala konoplje

U organizaciji Kluba socijaldemokrata u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora održan je okrugli stol na kojem se govorilo o mogućnosti regulacije uporabe konoplje ili kanabisa

Doc. dr. sc. Mirela Holy, autorica prijedloga zakona nazvanog „Lex Cannabis“, prezentirala je model regulacije iskorištavanja punog potencijala konoplje, koji predviđa da svaka punoljetna osoba za svoje potrebe može uzgajati do devet biljaka u cvjetanju.

Iskorištavanje punog potencijala konoplje bila je tema okruglog stola Kluba zastupnika Socijaldemokrata na kojemu je predstavljen i prijedlog zakona nazvanog „Lex Cannabis“, izvijestio je Hrvatski sabor.

 

„Cilj našeg prijedloga zakona jest iskoristiti aktualni trenutak i Republiku Hrvatsku učiniti državom predvodnicom u iskorištavanju svih potencijala konoplje, a tržište konoplje je jedno od najbrže rastućih i najprofitabilnijih tržišta, uvodno je naglasila zastupnica Ivana Posavec Krivec

Konoplja je primjenjiva u prehrambenoj, kozmetičkoj, tekstilnoj, kemijskoj, automobilskoj i drugim industrijama, a zbog spojeva koje sadrži, koristi se i u liječenju te ublažavanju negativnih posljedica cijelog niza vrlo teških bolesti poput multiple skleroze, Chronove bolesti, malignih i drugih teških bolesti, istaknuto je na okruglom stolu. Autorica prijedloga zakona doc. dr. sc. Mirela Holy prezentirala je model regulacije iskorištavanja punog potencijala konoplje, koji predviđa da svaka punoljetna osoba za svoje potrebe može uzgajati do devet biljaka u cvjetanju.

„Tih devet biljaka nije toliko namijenjeno rekreativnom uživanju koliko ljudima s teškim bolestima. Prijedlogom zakona svaka pravna osoba kao i obrtnik, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i/ili član OPG-a imao bi pravo baviti se komercijalnim aktivnostima u pogledu uzgoja, prerade i prometa svih sorti konoplje pod jednakim uvjetima utvrđenim zakonom i provedbenim propisima. Prihodi od komercijalnog iskorištavanja konoplje koristili bi se za kontinuirano ulaganje u poticanje industrije prerade konoplje, a proširenje važećih djelatnosti Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na reguliranje uzgoja, prerade i prometa svih vrsta konoplje“, pojasnila je doc. dr. sc. Mirela Holy svoj prijedlog zakona te naglasila kako bi se svaka pravna ili fizička osoba (obrtnik, nositelj i/ili član OPG-a), koja zadovolji visoke kriterije kvalitete uzgoja i proizvoda od konoplje, uzgojem mogla baviti i za potrebe zdravstvenog sustava.

Renata Sabljar-Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, prezentirala je ambiciju ovog prijedloga da u korištenju svih potencijala konoplje poseban naglasak bude na njezinom korištenju u medicinske svrhe, uključujući osnivanje klinika za liječenje i ublažavanje bolova pripravcima od konoplje.

„Stoga je izuzetno bitno stvaranje okvira za poticanje znanstveno-istraživačkih projekata koji se bave konopljom i sjemenarstvom konoplje, predlaganje podzakonskih akata radi uređivanja svih aspekata uzgoja, prerade i prometa svih sorti konoplje te izdavanje rješenja i vođenja registara vezanih uz konoplju“, rekla je Renata Sabljar-Dračevac te zaključno ukazala na zdravstvene probleme nastale uslijed različitih oblika zlouporabe konzumacije konoplje.

Velik gospodarski potencijal konoplje

Prema procjenama, od konoplje se proizvodi više od 25.000 različitih proizvoda, što je prema riječima potpredsjednice Kluba zastupnika Socijaldemokrata Vesne Nađ bio osnovni razlog za izradu posebnog propisa (lex specialis) kojim se regulira iskorištavanje punog potencijala konoplje unutar hrvatskog zakonodavstva.

„Tim prijedlogom stvara se pravni okvir za korištenje konoplje u građevinskoj, tekstilnoj, kemijskoj, papirnoj, prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj, automobilskoj i svemirskoj industriji te ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti“, kazala je Vesna Nađ.

Doprinos okruglom stolu u raspravi dali su osnivač Muzeja konoplje Tvrtko Kračun osvrnuvši se na tržište konoplje i njegovu potencijalnu budućnost, osnivač tvrtke Garica Ante Šaran koji je govorio o poduzetništvu temeljenom na kanabisu te osnivači startupa „Hive Minds“, Matko Hrvatin i Nikola Poropat koji su govorili o izazovima i prilikama u zapošljavanju mladih u sektoru kanabisa u Hrvatskoj. Tijekom rasprave moglo se čuti kako hrvatski uzgajivači industrijske konoplje njezine cvjetove izvoze u druge zemlje (Češku, Nizozemsku, Poljsku i dr.) u kojima je dozvoljena njezina ekstrakcija i koje nam je onda prodaju po višestruko višim cijenama.

Zaključno je naglašeno kako bi iskorištavanje punog potencijala konoplje te njezina legalizacija za privatne svrhe doveli do smanjenja crnog tržišta, a istovremeno bi se omogućilo njezino stavljanje u funkciju rasta gospodarstva jer bi se na taj način privukli mnogobrojni turiste i investitori. U suprotnom, Hrvatska će i dalje ostati ograničena na korištenje konoplje u svrhe proizvodnje proizvoda prehrambene i kozmetičke industrije te na status proizvođačice sirovine, umjesto visoko kvalitetnih finalnih proizvoda s velikom dodatnom vrijednošću, istaknuto je na okruglom stolu Kluba zastupnika Socijaldemokrata koji će predstavljeni prijedlog zakona uputiti u zakonodavnu proceduru, za koji očekuje podršku svih zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Značaj integriranog gospodarenja otpadom za održivi razvoj i cirkularnu ekonomiju

Zbog poražavajuće statistike prema kojoj se u Hrvatskoj po glavi stanovnika godišnje proizvodi 403 kg otpada, a na odlagalištima završi 78 % otpada uz vrlo nizak udio recikliranog i kompostiranog otpada od tek 21 %, Studentska sekcija Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa je povodom Dana planeta Zemlje u sklopu projekta „Daj PET za naš planet!“ organizirala predavanje o značaju integriranog gospodarenja otpadom za održivi razvoj i cirkularnu ekonomiju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER