„Klimatskom lideru“ održivost postaje neobavezan kriterij?!?

Najnoviji nacrt smjernica za procjenu prioritetnih energetskih projekata EU-a zadržat će održivost kao neobavezan kriterij!

EU trenutno raspravlja o petom popisu prioritetnih energetskih projekata širom (i šire) Europe. Uspješni projekti bit će označeni kao „Projekti od zajedničkog interesa“ (tzv. PCI) i ispunjavat će uvjete za dodjelu javnog novca i pomoći EU-a, izvijestila je Zelena akcija.

Dok se Europska unija u svijetu pokušava prikazati kao klimatski lider, najnoviji nacrt metodologije Europske komisije za odabir prioritetnih plinskih projekata za PCI popis stavlja kriterij održivosti kao neobavezan! Zelena akcija podsjeća kako se u nacrtu 5. PCI popisa nalazi i projekt izgradnje kopnenog LNG terminala na Krku.

 

Ovim postupkom upravlja se putem EU uredbe o transeuropskoj energetskoj mreži (tzv. TEN-E) koja trenutno omogućuje operatorima plinskih sustava da pomognu odlučiti što plinskom sustavu treba – što predstavlja očigledni sukob interesa, ističu u Zelenoj akciji.

Nositelji plinskih projekata još su jednom predložili niz projekata za dobivanje statusa najvišeg prioriteta EU-a i pristup financiranju iz EU-a putem PCI popisa. Europska komisija trenutno ocjenjuje 74 plinska projekta koja će dobiti ili neće prioritetnu oznaku EU-a.

Istovremeno, lokalne zajednice protive se mnogim od ovih projekata - zapravo javno savjetovanje Europske komisije o nacrtu 5. PCI popisa iz travnja ove godine pokazalo je da se 96,4 posto javnosti protivi ovim projektima!

Kako će Komisija definirati koji se projekti na fosilna goriva uvrštavaju na PCI popis? Naime, Komisije je 15. lipnja objavila dokument u kojem se navodi način izbora projekata i zaključila da:

  • Plinski projekti ne trebaju proći procjenu održivosti da bi se uvrstili na popis! Održivost je doslovno neobavezna.
  • To znači da je više nego vjerojatno da će deseci neodrživih plinskih projekata postati „Projekti od zajedničkog interesa EU-a“.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

Zemlje EU odlučile produžiti subvencije za fosilna goriva

„U doba kada bismo svaku lipu trebali prebaciti na subvencije za čiste obnovljive izvore energije, nastavit ćemo plaćati za nepotrebnu plinsku infrastrukturu i plinovode koji se miješaju u malim količinama s vodikom. Europski parlament sada mora zauzeti čvrst stav da okonča subvencije EU-a za sva fosilna goriva”, poručuje Marija Mileta iz Zelene akcije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER