Konzum, Dukat i Sana delikatese ponovno „Najdonatori“!

Iste tri hrvatske tvrtke ponovno su donirale najviše hrane i u 2020. godini

Za svoje humanitarno djelovanje i društveno odgovorno poslovanje Konzum, Dukat i Sana delikatese primili su priznanje „Najdonator“, koje četvrtu godinu zaredom dodjeljuju Mreža hrane i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Prema procjenama, godišnje se u Hrvatskoj baci preko 400 tisuća tona hrane. U isto vrijeme, police socijalnih dućana i skladišta humanitarnih organizacija se slabo pune, a čak 20 posto populacije je u riziku od siromaštva. Godišnje priznanje „Najdonator“ pokrenuto je s ciljem ukazivanja na činjenicu da neke tvrtke redovito doniraju hranu, a nagrada je namijenjena tvrtkama koje su se istaknule doniranjem hrane u prethodnoj godini. Svrha projekta je nagraditi društveno odgovorno poslovanje tvrtki koje svojim donacijama hrane pomažu tisućama ljudi, korisnicima socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja.

 

„Čestitke nagrađenim tvrtkama i njihovim radnicima što su pokazali izvanrednu društvenu odgovornost. U zemlji u kojoj su police socijalnih dućana često prazne to može služiti kao primjer svima. U teškim vremenima humanitarno djelovanje donatora mnogima znači razliku između oskudice i toplog obroka. Ovim priznanjem želimo pokazati da postoje tvrtke koje su iznimno humanitarno angažirane i želimo da građani znaju koje su to tvrtke. Iznimno me veseli veliko povećanje količina donacija u 2020., koju su obilježili potresi i pandemija, i nadam se da je ova inicijativa malo doprinijela tome“, izjavila je potpredsjednica europskih Socijalista i demokrata Biljana Borzan.

Konzum i Dukat su četvrtu godinu za redom najveći donatori među velikim tvrtkama. U kategoriji malih i srednjih tvrtki, koja je uvedena 2019., Sana Delikatese drugi put za redom prima priznanje.

Prema podacima državnih tijela, ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2020. godini iznosila je 19.278.809 kuna. Radi se o povećanju od trećine u odnosu na 2019., kada je prijavljeno 12.991.467 kuna donacija.

Prodajna vrijednost donacija je iznosila 29.004.125 kuna bez PDV-a, što je značajno više u odnosu na 19.836.745 kuna koliko je donirano u 2019. godini. Donacije je Poreznoj upravi prijavilo ukupno osamdeset i pet tvrtki.

„Otkad smo 2017. godine počeli dodjeljivati nagradu Najdonator pa sve do danas, vrlo je primjetno povećanje svijesti donatora da preuzmu ovu nagradu. Osvrnite se oko sebe na reklamama, trgovačkim centrima… sve je više donatora koji žele istaknuti svoje napore i rezultate u doniranju hrane. Vjerujemo da svojim naporima pa i ovom nagradom Najdonator doprinosimo sve snažnijem raspoloženju donatora da istaknu svoje društveno odgovorno poslovanje, da se oko njega potrude, kako bi živjeli u zemlji u kojima se čitava zajednica skrbi za najpotrebitije članove društva. Čestitke dobitnicima nagrade“, kazao je koordinator Mreže hrane Zoran Grozdanov.

Predstavnici nagrađenih tvrtki su na godinu dana dobili pravo korištenja titule i službenog logotipa „Najdonator“. Dobili su i statuu čiji je dizajn, kao i onaj logotipa, izabran na natječaju na kojem je pobijedio mladi dizajner iz Vukovara Mirko Tivanovac.

Konzum je u 2020. donirao hrane prodajne vrijednosti 5.879.653,21 kuna bez PDV-a, što je najveća ukupna vrijednost donacija hrane među velikim tvrtkama u Hrvatskoj.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­„Doniranje hrane i dalje ostaje naš prioritet te nam je velika čast što smo četvrtu godinu zaredom proglašeni „Najdonatorom“. Tu titulu nosimo s ponosom i uvjerenjem da zajedničkim i predanim radom možemo i moramo pokrenuti pozitivne promjene u društvu. Ovim putem zahvaljujem svim vrijednim zaposlenicima Konzuma koji sudjeluju u našem donacijskom programu te humanitarnim udrugama i svim partnerima s kojima surađujemo i zajedno brinemo da hrana dospije potrebitima“, rekla je Ivana Džakula, direktorica Sektora poslovne podrške u Konzumu.

Dukat je u prošloj godini donirao hranu prodajne vrijednosti 4.881.186,81 kuna bez PDV-a, što je među velikim tvrtkama najveća ukupna vrijednost donacija hrane u odnosu na godišnji prihod. Nadalje, tvrtka je najveći donator među domaćim proizvođačima hrane.

„Ponosni smo što smo četvrtu godinu zaredom prepoznati kao najveći donator hrane domaće prehrambene industrije, no još smo ponosniji što svake godine osiguravamo više od milijun mliječnih obroka za potrebite građane. U prošloj, izvanrednoj godini u svakom pogledu gotovo smo utrostručili donacije hrane. Od 2015. do kraja prošle godine donirali smo 1418 tona hrane, a samo lani 373 tone. Vrijednost naših donacija u tih je šest godina premašila 20 milijuna kuna. Ovo priznanje kruna je rada zaposlenika u Dukatovom donacijskom programu koji redovito isporučuju donacije na adrese 60-ak posrednika diljem zemlje“, izjavila je Elena Wolsperger Dolezil, direktorica Korporativnih komunikacija Dukata.

Najveći donator u kategoriji malih i srednjih tvrtki, Sana delikatese, donirao je hrane prodajne vrijednosti 131.912,39 kuna bez PDV-a, što čini 2.25 posto godišnjeg prihoda tvrtke.

„Priznanje „Najdonator” već drugu godinu zaredom je za Sanu kao malo i mlado poduzeće velika čast. U protekloj godini smo iznos donirane hrane utrostručili u odnosu na prethodnu, što je u jeku pandemije iziskivalo iznimno velik angažman naših radnika. Donacije nisu ostvarene od viška prihoda, već su zdrave i kvalitetne namirnice spašene prije isteka roka valjanosti i donirane onima kojima je najpotrebnije. Socijalna osjetljivost, briga o okolišu i radnicima te zajednici osnovni su ciljevi društveno odgovornog poslovanja Sane na što smo izuzetno ponosni“, kazala je direktorica tvrtke Silvija Repić.

Više informacija o samoj nagradi i inicijativi potražite na www.najdonator.eu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Najdonatori: Sana delikatese, Dukat i Konzum donirali najviše hrane u 2021.

Hrvatske tvrtke koje su donirale najviše hrane u prošloj 2021. godini su Sana delikatese, Dukat i Konzum. Za svoje humanitarno djelovanje i društveno odgovorno poslovanje primili su priznanje „Najdonator”, koje petu godinu zaredom dodjeljuju Mreža hrane i europarlamentarka Biljana Borzan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER