ŽCGO Lećevica: Korak bliže uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom

Prethodno savjetovanje za tehničku pomoć za ŽCGO u Lećevici

Regionalni centar čistog okoliša d.o.o. u postupku javne nabave provodi od 21. do 28. veljače 2018. godine prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za tehničku pomoć pri realizaciji izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici i šest pretovarnih stanica (Split, Sinj, Zagvozd, Brač, Hvar i Vis) na području Splitsko-dalmatinske županije, javlja portal dalmacijadanas.hr.

To je prvo u nizu savjetovanja koja se provode sukladno Zakonu o javnoj nabavi u periodu prije raspisivanja međunarodnog javnog natječaja. Tako će nakon tehničkog, uslijediti i prethodna savjetovanja za radove, nadzor i odnose s javnošću (PR).  Naime, Člankom 198. Zakona o javnoj nabavi (“Narodne novine” broj 120/2016.) propisano je da je javni naručitelj prije pokretanja otvorenog postupka javne nabave za posao velike vrijednosti obvezan provesti savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima.

S obzirom da je Centar za gospodarenje otpadom projekt od iznimnog javnog interesa vrijedan 72 milijuna eura, koji u 72-postotnom iznosu financira Europska unija, 18 % Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i 10 % Splitsko-dalmatinska županija, nositelj projekta, Regionalni centar čistog okoliša dužan je poštovati zakonske procedure i sve postupke vezane uz natječaje za odabir najboljeg ponuđača, provoditi javno, transparentno i u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Istodobno, svi postupci bit će strogo kontrolirani, redovito praćeni i rađeni uz suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i predstavnika Europske komisije – JASPERS.

Uvjeti za realizaciju ove faze projekta stekli su se izradom kompletne dokumentacije za javnu nabavu, a prije toga i dobivanjem lokacijske dozvole koju je za CGO u Lećevici izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u rujnu 2017. godine i to nakon niza provedenih upravnih postupaka, ishođenja mnogobrojnih dokumenata i nepotrebnih zastoja tijekom posljednjih nekoliko godina.

Izgradnjom CGO u Lećevici steći će se uvjeti za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom te konačno zatvaranje 15 neusklađenih i za ljude i okoliš opasnih odlagališta otpada na području Splitsko-dalmatinske županije, poput splitskog Karepovca i Mojanki kod Sinja.

Za više informacija posjetite www.rcco.hr.  (Dalmacijadanas.hr / Ekovjesnik)

VEZANE VIJESTI

Pulski projekt „RAZMISLI, ODVOJI, ŠTEDI!“

Provedbom projekta se građanima Pule-Pola prenose  ključne poruke kojima se upoznaju s važnostima i koristima održivog gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta.

Radovi prebacivanja otpada na Karepovcu prekidaju se 5. svibnja

Unatoč dužem kišnom periodu u proteklom razdoblju te prekidima radova za vrijeme blagdana, na odlagalištu Karepovac je od početka sanacije 22. studenog 2017. godine do danas prebačeno oko 700 tisuća metara kubnih komunalnog otpada i 30 tisuća metara kubnih građevinskog šuta, što je oko 70 posto od planiranog prema Projektu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER