Paviljon u Križevcima dobiva zeleni krov

Građani/ke Križevaca neposredno odlučuju o izgledu svog grada

S ciljem ozelenjavanja javnog prostora u Križevcima, gradska uprava postavlja zeleni krov na paviljonu na Trgu Josipa Jurja Strossmayera

Na ideju uređenja zelenog krova došlo se temeljem prijedloga građana koji su sudjelovali u istraživanju prilikom izrade Strategije zelene infrastrukture pa će se tako na ravni krov paviljona na Trgu Josipa Jurja Strossmayera postaviti biljni sloj seduma koji zahtijeva minimalno održavanje.

Radovi su u skladu s ograničenim konzervatorskim postupanjima u daljnjem uređenju trga, a vrijednost radova na ozelenjavanju paviljona je 36.000,00 kuna.

„Namjena paviljona bila je da služi građanima za okupljanja i održavanje manifestacija, no ta funkcija nije ispunjena u potpunosti jer se pod krovom stvara visoka temperatura. Postavljanjem zelenog krova smanjit će se zagrijavanje tog prostora i uljepšati centar grada“, kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.

Osim što će prostor postati znatno zeleniji i ugodniji, pridonijet će se smanjenju emisije CO2 te čišćem i kvalitetnijem zraku što je u skladu s naporima na stvaranju zelenijeg i klimatski održivijeg grada, istaknuli su u Gradu Križevcima.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zeleni krov u prosjeku poboljšava učinkovitost solarnih panela za 3,6 %

Usporedbom dva solarna krova u Sydneyu, jednog bez ičega, a drugog s travom i biljkama ispod solarnih panela, otkriveno je da su potonje u prosjeku bile učinkovitije za 3,63 %, čime je njihov prosječan dnevni učinak bio 13 % veći. Veća učinkovitost postiže se zbog nižih temperatura na zelenom krovu upravo zahvaljujući njegovim biljkama. No, to nisu jedine njegove prednosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER