Objavljen Kalendar Plave eko-patrole za 2021. godinu

Kalendar je rezultat aktivnosti u kojima su djeca-patrolaši sudjelovali u okviru Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole

Riječ je o interaktivnom kalendaru koji sadrži fotografije i učeničke radove djece-patrolaša, ekološke datume i zanimljivosti o pojedinim eko-datumima

Provedba edukacijskog programa Plave Eko-patrole u školskoj godini 2019./2020. te 2020./2021. u organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te partnera na projektu, Općine Murter-Kornati, Osnovne škole Murterski škoji-Murter i Lokalne akcijske grupe „More 249“, uspješno je realizirana, a kao jedan od rezultata nastao je Kalendar Plave Eko-patrole za 2021. godinu.

Kalendar je rezultat aktivnosti u kojima su djeca-patrolaši sudjelovali u okviru Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole. Riječ je o interaktivnom kalendaru koji sadrži fotografije i učeničke radove djece-patrolaša, ekološke datume i zanimljivosti o pojedinim eko-datumima, a kao posebno obilježje jesu datumi rođendana patrolaša koji su sudjelovali u edukativnim radionicama. Kalendar je interaktivan i sadrži QR kodove koji vode na neko zanimljivo otkriće i priču te je dostupan za preuzimanje. Organizatori potiču sve zainteresirane da preuzmu kalendar kako bi ih podsjetio na ekološki značajne datume i potakao na njihovo obilježavanje. Kalendar je nastao temljem sudjelovanja djece-patrolaša u Foto natječaju koji je kao nagradna aktivnost trajao od 16. svibnja do 14. prosinca 2020. godine, ali i provedbe osme edukativne radionice naziva Putujuća izložba: Život jadranskih dubina. Zadatak djece-patrolaša bio aktivno sudjelovanje u interaktivnoj izložbi fotografija “Život jadranskih dubina” koju su organizirali udruga Argonauta i Ronilački klub Sveti Roko. Izložba je prvotno bila postavljena u galeriji Knjižnice „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku, a nakon toga je cirkulirala u svim osnovnim školama uključenim u provedbu projekta.

Interaktivna izložba poslužila je kao inspiracija djeci da dodatno istraže neku njima zanimljivu morsku vrstu koju su potom nacrtali, opisali ili za nju izradili QR kod koji vodi na sam opis ili zanimljiv video o istraženoj vrsti. Na taj način njihovi su radovi zauzeli mjesto originalne postave u svakoj od sedam škola, ali i bili dijelom Foto natječaja. Kroz Foto natječaj odabrano je i nagrađeno 12 fotografija koje krase Kalendar Plave Eko-patrole za 2021. godinu, a koje predstavljaju usvojena znanja, proživljene osjećaje i situaciju na koju žele upozoriti ili nešto što je djecu oduševilo tijekom provedbe edukacijskog programa.

Projekt „Plava Eko-patrola“ započeo je 1. lipnja 2019., traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

VEZANE VIJESTI

Problematika otočnog gospodarenja otpadom na primjeru Žirja

Skupina entuzijasta s otoka Žirja svake godine u proljeće očisti predio „kod stare škole“ koji se zbog divljeg deponija napuni sitnim i ambalažnim otpadom. To dodatno ukazuje na nužnost pronalaska dobrog rješenja gospodarenja otpadom u korist otočnih zajednica koje su ionako u nepovoljnom položaju.

Edukativna predstava Eko patrola u riječkim vrtićima

Predstava Eko patrola Udruge Mali grad namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i na njima prihvatljiv način govori o važnosti odvajanja otpada, zdravog načina života te čuvanja prirode i okoliša. Ova interaktivna predstava će do kraja mjeseca studenog 2019. biti izvedena 40 puta i gostovat će u svim predškolskim ustanovama Grada Rijeke, kao i u riječkim vrtićima drugih osnivača.

Murter: Međunarodni dan bioraznolikosti obilježen čišćenjem podmorja i eko vodičem

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj obilježen je u Murteru akcijom čišćenja podmorja u kojoj je sakupljeno više od tone i pol otpada koji je zbog nesavjesnog ponašanja pojedinaca „ležao” na morskom dnu te podjelom brošure „Eko vodič“ čija je autorica direktorica lokalne turističke zajednice, javlja Murter News.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER