Besplatan pristup najnovijim znanstvenim otkrićima

Europska komisija pokrenula platformu za objavljivanje znanstvenih radova s otvorenim pristupom

Europska komisija namjerava služiti kao primjer potpore otvorenoj znanosti i promicanja transparentnosti u objavljivanju radova, a njezin je cilj nadahnuti druge ulagače, posebno na nacionalnoj razini, da učine to isto. Integriranjem platforme Open Research Europe u Obzor 2020. i Obzor Europa uvodi se nova razina inovativnih rješenja u akademskoj komunikaciji.

Europska komisija je pokrenula Open Research Europe platformu za objavljivanje znanstvenih radova koja je dostupna svima, a na njoj će se predstavljati rezultati istraživanja koja se financiraju iz programa EU-a za istraživanje i inovacije za 2021. – 2027. Obzor Europa i njegova prethodnika Obzora 2020.

Open Research Europe omogućuje svima - istraživačima i građanima - besplatan pristup najnovijim znanstvenim otkrićima čime će se otkloniti velike poteškoće do kojih često dolazi pri objavljivanju znanstvenih rezultata, uključujući kašnjenja i prepreke ponovnoj uporabi rezultata te visoke troškove. Platforma je besplatna i neobvezna usluga za korisnike programa Obzor Europa i Obzor 2020., čijim korištenjem ispunjavaju zahtjeve za trenutačan otvoreni pristup kako bi primili sredstva iz tih programa.

Već je podneseno oko 40 znanstvenih radova iz potpuno različitih područja istraživanja te su dostupni znanstvenoj zajednici za čitanje i preispitivanje.

„Moramo primjenjivati otvorenije istraživačke prakse koje u većoj mjeri uključuju suradnju kako bi se ubrzala znanstvena otkrića. Open Research Europe pomaže istraživačima da objavljuju uz otvoren pristup i tako uklanja granice za tokove znanja i njeguje znanstvenu raspravu. Ovo je tek početak. Postupno ćemo graditi ugled platforme kao mjesta na kojem radove objavljuju istraživači u okviru programa Obzor 2020. i Obzor Europa te je učiniti nezaobilaznim dijelom europskog istraživačkog prostora.“ - izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Podupiranje otvorene znanosti i transparentnosti u postupku znanstvenog izdavaštva

U Komunikaciji Novi EIP za istraživanje i inovacije Komisija uvodi Open Research Europe kao platformu s otvorenim pristupom za objavljivanje znanstvenih radova koji nastaju zahvaljujući financiranju u okviru Obzora 2020. i Obzora Europa u svim područjima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, kao i društvenih znanosti, umjetnosti te humanističkih znanosti.

Open Research Europe neće samo doprinijeti brzom i isplativom objavljivanju otvorenih znanstvenih publikacija. Korisnicima programa Obzor 2020. i Obzor Europa olakšat će se i ispunjavanje relevantnih uvjeta financiranja koji uključuju otvoreni pristup, i to trenutačni otvoreni pristup, kako se zahtijeva u okviru programa Obzor Europa, te automatsko unošenje u repozitorij opće namjene (za usporedbu, u okviru programa Obzor 2020. dopušteno je razdoblje zabrane pristupa pohranjenom cjelovitom tekstu u trajanju između 6 i 12 mjeseci). Platforma Open Research Europe će istraživačima ponuditi izdavački prostor za brzu razmjenu rezultata i spoznaja te će se olakšati otvorene i konstruktivne istraživačke rasprave. Na platformi se nalazi širok raspon instrumenata za mjerenje znanstvenog i društvenog učinka članaka i pružanje informacija o njihovoj uporabi i ponovnoj uporabi.

Više informacija potražite na izdavačkoj platformi Open Research Europe.

VEZANE VIJESTI

Prvi strateški plan programa Obzor Europa za razdoblje 2021. – 2024.

Strateški plan novost je u programu Obzor Europa (Horizon Europe), a njime se utvrđuju strateške smjernice za usmjeravanje ulaganja u prve četiri godine njegove provedbe kako bi istraživanja i inovacije u EU-u pridonosila ostvarivanju njegovih prioriteta, uključujući klimatski neutralnu i zelenu Europu, Europu spremnu za digitalno doba i gospodarstvo u interesu građana.

REGEA kreće s provedbom četiri nova EU projekta

Horizon2020 ili Obzor2020 je program Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014. do 2020. godine koji objedinjuje aktivnosti nekadašnjeg Sedmog okvirnog programa (FP7), inovacijske aspekte Programa za konkurentnost i inovacije (CIP) i EU doprinos Europskom institutu za inovacije i tehnologiju (EIT).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER