UNESCO pokreće alat za praćenje kakvoće voda

Održivi razvoj: univerzalni pristup čistoj vodi i sanitarnim uvjetima

Kvaliteta vode utječe na zdravlje ljudi, kao i ekosustave, biološku raznolikost, proizvodnju hrane i gospodarski rast.

Portal IIWQ World Water Quality je razvijen u okviru UNESCO-IHP Međunarodne inicijative o kakvoći voda (IIWQ) i predstavlja pionirski alat za praćenje kakvoće voda pomoću promatranja Zemlje. Portal se zasniva na izgradnji i unapređenju baze podataka te omogućuje pristup mnoštvu informacija kako bi se što bolje razumjeli učinci promjene klime i ljudskog ponašanja na sigurnost voda.

Cilj portala je pružanje podataka o kvaliteti voda, donošenje znanstveno utemeljenih odluka za upravljanje vodama i potpora državama članicama u provedbi jednog od 17 globalnih ciljeva koji čine Program održivog razvoja do 2030. godine i to univerzalnog pristupa čistoj vodi i sanitarnim uvjetima (Cilj 6), kao i nekoliko drugih ciljeva koji su izravno povezani s kvalitetom i onečišćenjem voda.

Portalu možete pristupiti preko sljedeće poveznice: IIWQ World Water Quality

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ne propustite pogledati „Mutne vode“

Film „Mutne vode“ donosi istinitu priču o borbi malog čovjeka protiv moćne korporacije i zasniva se na tekstu Nathaniela Richa „The Lawyer Who Became DuPont's Worst Nightmare“ (Odvjetnik koji je postao DuPontova najgora noćna mora), objavljenom u The New York Timesu prije četiri godine. Korporativnog odvjetnika za zaštitu okoliša, Roba Bilotta, u filmu glumi poznati američki glumac i aktivist za zaštitu okoliša Mark Ruffalo.

Prihvaćeni prijedlozi Biljane Borzan za čišću i dostupniju vodu

Čišća i sigurnija pitka voda dostupna svima, to je glavni cilj izmjena EU direktive o pitkoj vodi koje su izglasane u Odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Stupanjem nove direktive na snagu uvest će se novi način mjerenja čistoće vode, proširiti lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se testirati i obvezati države članice EU da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane, stoji u priopćenju hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

Harare se suočava s krizom vode

Situacija s vodoopskrbom u Harareu je jako loša. Zbog suša i raspada vodoopskrbnog sustava bez vode je više od dva milijuna stanovnika glavnog grada Zimbabvea. Predgrađa grada nemaju vode već nekoliko tjedana, a prijavljeni su i prvi slučajevi tifusa.

Svjetski dan voda 2019. – Voda za sve

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka 2019. već dvadeset i šestu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER