WWF Adria: Budite dio rješenja za očuvanje voda!

WWF Adria: Ako želimo očuvati pitku vodu, potrebno nam je bolje upravljanje vodama

Pitka voda nije beskonačni resurs koji imamo na raspolaganju stoga moramo promijeniti način na koji upravljamo ovim ograničenim, ali po život važnim i nezamjenjivim resursom, upozorava WWF Adria.

Od svih vodnih resursa našeg planeta, manje od jedan posto je iskoristivo. Na Svjetski dan voda, koji se obilježava 22. ožujka, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva donosioce odluka, ali i sve građanke i građane, da osvijeste važnost vode, zaštite vodne resurse i pridonesu očuvanju nezamjenjivog resursa bez kojeg život na Zemlji ne bi bio moguć.

Dok su svake godine klimatski ekstremi sve izraženiji, globalna potražnja za vodom svake godine raste te se procjenjuje kako će do 2050. godine narasti i do 55 posto, najviše zbog rastuće proizvodnje. Istovremeno se gotovo dvije trećine svjetske populacije barem jedan mjesec u godini suočava s redukcijama vode. Izazovi i rizici dostupnosti pitke vode svake godine će biti sve veći ako ne promijenimo način ophođenja vodom i ne shvatimo da će slavina jednom presušiti.

© The Nature Conservancy / Chip Caroon

Hrvatska je zemlja bogata pitkom vodom, zbog čega nerijetko njezinu dostupnost uzimamo zdravo za gotovo. Desetljećima se našim vodnim resursima loše gospodari - od zagađenja otpadnim vodama i otpadom, izgradnjom malih hidroelektrana i neodrživih brana do nekontroliranog iskapanja šljunka i pijeska, sječe šuma uz rijeke, betonizacije i kanalizacije prirodnih vodotoka. Najveću žrtvu ovakvog „razvoja“ podnijet ćemo upravo svi mi.

„Nažalost, donosioci odluka i dalje nastavljaju sa štetnim projektima koji ugrožavaju opstanak svih živih bića. Umjesto nastavljanja negativnih praksi koje ubrzavaju gubitak prirode, a time i dostupne pitke vode, vrijeme je da se fokusiraju na obnovu rijeka i vlažnih staništa, rade na uklanjanju zastarjelih, nefunkcionalnih barijera, primjenjuju rješenja temeljena na prirodi, te podupiru održive poslovne prakse“, rekao je Zoran Mateljak, voditelj slatkovodnog programa WWF Adrije te dodao kako svatko od nas može biti dio rješenja.

No, još uvijek ima vremena za zaustavljanje ove krize. Moramo postati svjesni kako prava vrijednost vode nije u njezinoj konačnoj cijeni, iako je postala predmetom trgovine na vodećim svjetskim burzama. Za naša kućanstva, proizvodnju hrane, kulturu, zdravlje i dobrobit, obrazovanje, gospodarstvo i očuvanje prirode voda je od neprocjenjive vrijednosti.

© The Nature Conservancy / Chip Caroon

I najmanje akcije, poput pravilnog odlaganja otpada, odabira održivih proizvoda ili zatvaranja slavine kada ne koristimo vodu, mogu doprinijeti smanjenju rizika gubitka vode. WWF Adria poziva vas stoga da se danas, na Svjetski dan voda, odlučite biti dio rješenja kako bi sačuvali vodu. Jeste li spremni boriti se za svoje ljudsko pravo?

WWF Adria / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Svjetski dan voda 2021. – Vrednovanje vode

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već dvadeset i osmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Svjetski dan voda 2020. – Voda i klimatske promjene

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka 2020. već dvadeset i sedmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Svjetski dan voda 2019. – Voda za sve

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka 2019. već dvadeset i šestu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER