Slučaj „tigra na trajektu” znak je potrebe za ozbiljnim promjenama

Danas je Svjetski dan tigrova

Primjer „tigra na trajektu”, snimljenog prije dva tjedna u transportu na relaciji Hvar-Split, otvara mnoga pitanja o adekvatnosti našeg zakonodavnog sustava i pokazuje potrebu za boljim provođenjem postojećih zakona. WWF poziva na preispitivanje stavova javnosti i institucija po pitanju etičkog tretmana životinja.

Danas obilježavamo Svjetski dan tigrova, predivnih, ali kritično ugroženih životinja. U tom duhu prisjećamo se nemilog događaja koji se prije nekoliko dana dogodio na trajektu na relaciji Hvar-Split, gdje se među putnicima, u maloj prikolici, našao sibirski tigar. Nakon potvrđene informacije, nekoliko se organizacija, uključujući WWF, svjetsku organizaciju za zaštitu prirode, obratilo nadležnim institucijama koje i dalje istražuju detalje.

Slučaj je otvorio brojna pitanja o legalnosti držanja i transporta divljih životinja. U Hrvatskoj nije zakonom zabranjeno držati tigrove u privatnom vlasništvu ako su za to zadovoljeni svi uvjeti. Također, transport divljih životinja se mora obavljati u skladu s nacionalnim propisima o prijevozu životinja: treba biti osiguran poseban, dovoljno velik i čvrst kavez, temperature trebaju biti optimalne kako ne bi uznemirile životinju, u pratnji mora biti veterinar ili stručna osoba, a potreban je i video nadzor. Međutim, osim pitanja što je zakonski odobreno, nužno je upitati se i što je moralno ispravno.

Kaznena djela protiv okoliša i prirode danas su četvrta najunosnija aktivnost organiziranog kriminala na svijetu

„WWF strogo osuđuje posjedovanje divljih životinja kao ljubimaca, radi trgovine ili zabave. Držanje divljih životinja u zatočeništvu opravdano je jedino radi očuvanja vrste ili u edukacijske svrhe, ali i tada sigurnost i kvaliteta života moraju biti prioritet“, upozorava Petra Remeta, voditeljica programa zaštite u WWF Adriji. „Ozbiljan je problem što se tigrovi iz divljine i tigrovi rođeni u uzgoju zakonski ne tretiraju na isti način. Strogo je zabranjena trgovina živim ili mrtvim tigrovima iz divljine kao i dijelovima njihovih tijela ili raznim derivatima dobivenima od tigra. Kod tigrova iz uzgoja situacija je nešto drugačija - njihov transport i trgovina često su odobreni ili prolaze nezabilježeno među državama članicama EU. Iz tog razloga ilegalna trgovina i krivolov rastu.”

Problem predstavljaju i nedovoljne kontrole izvoza, uvoza i prijevoza divljih životinja unutar i između država, kao i nepostojanje jedinstvene baze podataka rođenja i smrti tigrova u uzgoju. Iako su države članice EU potpisnice CITES-a, neke države nekontrolirano uvoze i izvoze tigrove iz uzgoja, neprimjetno pridonoseći crnom tržištu. Na azijskom tržištu su svi dijelovi tigra iznimno vrijedni, bilo kao ukrasi, trofeji ili u alternativnoj medicini. Koriste se čak i njihove kosti za pripravak koji smatraju ljekovitim. Zato je izvoz tigrova - živih ili mrtvih, kao i njihovih dijelova, s europskog na azijsko tržište, iznimno unosan posao.

Boljom provedbom propisa EU-a do oporavka ugrožene europske biološke raznolikosti i zdravlja ekosustava

WWF nastoji zaustaviti taj trend. Od početka 20. stoljeća smo izgubili oko 95% tigrova. Zadnjih 11 godina WWF provodi inicijativu TX2 – udvostručimo broj tigrova. Iako su njihovi brojevi narasli, a u nekim su azijskim državama i ostvarni TX2 ciljeva, i danas brojimo tek oko 3900 tigrova u divljini, njihova populacija je i dalje u padu, a jedna od glavnih prijetnji su krivolov i ilegalna trgovina. WWF stoga provodi projekt  „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi” (LIFE SWiPE), čiji je glavni cilj obeshrabriti zločine nad zaštićenim divljim životinjama i smanjiti ilegalne radnje. Tigrovi su iznimno važan dio ekosustava, a njihovo izumiranje imalo bi katastrofalne posljedice za ostale vrste, ali i za ljude. Zbog toga im moramo osigurati sretnu i zdravu budućnost.

WWF Adria / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Kako bi izgledao svijet bez tigrova?

VEZANE VIJESTI

Sivi vukovi pobijeni nakon uklanjanja s popisa ugroženih vrsta

Čak trećina sivih vukova u američkoj saveznoj državi Wisconsin stradala je nakon njihovog uklanjanja s popisa ugroženih vrsta. Prema istraživanju Sveučilišta Wisconsin-Madison između travnja 2020. i travnja 2021. od ljudske su ruke najvjerojatnije stradala 323 vuka.

Kako bi izgledao svijet bez tigrova?

Svjetski dan tigrova obilježava se od 2010. godine s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja ovih predivnih životinja te zaštite njihovih prirodnih staništa.

Neki darovi ne mogu čekati!

Ove godine blagdani neće biti kao što smo navikli. Pandemija je promijenila naše živote, no darovi koje odlučimo pokloniti mogu nam dati nadu u bolju budućnost i zdraviji planet. U ovo blagdansko vrijeme stavimo pod bor nešto jedinstveno!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER