Svjetski meteorološki dan: Ocean - naša klima i vrijeme

Kada govorimo o vremenu i klimi, većina nas razmišlja samo o onome što se događa u atmosferi. No, zanemarimo li ocean, tada izostavljamo velik dio cjelokupne slike.

Ocean je glavni pokretač vremena i klime na našem planetu, a kako prekriva više od 70 % Zemljine površine ima i ključnu ulogu u klimatskim promjenama. O njemu uvelike ovisi globalno gospodarstvo i sigurnost hrane, ali i budućnost obalnih zajednica te stotina milijuna ljudi koji žive u blizini njegovih obala.

Ovogodišnji Svjetski meteorološki dan stoga je posvećen temi „Ocean, naša klima i vrijeme“, čime Svjetska meteorološka organizacija (WMO) želi naglasiti povezanost oceana, klime i vremena na Zemlji, ali i sve važniju ulogu promatranja i istraživanja oceana te usluga njegovih ranjivih ekosustava koje nam pružaju u uvjetima klimatske krize.

Ocean djeluje kao Zemljin termostat i pokretna traka: apsorbira i transformira značajan dio sunčevog zračenja koji dopire do površine našeg planeta te osigurava toplinu i vodenu paru u atmosferi. Ogromne vodoravne i okomite oceanske struje stvaraju i cirkuliraju ovu toplinu oko Zemlje, često i tisućama kilometara daleko, oblikujući tako vrijeme i klimu na globalnoj i lokalnoj razini. Pojave poput oscilacija u Zemljinom oceanu i atmosferi prirodno se pojavljuju na različitim vremenskim geografskim skalama. Najpoznatija takva pojava je El Niño - zagrijavanje površinskih voda u istočnom tropskom Tihom oceanu, a zajedno s La Niñom čini dva od tri stanja konstantno promjenjive El Niño/Južne oscilacije (ENSO) koja utječu na temperature, oborine i obrasce oluja u mnogim dijelovima svijeta.

Međutim, prirodna ravnoteža oceana i atmosfere sve se više narušava pod utjecajem ljudskih aktivnosti. Poznato je da ocean apsorbira preko 90 % viška topline zarobljene stakleničkim plinovima, štiteći nas tako od još većeg porasta temperature kao rezultata klimatskih promjena. No, zagrijavanje oceana i promjene kemijske ravnoteže oceana već sada remete njegove ekosustave, ali i stanovništvo koje o njima ovise.

„Visoke oceanske temperature povezane su s rekordnom sezonom atlantskih uragana i intenzivnih tropskih ciklona u Indijskom i Južnom Tihom oceanu u 2020. godini. S obzirom na to da oko 40 % globalne populacije živi unutar 100 km od obale, naša je nužnost hitno zaštititi obalne zajednice od opasnosti kao što su visoki valovi, olujni udari i porast razine mora, i to putem poboljšanih sustava ranog upozoravanja i prognoza“, rekao je glavni tajnik WMO-a prof. Petteri Taalas.

Klimatski pokazatelji i utjecaji povezani s oceanima prikazani su u Privremenom izvješću WMO-a o stanju globalne klime u 2020., koje će biti objavljeno uoči Dana planeta Zemlje 22. travnja.

Kako se navodi u priopćenju WMO-a, ovogodišnja tema Svjetskog meteorološkog dana odabrana je kako bi se obilježio i početak UN-ovog Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.-2030.) koje je predvodi UNESCO-ova Međuvladina oceanografska komisija (Intergovernmental Oceanographic Commission, IOC).

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) od 1961. godine obilježava obljetnicu stupanja na snagu Konvencije o osnivanju WMO-a (dana 23. ožujka 1950.), čime se ujedno ukazuje i na značajan doprinos koji nacionalne meteorološke i hidrološke službe imaju za sigurnost i dobrobit društva i to ne samo na kopnu, već i na moru.

Poruku glavne ravnateljice DHMZ, dr.sc. Branke Ivančan-Picek, povodom Svjetskog meteorološkog dana i Svjetskog dana voda možete pročitati na sljedećoj poveznici.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>>  Brojimo svaku kap, svaka kap je važna!

VEZANE VIJESTI

Brojimo svaku kap, svaka kap je važna!

„Danas u jeku globalne pandemije, kada je higijena ruku osnovna mjera prevencije trebamo biti svjesni više nego ikad koliko nam je pristup čistoj vodi dragocjen. Ovim putem pozivam sve da osvijeste nužnost da je u cilju očuvanja vode i ublažavanju posljedica klimatskih promjena svaki pojedinac važan“, ističe se u poruci glavne ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda.

WMO: Pred nama su topliji mjeseci za mnoge dijelove planeta

Mnogi dijelovi svijeta u narednim mjesecima mogu očekivati iznadprosječne temperature, čak i bez pojave El Niña koja inače potiče zatopljenje, priopćila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER