Grad Beč pokrenuo platformu za anonimne dojave o korupciji

Platformu zviždača mogu koristiti svi djelatnici bečke gradske uprave, ali i suradnici i partneri Grada Beča

Na takozvanoj platformi zviždača djelatnici, kao i suradnici i partneri Grada Beča, mogu poslati anonimnu dojavu o slučaju korupcije ili o sumnji na počinjenje koruptivnih djela u gradskoj upravi

Grad Beč zalaže se za transparentnu i nepotkupljivu upravu, stoga je pokrenuo internetsku platformu „Wiener Hinweisgeberinnen und Hinweisgeber-System“ na kojoj je moguće anonimno prijaviti sumnje na korupciju, gospodarski kriminal, zloupotrebu položaja te kršenje pravnih propisa i internih smjernica u gradskoj upravi. Takozvanu platformu zviždača mogu koristiti svi djelatnici bečke gradske uprave kao i suradnici i partneri Grada Beča. Poseban sustav koji se odlikuje visokim tehničkim standardima jamči zaštitu podataka osobe koja je predala prijavu. Iskusni i posebno obučeni zaposlenici službe za unutarnju reviziju zaprimaju i obrađuju svaku prijavu.

  • Platformu zviždača mogu koristiti svi djelatnici bečke gradske uprave, ali i suradnici i partneri Grada Beča / Izvor: bkms-system.net

Gradske vlasti na ovaj način žele zaštititi one koji će prijaviti moguće nepravilnosti u radu uprave

„Platformom zviždača stvaramo prostor bez straha. Ovo je prava prekretnica u sprječavanju i suzbijanju korupcije”, naglasio je bečki dogradonačelnik i član gradskog poglavarstva za transparentnost Christoph Wiederkehr.

Još od 2002. godine bečka gradska uprava provodi različite mjere za prevenciju i suzbijanje korupcije. Donesen je antikorupcijski program koji se kontinuirano razvija i prilagođava, a važnu ulogu u borbi protiv korupcije također igraju edukacije djelatnika, sustav unutarnje revizije te posebna antikorupcijska telefonska linija.

  • Bečki gradonačelnik Michael Ludwig (lijevo) i dogradonačelnik Christoph Wiederkehr (desno) na predstavljanju platforme © C. Jobst_PID© C. Jobst/PID

Glavni grad Austrije također kontinuirano poboljšava transparentnost gradske uprave. O uspješnosti tih mjera svjedoči i činjenica da je u istraživanju austrijske podružnice nevladine organizacije Transparency International 2017. i 2019. godine proglašen najtransparentnijim gradom u Austriji. Podružnica Transparency Internationala uspoređuje web-stranice 50 najvećih austrijskih općina i gradova provjeravajući potpunost, preglednost i dostupnost objavljenih podataka u kategorijama kao što su, primjerice, proračun i financije, prodaja javnog vlasništva te subvencije i poticaji. Od mogućih 100 bodova Beč je 2019. godine osvojio čak 83 boda, što je znatno iznad austrijskog prosjeka od 37 bodova. Za to je najvećim dijelom zaslužna činjenica da bečka gradska uprava aktivno objavljuje mnogobrojne relevantne podatke koji su građanima lako dostupni.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Edukacija o antikorupciji za službenike lokalne i regionalne samouprave

„Antikorupcijski vodič za službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi“ predstavljen je početkom godine u Koprivnici, gdje je započeo i ciklus edukacija o antikorupciji, a nastavlja se 19. prosinca u Virovitici.

Grad Beč dobiva parlament za djecu i mlade

Članovi parlamenta bit će mladi Bečani u dobi od pet do 20 godina koji će se ovim putem moći uključiti u oblikovanje grada prema njihovim potrebama. Prva plenarna sjednica parlamenta za djecu i mlade održat će se u studenom ove godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER