Pred nama je vrhunac toplinskog vala i velika opasnost od šumskih požara

Hrvatska vatrogasna zajednica savjetuje kako se odgovorno ponašati i smanjiti broj požara

Prema prognozi Državnog hidrometerološkog zavoda indeks opasnosti od šumskog požara vrlo je velik za južnu Dalmaciju, osobito za područje Splitsko-dalmatinske županije.

Na području Sedramića-Šuljci u Šibensko-kninskoj županiji pilot Air-tractora, koji je jučer bio u izviđanju, primijetio je požar u začetku te o tome obavijestio Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica. Informacija je proslijeđena u ŽVOC Šibenik koji je uputio zemaljske snage, a na intervenciji gašenja požara, osim protupožarnog zrakoplova Air-tractor, sudjelovalo je sedam vatrogasaca s dva vatrogasna vozila iz DVD-a Unešić i Drniš. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 0,15 ha, a u potpunosti je ugašen u 15:41 sati.

Prema prognozi Državnog hidrometerološkog zavoda pred nama je vrhunac aktualnog toplinskog vala, a indeks opasnosti od šumskog požara vrlo je velik za južnu Dalmaciju, osobito za područje Splitsko-dalmatinske županije.

Hrvatska vatrogasna zajednica apelira na građan(k)e da ne pale vatru na otvorenom prostoru te da oko svojih kućanstava na vrijeme uklone zapaljiv materijal jer je objekt lakše obraniti ako je okoliš pripremljen. Odgovorno ponašanje nužno je kako bi se smanjio broj požara, zaštitili ljudski životi i imovina, a pritom je važno držati se sljedećih uputa HVZ-a:

  • Izbjegavajte udisati produkte dima jer već nakon kratkog izlaganja osoba gubi svijest!
  • Napominjemo i kako se požar izrazito brzo širi u čamcima i kamp prikolicama stoga ih odmah napustite ako požar ne možete ugasiti s priručnim sredstvima za gašenje!
  • Ne dovodite sebe u opasnost i ne otežavajte vatrogascima gašenje požara tako što se približavate mjestu požara kako biste promatrali, fotografirali ili snimali vatrogasnu intervenciju!
  • Ukoliko primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112!

HVZ / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Lokaliziran požar kod Grebaštice

Požar u zaleđu Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji je brzo stavljen pod kontrolu, a zračne snage su povučene oko 14 sati. U 15.15 sati požar je lokaliziran, a vatrogasci su i dalje na terenu. Opožareno je 5 ha niskog raslinja i mlade borove šume.

Požari na Dinari i Svilaji pod kontrolom vatrogasaca

Ni uskrsni blagdani nisu prošli bez vatrogasnih intervencija. Dok su vatrogasci Grada Zagreba tijekom 13. travnja zabilježili 55 intervencija na uklanjanju posljedica potresa te jedan požar objekta u kojem nije bilo stradalih, u nekoliko županija zabilježeni su požari otvorenog prostora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER