UNESCO pokreće alat za praćenje kakvoće voda

Održivi razvoj: univerzalni pristup čistoj vodi i sanitarnim uvjetima

Kvaliteta vode utječe na zdravlje ljudi, kao i ekosustave, biološku raznolikost, proizvodnju hrane i gospodarski rast.

Portal IIWQ World Water Quality je razvijen u okviru UNESCO-IHP Međunarodne inicijative o kakvoći voda (IIWQ) i predstavlja pionirski alat za praćenje kakvoće voda pomoću promatranja Zemlje. Portal se zasniva na izgradnji i unapređenju baze podataka te omogućuje pristup mnoštvu informacija kako bi se što bolje razumjeli učinci promjene klime i ljudskog ponašanja na sigurnost voda.

Cilj portala je pružanje podataka o kvaliteti voda, donošenje znanstveno utemeljenih odluka za upravljanje vodama i potpora državama članicama u provedbi jednog od 17 globalnih ciljeva koji čine Program održivog razvoja do 2030. godine i to univerzalnog pristupa čistoj vodi i sanitarnim uvjetima (Cilj 6), kao i nekoliko drugih ciljeva koji su izravno povezani s kvalitetom i onečišćenjem voda.

Portalu možete pristupiti preko sljedeće poveznice: IIWQ World Water Quality

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Klimatska kriza mogla bi otežati upijanje vode u tlo

Istraživači upozoravaju kako bi klimatska kriza mogla smanjiti mogućnost upijanja vode u tlo u mnogim dijelovima svijeta što bi moglo imati ozbiljne posljedice na zalihe podzemne vode, proizvodnju i sigurnost hrane, otjecanje kišnice, bioraznolikost i ekosustave.

Prihvaćeni prijedlozi Biljane Borzan za čišću i dostupniju vodu

Čišća i sigurnija pitka voda dostupna svima, to je glavni cilj izmjena EU direktive o pitkoj vodi koje su izglasane u Odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Stupanjem nove direktive na snagu uvest će se novi način mjerenja čistoće vode, proširiti lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se testirati i obvezati države članice EU da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane, stoji u priopćenju hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

Harare se suočava s krizom vode

Situacija s vodoopskrbom u Harareu je jako loša. Zbog suša i raspada vodoopskrbnog sustava bez vode je više od dva milijuna stanovnika glavnog grada Zimbabvea. Predgrađa grada nemaju vode već nekoliko tjedana, a prijavljeni su i prvi slučajevi tifusa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER