U Šibeniku održana razmjena mladih „Say NO to plastic future“

Uz sudjelovanje 42 mladih iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Latvije, Španjolske i Portugala

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta bila je domaćin još jedne razmjene mladih na temu zaštite okoliša i stvaranja „zelenije“ budućnosti.

Razmjena mladih pod nazivom „Say NO to plastic future“ se održala od 14.-22. srpnja u Šibeniku gdje je 42 sudionika iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Latvije, Španjolske i Portugala razmijenilo znanje, iskustvo i stavove o tome kako reći NE budućnosti punoj plastike i kako prihvatiti individualnu odgovornost u stvaranju željene budućnosti.

S obzirom da udruga Argonauta već dugi niz godina prakticira neformalne metode učenja i iskustveno učenje, sudionici su na samom početku razmjene pozvani da u potpunosti osjete problem i sudjeluju u jednoj akciji čišćenja. U samo 45 minuta napunili su dva velika kontejnera otpada prikupljena na početku šetnice kroz Kanal sv. Ante.

„Iako nije razglednica kakvu želimo poslati u svijet, ne smijemo skrivati istinu da su divlja odlagališta još uvijek poprilično 'živa' i da sustav na više razina ne funkcionira kako bi trebao. Sudionici akcije shvatili su da problem plastike i otpada neće nestati bez promjene kolektivne svijesti o tome kakvu budućnost želimo, a kakvu ne“, ističu u Udruzi Argonauta.

Kako bi shvatili koja uvjerenja i mentalni modeli dovode do vidljivih problema, pomoću „Iceberg modela“ su istražili neke probleme vezane za plastiku: prekomjernu proizvodnju, zdravstvene probleme, gomilanje plastike u prirodi i životinjama, ignoriranje problema, političko lobiranje te nedostatak edukacije, a zatim su organizirali i vlastitu konferenciju „Say NO to plastic future“ kako bi kroz igru uloga shvatili želje i potrebe proizvođača plastičnih ambalaža, novinara, ekoloških udruga i potrošača. Pomoću simulacije shvatili su kako se lako može manipulirati podacima, informacijama i stvoriti neka „drugačija istina“.

Osim toga, za sve sudionike priređen je i izlet na otok Prvić koji se planira priključiti otocima Zlarin i Krapanj u inicijativi „Arhipelag bez plastike“. Kroz priču s članicom Udruge Otok saznali su s kojim se problemima susreću mještani i poslodavci na Prviću te su im ponudili neka konstruktivna rješenja u borbi protiv plastike. Osim toga, sudionici su posjetili Memorijalni centar Fausta Vrančića te obiteljsko gospodarstvo „Natura Škoj“ koje je svojim primjerom pokazalo kako se može graditi održiva i zelenija budućnost jednog otoka.

Sudionici su kreirali i vlastite kolaže „zelene budućnosti“ u kojoj žele živjeti kako bi fokusiranije mogli donositi odluke kojima će kreirati budućnost koju žele. Osim toga, osmislili su i različite projekte koje će implementirati u svojim lokalnim zajednicama kako bi i ostale potaknuli da jasno kažu NE budućnosti punoj plastike. Neki od projekata su i Zero waste festivali, projekti solidarnosti s radionicama o tome kako planinariti i kampirati bez plastike, kako izbjeći plastiku prilikom kupovine, kako voditi osobnu higijenu izbjegavajući plastiku… Također, osmislili su i geocaching aktivnost čiji je cilj ponovno spajanje s prirodom na koje toliko često zaboravljamo.

Ipak, najvažnije od svega naučenog bilo je prihvatiti vlastitu odgovornost svakog od nas u kreiranju budućnosti kakve želimo te jasno i glasno ODBITI plastičnu vrećicu, plastične čaše i drugu ambalažu koja nam se svakodnevno servira.

„Kada se zahtjevi potrošača promjene, promijenit će se i ponuda“, ističu u Udruzi Argonauta te upućuju zahvalu Erasmus plus programima koji već godinama omogućuju da se svijest o ovakvim temama promovira među mladima diljem Europe i šire.

Ekovjesnik

  • Fotografije: Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta

 

VEZANE VIJESTI

Otvaranje inicijative „Za arhipelag bez plastike“

Nakon gotovo tri godine uspješne provedbe inicijative „Za Zlarin bez plastike“, u Krapnju i Zlarinu se ovog vikenda otvara inicijativa „Arhipelag bez plastike“ čime će se obilježiti Međunarodni dan bez plastičnih vrećica (3. srpnja), kao i stupanje na snagu Direktive Europske unije o jednokratnoj plastici u Hrvatskoj.

Srpanj bez plastike u Art Parku

Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network), članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic, i Art Park Zagreb, povodom obilježavanja „Srpnja bez plastike“, pozivaju vas da se u srijedu, 15. srpnja u 19 sati pridružite večernjem druženju ispunjenom kreativnim aktivnostima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER