Do daljnjeg zabranjeno kupanje na dijelu plaže u Klenovici

Ponovljena mjerenja potvrdila prijetnju opasne bakterije E. coli

Kada se uzrok onečišćenja otkrije poduzet će se sve potrebne radnje da se u najkraćem roku otkloni, no od 19. kolovoza vrijedi zabrana kupanja na dijelu plaže na kojemu su se pojavile nedopuštene razine onečišćenja.

Ponovljena analiza Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potvrdila je onečišćenost mora bakterijom Escherichia coli na dijelu plaže Klenovica kod skakaonice Tunera. Inspekcija je stoga u četvrtak postavila oznaku zabrane kupanja, izvijestio je županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo u Rijeci.

Dana 18. kolovoza uzeta su dva uzorka s tog dijela plaže u Klenovici kod Novog Vinodolskog te je utvrđeno da je koncentracija bakterije Escherichia coli još uvijek veća od dopuštenih vrijednosti. Kako se navodi u priopćenju, uzorkovanje će se nastaviti svakog dana, sve dok nalazi dva ili tri dana zaredom ne budu dobri, a potom se, nakon tjedan dana, trebaju potvrditi još jednim dodatnim uzorkovanjem. Na navedenom dijelu plaže stoga do daljnjeg vrijedi zabrana kupanja.

Kako se navodi na stranicama Grada Novog Vinodolskog, slijedom zaprimljenih prijava tijekom protekla tri dana i objava u medijima, poduzete su sve mjere za utvrđivanje postojanja onečišćenja na plaži u Klenovici kod Tunere uz šetnicu. Kako je ponovno utvrđena nedopuštena razina onečišćenja, od četvrtka je navedeni dio plaže zatvoren za kupanje, a kada se uzrok onečišćenja otkrije poduzet će se sve potrebne radnje da se isti u najkraćem mogućem roku otkloni.

Podsjetimo, nakon dojave o onečišćenju mora na plaži Klenovica, u utorak je obavljeno dodatno ispitivanje na tri lokacije na plaži te je na jednoj lokaciji, na kraju plaže, utvrđena nedopuštena vrijednost mikrobiološkog pokazatelja Escherichia coli, dok su rezultati analize uzoraka s druge dvije lokacije, na početku i na sredini plaže, bili dobri.

Rezultati narednih uzorkovanja bit će objavljeni na sljedećoj poveznici.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Ukinuta zabrana kupanja na plaži Klenovica

Uzrok onečišćenja i visokih koncentracija bakterije Escherichia coli najvjerojatnije je bila neispravna septička jama, a problem bi sad trebao biti otklonjen, kazao je gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, javlja Novi list.

Plaža Klenovica kod Novog Vinodolskog puna Escherichije coli

Koncentracija bakterije Escherichia coli na jednoj od tri lokacije na plaži Klenovica, na kraju plaže kod skakaonice Tunera, viša je od dopuštene te je zbog toga dobila nezadovoljavajuću ocjenu, objavio je u srijedu Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Rijeci.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER