Novi Sad uvodi subvencije za kupovinu bicikala

Čestitke Novosadskoj biciklističkoj inicijativi!

Grad Novi Sad rezervirao je proračunska sredstva u visini od osam milijuna dinara (oko pola milijuna kuna), kojima će svojim građanima subvencionirati kupovinu bicikala. Najveći vojvođanski grad prvi u Srbiji uvodi ovu vrstu subvencija i to s ciljem povećanja biciklističkog prometa te smanjenja onečišćenja zraka iz prometa, javio je novosadski Portal 021.

Novi Sad pokreće pilot-projekt subvencioniranja troškova nabave bicikala za građane i to proračunskim sredstvima namijenjenim za zaštitu okoliša i podizanje kvalitete zraka u tekućoj godini, a temeljem prošlogodišnje inicijative koju je na državnoj razini pokrenula Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI).

U siječnju 2020. godine Novosadska biciklistička inicijativa uputila je prijedlog Ministarstvu zaštite okoliša i Vladi Republike Srbije za uvođenje subvencija za kupovinu bicikala, a ministar zaštite okoliša Goran Trivan tada je apelirao na sve lokalne samouprave da pokrenu takvu vrstu subvencioniranja troškova nabave bicikala za građane. Godinu dana kasnije, u veljači 2021. godine, Novi Sad je sa svojih gotovo 40.000 biciklista i oko 100 kilometara biciklističkih staza prvi grad u Srbiji koji uvodi poticaje za kupovinu bicikala. 

Kako navode u NSBI, njihova inicijativa uslijedila je kao reakcija na davanje subvencija za kupovinu taksi vozila, a s obzirom na dugu tradiciju biciklizma i sve veći broj biciklista u Novom Sadu, pokretanje poticaja za troškove nabave bicikala bilo je posve opravdano. Bicikli omogućuju brzo i povoljno kretanje gradom, postoji dovoljno mjesta za njihovo parkiranje, no najvažnije je što se poticanjem biciklističkog prometa utječe na smanjenje onečišćenja zraka. Provedena istraživanja pokazala su kako se do povećanja broja biciklista u Novom Sadu došlo različitim aktivnostima poticanja biciklizma te da je prije deset godina broj biciklista bio tri puta manji, navode u NSBI. 

Novi Sad je jedan od prvih gradova u Srbiji u kojem su izgrađene biciklističke staze, a ovdje je postavljen i prvi biciklistički semafor te otvorena prva stanica za besplatan popravak bicikala u Srbiji. Također, podaci o broju biciklista redovito se prikupljaju putem većeg broja automatskih brojača na biciklističkim stazama, a prije gotovo dvadeset godina uveden je i prvi sustav javnih bicikala.

Osim toga, Novi Sad je 2011. godine biciklistima dopustio kretanje u pješačkoj zoni, a nedugo zatim u Srbiji su se prvi put pojavile i biciklističke trake u suprotnom smjeru u jednosmjernim ulicama. Također, u Novom Sadu su biciklistički prijelazi i staze prvi put označeni crvenom bojom, a  od 2020. godine gradska je uprava s biciklističkih staza počela uklanjati rubnjake, navode u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi.

Još uvijek nije poznato kako će se raspoređivati sredstva namijenjena za subvencioniranje troškova nabave bicikala, no očekuje se raspisivanje javnog poziva kako bi se potaknule prijave što većeg broja građana.

Međutim, Novi Sad već dugo nije ulagao u razvoj biciklističke infrastrukture pa je još jedna dobra vijest što novosadski biciklisti u 2021. godini mogu očekivati rekonstrukciju sedam kilometara frekventne biciklističke staze na Futoškom putu, a prema najavama i staza na nasipu od Limana i Telepa do Futoga, duž međunarodne biciklističke rute EuroVelo 6, poznatije kao Dunavska ruta.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Inicijativa „ZA Beograd na biciklima“ ima izvrsnu ideju za Stari savski most

Stari savski most koji beogradska gradska uprava želi ukloniti te na njegovom mjestu sagraditi novi, mogao bi se prenamijeniti i postati novi biciklističko-pješački most. Tako tvrde u Inicijativi „ZA Beograd na biciklima“ koju je pokrenulo udruženje građana novobeogradskih blokova 70 i 70a.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER