Online radionica: Sustavi za ponovnu uporabu u RH - prilike i prednosti

Uključite se u #REUSE revoluciju diljem Europe!

Zelena akcija poziva sve poduzetnike/ce te one poduzetničkog duha na online radionicu "Sustavi za ponovnu uporabu u RH - prilike i prednosti" koja će se održati u srijedu 31. ožujka, od 10 do 13 sati na platformi ZOOM. Radionica se održava u sklopu kampanje #WeChooseReuse.

Želite biti dio pokretačke snage za uspostavu kružnog gospodarstva utemeljenog na principu nulte stope otpada, ključnog za eliminaciju toksičnih jednokratnih plastičnih predmeta? Svojim poslovanjem želite ponuditi rješenja za ponovnu uporabu, no trebate više informacija o ekonomskoj računici, ali i ekološkoj prednosti takvih sustava? Ako je odgovor na sva pitanja da, ova je radionica pravo mjesto za vas, poručuje Zelena akcija!

Sve više potrošača u EU svjesno je razornog utjecaja jednokratne plastike na okoliš, klimatske promjene i ljudsko zdravlje. Uspostavljanje sustava za ponovnu uporabu potrošačima bi pružilo održivi izbor koji većini još uvijek nije dostupan niti pristupačan. Problem s jednokratnom plastikom također je prepoznat na razini EU.  Nove politike nalažu tranziciju s linearnog na kružno gospodarstvo te postupno ukidanje jednokratnih plastičnih predmeta, odnosno tranziciju na održivu alternativu. Da bi tranzicija bila uspješna, nužno je početi s razvojem alternative koja bi osim  na okoliš i ljudsko zdravlje, imala pozitivan učinak na otvaranje novih, 'zelenih', radnih mjesta odnosno zanimanja budućnosti.

Kako navode u Zelenoj akciji, radionica je prvenstveno namijenjena mladim poduzetnicima/cama, startupovima, voditeljima/cama restorana i kafića, organizatorima/cama događaja, ali i komunalnim poduzećima te lokalnim poduzetničkim hubovima, a na njoj će se predstaviti najnovija istraživanja na temu ekonomike ponovne uporabe te ekološke analize prelaska na sustave za ponovnu uporabu u RH.

Na radionici će se predstaviti primjeri dobre prakse, a putem moderirane rasprave pokušat će se dati odgovori na pitanja ili nedoumice vezane uz pokretanje takvih poduzetničkih inicijativa. Također će se detektirati konkretni izazovi i/ili sustavne prepreke s kojima se poduzetnici/e suočavaju kako bi se zajedno formulirali zahtjevi prema donositeljima odluka i zajedničkim snagama zahtijevala sustavna podrška.

Na radionici će govoriti: Marijan Galović iz Galović savjetovanja, tvrtke specijalizirane za projektiranje ekološki prihvatljivih sustava gospodarenja resursima s naročitim naglaskom na gospodarenje otpadom i energijom te izv. prof. dr. sc. Lidija Runko Luttenberger, znanstvena savjetnica na Studiju politehnike Sveučilišta u Rijeci.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a prijave su obvezne putem sljedeće poveznice i to najkasnije do kraja dana 28. ožujka 2021.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zamijenimo jednokratnu plastiku sustavima za ponovnu uporabu!

Zelena akcija, kao članica pokreta Break Free From Plastic, pokreće kampanju #WeChooseReuse s ciljem promocije i zagovaranja sustava za ponovnu uporabu kao jedne od nužnih mjera za smanjenje proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER