Za modernizaciju ribarskih luka 311 milijuna kuna

Natječaj krajem siječnja 2018.

Objavljen je Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“ koji određuje uvjete za dobivanje potpore za modernizaciju postojećih ribarskih luka i iskrcajna mjesta za koji je namijenjeno čak 311 milijuna kuna, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Korisnici ove potpore mogu biti lučka uprava, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ovlaštenici koncesije za upravljanje lučkim područjem, a za prihvatljive troškove moguće je dobiti 100-postotnu potporu.

Prihvatljiva su ulaganja vezana uz poboljšanje infrastrukture ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, uključujući ulaganja u objekte za prikupljanje otpada i morskih otpadaka, u cilju povećanja kvalitete, kontrole i sljedivosti iskrcanih proizvoda, povećanja energetske učinkovitosti, doprinošenja zaštiti okoliša i poboljšanja zaštite na radu i radnih uvjeta.

Moguće je i sufinanciranje ulaganja kojima se olakšava usklađenost s obvezom iskrcaja ulova koja proizlazi iz odredbi Zajedničke ribarske politike EU te ona koja doprinose stvaranju dodane vrijednosti nedovoljno korištenim komponentama ulova.

Hrvatska ribarska flota broji više od 7800 plovila, a ribari koriste tek oko 15 od 1700 kilometara od ukupne dužine obale. Obala koju koriste ribari uglavnom ne udovoljava  standardima za iskrcaj izlovljene ribe. Kako bi se osigurao privez ribarskih plovila i iskrcaj ribe potrebno je modernizirati i opremiti dodatnih tri do sedam kilometara obale. To je nužno radi karakteristika naše flote koja je migratornog karaktera.

Lamjana, Krk i Gaženica neke su od ribarskih luka koje su već pripremile potrebnu dokumentaciju za prijavu na natječaj.

„Ozbiljnih ulaganja u ribarske luke nije bilo desetljećima, stoga na mnogim lokacijama nestrpljivo čekaju objavu natječaja kojeg upravio pripremamo i koji ćemo raspisati krajem ovog mjeseca“, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić po objavi Pravilnika.

Podsjetimo se, iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u 2017. godini ugovoreno je 626 projekata ukupne vrijednosti 402.832.107 kuna, a isplaćeno 136.826.501 kuna za 447 projekata. To je pridonijelo povećanju iskorištenosti programa sa 5,78 % s početka godine na 15,2 % na kraju 2017. godine.

Inače, kroz sljedećih mjesec dana bit će objavljeno šest natječaja vezanih uz ribarstveni fond ukupne vrijednosti 478 milijuna kuna. Tijekom ove godine bit će obavljena i nabava  besposadnog zrakoplovnog sustava te brzih ophodnih brodica za nadzor i kontrolu ribolova, odnosno hrvatskog dijela jadranskog akvatorija  za što je rezervirano 150 milijuna kuna.

Pravilnik je dostupan na sljedećoj poveznici.

Ministarstvo poljoprivrede / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Biljana Borzan: Bacanje hrane je nedopustivo

Čak četvrtina građana si ne može priuštiti kvalitetan obrok svaki drugi dan! Ako ministar Tolušić traži bitke vrijedne vođenja, ova mu je ispod nosa budući da je njegovo ministarstvo odgovorno za povećanje doniranja i smanjenje bacanja hrane. Prošlo je dvije godine od ukidanja PDV-a na donacije i donošenja pravilnika, no značajnog pomaka nema,“ upozorila je Borzan.

Otvoren natječaj za 100 novih vrtića

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 12. lipnja 2018. godine novi natječaj za operaciju 7.4.1. vrijedan 1.000.000.000 kuna, a 500 milijuna kuna od tog iznosa namijenjeno je isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića.

Otvoren natječaj za 100 novih vrtića

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 12. lipnja 2018. godine novi natječaj za operaciju 7.4.1. vrijedan 1.000.000.000 kuna, a 500 milijuna kuna od tog iznosa namijenjeno je isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER