Iz Nice za Pariz poletio prvi avion pogonjen održivim zrakoplovnim gorivom

Dekarbonizacija zračnog prijevoza

Air France-KLM, TotalEnergies i Zračna luka Nice Côte d’Azur udružili su snage kako bi izveli prvi let iz Nice za Pariz pogonjen održivim zračnim gorivom (SAF).

Prvi zrakoplov kompanije Air France-KLM pogonjen 30-postotnim održivim zračnim gorivom (Sustainable Aviation Fuel - SAF) kompanije TotalEnergies, poletio je iz Nice za Pariz 3. listopada 2021., tijekom održavanja prvog međunarodnog festivala ekoloških inovacija Nice Transition Days.

Letom AF 6235 iz druge najveće francuske zračne luke ujedno je označen završetak međunarodne ekonomske konferencije Transition Forum, koja se održala tijekom Tranzicijskih dana u Nici, posvećene postizanju ubrzanog prijelaza na budućnost s niskim udjelom ugljika. Stoga i ovaj novi let konkretizira ambicije francuskog nacionalnog avioprijevoznika u suočavanju s potrebom dekarbonizacije zračnog prijevoza.

Biogorivo francuske proizvodnje

Zračni promet ima izrazito negativan utjecaj na okoliš, a njegove emisije uvelike uzrokuju efekt staklenika u atmosferi Zemlje. Komercijalno zrakoplovstvo je u vremenu prije izbijanja pandemije koronavirusa bilo odgovorno za oko 2,5 % globalnih emisija ugljikovog dioksida, a većina zrakoplovnih kompanija, među njima i Air France-KLM, tijekom pandemije je bila prisiljena drastično smanjiti svoje aktivnosti. 

Nakon prvog leta kompanije Air France-KLM iz zračne luke Paris-Charles de Gaulle za Montreal pogonjenog održivim zrakoplovnim gorivom francuske proizvodnje u svibnju ove godine, ovaj let predstavlja nastavak suradnje kompanija Air France-KLM i TotalEnergies na razvoju proizvodnje održivog zrakoplovnog goriva u Francuskoj, kao preduvjeta za njegovu široku primjenu u francuskim zračnim lukama.

Podsjetimo, TotalEnergies je biogorivo korišteno za let Pariz–Montreal proizveo od korištenih ulja za kuhanje u svojoj biorafineriji u francuskom departmanu Bouches-du-Rhône i postrojenju u Oudalleu (Seine-Maritime). Održivo zrakoplovno gorivo francuske proizvodnje dobilo je ISCC-EU certifikat (International Sustainability & Carbon Certification) koji dodjeljuje neovisno tijelo te jamči njegovu održivost.

Korištenjem 16-postotne smjese goriva na letu Pariz–Montreal izbjegnuta je emisija 20 tona CO2, dok se prema priopćenju francuskog nacionalnog avioprijevoznika 30-postotnim održivim zračnim gorivom na letu Nica-Pariz spriječila emisija 3 tone CO2.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Snøhetta dizajnira novi urbani crveni tepih za legendarnu La Croisette u Cannesu

Projekt vrijedan 160 milijuna eura pokreće se s ciljem ponovnog osmišljavanja prostora legendarnog Bulevara Croisette koji se nije obnavljao još od 1960-ih. Sivilo asfalta ustupit će mjesto novoj promenadi s popločenjem od crvenog granita u koji će se ugraditi mesingane linije i ploče s oznakama turističkih znamenitosti, nazivima većih hotela te palmom kao neizostavnim simbolom grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER