Nova Odluka o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog otpada na području Rijeke

Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te usluga povezanih s javnom uslugom na području grada Rijeke otvoreno je do 17. veljače 2018., a svi građani i pravne osobe pozivaju se na uključivanje.

Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te usluga povezanih s javnom uslugom na području grada Rijeke otvoreno je do dana 17. veljače 2018. godine, a svi građani i pravne osobe pozivaju se na uključivanje.

Građani i pravne osobe svoje prijedloge vezane uz Nacrt Odluke mogu dostaviti ispunjavanjem online Obrasca za savjetovanje, a na stranici Savjetovanja mogu upisati i svoje komentare.

Temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, jedinice lokalne samouprave, pa tako i Grad Rijeka, dužne su donijeti Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i to u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu Vladine Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

Grad Rijeka donošenjem ove Odluke ispunjava svoju zakonsku obavezu, no nastojao iznaći i nova odgovarajuća rješenja za pojedine praktične situacije, s obzirom da trenutno važeće Odluke vezane uz prikupljanje otpada datiraju još iz 2004., odnosno 2009. godine.

Komunalno društvo Čistoća d.o.o. za održavanje čistoće i gospodarenje otpadom u vlasništvu je devet jedinica lokalne samouprave u kojima održava čistoću i gospodari otpadom. To su gradovi Rijeka, Kastav, Bakar i Kraljevica, te općine Viškovo, Kostrena, Čavle, Jelenje i Klana. Većinski vlasnik Čistoće s 81,23 % udjela je Grad Rijeka.

Na području grada Rijeke smješten je 3.651 spremnik za odvojeno prikupljanje papira i kartona, staklene, plastične, metalne i tzv. tetra ambalaže te 4.153 spremnika za odlaganje preostalog (miješanog komunalnog) otpada.

Spremnici se prazne s 15 specijalnih vozila, intezitetom od jednom do šest puta tjedno, ovisno o vrsti otpada koji se prikuplja te gustoći naseljenosti pojedinih dijelova grada.

Preostali miješani komunalni otpad zbrinjava se u ŽCGO Marišćina kojom upravlja tvrtka EkoPlus d.o.o., a odvojeno prikupljene vrijedne vrste otpada predaju se ovlaštenim koncesionarima.

Također, na području grada Rijeke KD Čistoća upravlja s dva reciklažna dvorišta:

  • Reciklažno dvorište Pehlin, s radnim vremenom od 10.00-17.00 sati od ponedjeljka do petka te od 08.00-13.00 sati subotom te
  • Reciklažno dvorište Mihačeva draga, s radnim vremenom od 08.00-20.00 sati od ponedjeljka do subote.

Ekonzultacije.rijeka.hr / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Građani Črnomerca protiv reciklažnog dvorišta

Stanovnici Črnomerca ovim spontanim okupljanjem žele iskazati svoje nezadovoljstvo izgradnjom mobilnog reciklažnog dvorišta na zemljištu koje se nalazi u Ulici Črnomerec između kućnih brojeva 90 i 94. Okupljanje je najavljeno za subotu 26. rujna u 10 sati, a unatoč najavi lošeg vremena za dolazak je zainteresirano već preko stotinu građana/ka.

ŽCGO Marišćina obilježila Dana planeta Zemlje

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlja u ŽCGO Marišćina je u subotu, 21. travnja 2018. organiziran Dan otvorenih vrata uz stručno vođenje zaposlenika tvrtke Ekoplus.

Održan prvi Dan otvorenih vrata u ŽCGO Marišćina

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina na prvom je Danu otvorenih vrata ugostio brojne zainteresirane građane te predstavnike institucija i komunalnih društava koji su imali priliku obići Centar uz stručno vođenje zaposlenika tvrtke Ekoplus koja njime upravlja od veljače ove godine, javlja Novi list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER