Solarni kanali su izvrsni za proizvodnju čiste energije i uštedu vode

Prekrivanjem vodenih kanala solarnim panelima mogu se spriječiti gubici vode do kojih dolazi zbog isparavanja

Osim dobivanja energije iz obnovljivih izvora, realizacijom pilot projekta Nexus planiraju se osigurati uštede i redovita isporuka vode. To će se uz smanjenje troškova održavanja i sprječavanja rasta korova postići postavljanjem solarnih panela iznad dva kalifornijska kanala.

Slijedeći rezultate istraživanja Instituta Sierra Nevada (SNRI) sa Sveučilišta California-Merced i kalifornijskog Sveučilišta UC Santa Cruz (UCSC), objavljenog prošle godine u časopisu u Nature Sustainability, u sklopu pilot projekta Nexus iznad dva kanala za navodnjavanje u kalifornijskom okrugu Turlock instalirat će se nizovi solarnih panela. Time će se omogućiti bolje praćenje i procjena utjecaja solarnih panela na kvalitetu i gubitke vode te dobiti saznanja o potencijalnim problemima održavanja i logistike koji su povezani s instalacijom i radom solarnih panela iznad vodenih kanala.

Istraživanje je pokazalo kako bi se prekrivanjem približno 6.350 km infrastrukture javnog vodoopskrbnog sustava u Kaliforniji solarnim panelima godišnje moglo proizvesti 13 GW energije, što je otprilike jedna šestina sadašnjeg instaliranog kapaciteta ove američke savezne države i oko polovica predviđenog novog kapaciteta potrebnog za postizanje cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova za 40 % do 2030. Osim toga, time bi se postigla godišnja ušteda od oko 63 milijarde galona vode, što predstavlja količinu potrebnu za navodnjavanje preko 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta ili podmirivanje potreba za vodom za više od 2 milijuna ljudi.

U suvremenom svijetu ušteda svake moguće kapi vode za buduću korisnu upotrebu je nešto na što trebamo usredotočiti, a osnivači tvrtke Solar AquaGrid prepoznali su dosad neiskorištenu priliku za smanjenje gubitaka vode postavljanjem solarnih panela iznad kalifornijskih kanala. Projekt Nexus odobren je početkom veljače ove godine i dodijeljena su mu sredstva u visini od 20 milijuna USD, a provodit će se u suradnji sa Sveučilištem California-Merced.

„Istraživanja i zdrav razum govore nam da je u doba sve većih suša došlo vrijeme da u što većoj mjeri smanjimo gubitke vode“, kazao je Jordan Harris, izvršni direktor tvrtke Solar AquaGrid. „Studija je otkrila da postavljanje solarnih panela na otvorene kanale može rezultirati značajnim uštedama vode, energije i troškova u usporedbi sa solarnim FN sustavima postavljenima na zemlji. Pritom trebamo računati i na dodatnu učinkovitost koja je rezultat eksponencijalnog učinka zasjenjenja i hlađenja.”

„Postoje određeni izazovi kao što su veći troškovi postavljanja solarnih panela i pristup kanalima radi njihovog održavanja što otežava postavljanje panela na najisplativiji način“, rekla je dr. Sarah Kurtz sa Sveučilišta California-Merced. „Kada dobijete troškove implementacije solarnih kanala i njihovog održavanja te količinu proizvedene električne energije, pitanje je što bi bilo potrebno da se projekt smatra dovoljno atraktivnim i isplativim za vlasnika kanala.“

Dok budu ocjenjivali svaki od navedenih čimbenika, istraživači će pokušati pronaći mogućnost za poboljšanje krajnjih rezultata, a također će mapirati državne kanale kako bi identificirali koji je dizajn najkorisniji i najisplativiji te izvršiti procjenu životnog ciklusa sustava. Početak provedbe pilot projekta Nexus zakazan je za ovu jesen, a završetak se očekuje 2024. godine na više lokacija postojeće infrastrukture kanala okruga Turlock.

„Očuvanjem vode uz proizvodnju čiste električne energije pomoću solarnih kanala, projekt Nexus ima potencijal ublažiti neke od najvećih izazova s kojima se suočavamo u Kaliforniji“, kazala je glavna autorica studije dr. Brandi McKuin sa Sveučilišta UC Santa Cruz.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Nova hibridna solarna ćelija prikuplja energiju Sunca i kiše

Solarna energija postaje sveprisutna u suvremenom svijetu, no ipak ima jedan nedostatak, a to je izrazito oblačno i kišovito vrijeme. Tim kineskih inženjera razvio je hibridnu solarnu ćeliju koja može proizvoditi električnu energiju po sunčanom i kišnom vremenu, koristeći triboelektrični učinak za prikupljanje energije kretanja kišnih kapi po površini panela.

Zeleni krov u prosjeku poboljšava učinkovitost solarnih panela za 3,6 %

Usporedbom dva solarna krova u Sydneyu, jednog bez ičega, a drugog s travom i biljkama ispod solarnih panela, otkriveno je da su potonje u prosjeku bile učinkovitije za 3,63 %, čime je njihov prosječan dnevni učinak bio 13 % veći. Veća učinkovitost postiže se zbog nižih temperatura na zelenom krovu upravo zahvaljujući njegovim biljkama. No, to nisu jedine njegove prednosti.

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER