Predstavljena energetska tranzicija otoka Brača

Potpisan sporazum o suradnji na provedbi energetske tranzicije otoka Brača

U organizaciji Pokreta otoka, OIEH i Grada Supetra u petak 18. prosinca održano je predstavljanje strategije prelaska otoka Brača na čistu energiju. Na izradi strategije je posljednjih godinu dana radio stručni tim tvrtke Porzana d.o.o. u suradnji s Tajništvom za prelazak na čistu energiju EU otoka i drugim relevantnim dionicima.

Na predstavljanu otočke strategije prisustvovalo je 15-ak sudionika među kojima su, osim predstavnika otočkih jedinica lokalne samouprave i organizatora, sudjelovali i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Razvojne agencije Split RaST, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Srednje škole Brač, Turističke zajednice grada Supetra, FLAG Brač, tvrtke Arriva d.o.o. i Poljoprivredne zadruge Supetar.

Na samom početku sudionicima su se uvodnim govorima obratili gradonačelnica Supetra, Ivana Marković i načelnik Općine Pučišća, Marino Kaštelan.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković istaknula je posebno zadovoljstvo što strategija, njezini ciljevi i daljnje aktivnosti podrazumijevaju aktivno sudjelovanje svih otočkih JLS-ova jer njihovu suradnju i zajedništvo smatra posebno važnima za ostvarenje željenih razvojnih ciljeva u budućnosti. 

„Otok Brač je jedan od 26 EU otoka koji su izabrani za pripremu strategije prelaska na čistu energiju u suradnji s brojnim stručnjacima angažiranih od strane Tajništva za EU otoke. Upravo ovaj strateški dokument predstavlja preduvjet za povlačenje najavljenih sredstava iz EU fondova i plana oporavka“ - istaknula je Ivana Marković te dodala kako je u cijeli proces pripreme, planiranja i provedbe važno uključiti poduzetnike i građane jer će financijska sredstva biti svima dostupna. „Tranzicija kakvu želimo može se realizirati jedino zajedničkim djelovanjem i angažiranjem svih relevantnih dionika. Vjerujemo da ćemo u narednom periodu uspjeti realizirati niz planiranih projekata te na taj način aktivno doprinijeti realizaciji strategije.“

  • Ivana Marković, gradonačelnica Supetra / Pokret otoka

Načelnik općine Pučišća, Marino Kaštelan, prisjetio se događanja koji je ovo ljeto u kolovozu organiziralo udruženje Obnovljivih izvora energije Hrvatska u Pučišćima.

„Radilo se o radnoj konferenciji koje je okupila brojne uzvanike, predstavnike vlasti, relevantne stručnjake i investitore koji su živom i konstruktivnom raspravom doprinijeli mapiranju prepreka za razvoj investicija, kao i ponudili konkretna rješenja. Naime, investitori su otvoreno izrazili nezadovoljstvo administrativnim procedurama i sporom razvoju infrastrukture koja je neophodna da bi se projekti i realizirali te postigli klimatski ciljevi na koje smo se kao država članica obvezali“, kazao je Marino Kaštelan te je kao primjer naveo planiranu sunčanu elektranu na području Gornjeg Humca za čiju je realizaciju potrebno izgraditi trafostanicu. Naime, HEP očekuje da trafostanicu financira i izgradi investitor te im je nakon toga preda na upravljanje kako bi mogli spojiti buduće korisnike. Načelnik je istaknuo kako je upravo ovo primjer konzervativnog pristupa razvojnim projektima i da se takav način treba promijeniti kako bismo realizirali konkretne ciljeve te omogućili investitorima ulaganja i razvoj projekata.

Strategiju je u ime tvrtke Porzana d.o.o. predstavila Ana Ivković koja je istaknula kako je vizija strategije da otok Brač do 2040. godine postane potpuno energetski neovisan. Ivkoviće se osvrnula i na energetsku potrošnju, cilj razvoja, definirane stupove tranzicije te potencijale otoka Brača ističući da cestovni i pomorski promet imaju najveći udio u proizvedenom CO2 na otoku. „Ako sagledamo kontekst cijele države onda Brač zasigurno ima jednu od najboljih lokacija za iskorištavanje sunčeve energije s obzirom na broj sunčanih sati, no svakako je osnovni preduvjet da iskoristi svoj puni potencijal - osiguravanje potrebne infrastrukture“, kazala je Ana Ivković.

Osim strategije za prelazak na čistu energiju, otok Brač, odnosno Splitsko-dalmatinska županija, u procesu je izrade tzv. JOINT SECAP za cijeli otok. Riječ je o akcijskom planu energetskog i klimatskog održivog razvoja, prvog takvog u ovoj županiji, a sinergijom dokumenata otok Brač ima odličnu startnu poziciju za povlačenje sredstava i realizaciju projekata u narednom periodu.

„Nikad ne propusti veliku krizu”, kazala je  Maja Pokrovac iz Obnovljivih izvora energije Hrvatske aludirajući upravo na krizno razdoblje koje nas je zadesilo te potencijale koje možemo iskoristiti ukoliko u krizi budemo mogli vidjeti priliku. „Sinergija svih dionika na razini države je neophodna i nužna te svi zajedno moramo biti proaktivni i poticati da promjena dođe upravo iz lokalne zajednice. Hrvatska je pokazala snažne potencijale, prilično je ambiciozno postavila svoje ciljeve prema EU te svi mi trebamo biti dio ovog plana kako bismo realizirali zadane rezultate“.

Naglasila je da cijela Dalmacija sa svojim potencijalima može biti potpuno energetski neovisna za deset godina, no hoće li to uistinu i postati ovisi o svakom pojedincu, instituciji, organizaciji, poduzetniku i njihovoj međusobnoj suradnji. Otoci su ključni i trebaju biti predvodnici energetske tranzicije. Zelena i digitalna tranzicija fokus je Nacionalne strategije za razvoj Hrvatske i otoci moraju pronaći svoj put u ovom razvojnom pravcu kako bi osigurali dobrobiti za svoje zajednice kroz uštede, poticanje zapošljavanja i ulaganja, turističkog brendiranja i repozicioniranja.

Predsjednica Pokreta otoka, Maja Jurišić, je glavni naglasak svog izlaganja stavila na edukaciju i podizanje svijesti otočana te njihovo aktivno uključivanje u sve daljnje procese.

S obzirom da se cijeli proces izrade strategije temeljio na uključivanju svih dionika, predstavnika osam jedinica lokalne samouprave otoka Brača, ali i predstavnika obrazovnih institucija, poduzetnika i građanskih organizacija, na samom kraju događanja svečano je potpisan sporazum o doprinosu energetskoj tranziciji kojim su dionici, prihvaćajući učinak klimatskih promjena i povezanih rizika, suglasni oko provođenja koordinirane, praktične akcije s ciljem izgradnje održivih i učinkovitih otočnih zajednica dekarbonizacijom lokalnih energetskih sustava i gospodarstava. Ovim sporazumom svi potpisnici iskazali su svoj interes da aktivno sudjeluju u nadolazećem razdoblju kada će na raspolaganje biti stavljena znatna financijska sredstva upravo za provedbu strategija energetskih tranzicija i borbi protiv klimatskih promjena, zaključuju u Pokretu otoka.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Donošenje vrijednosti AGROBIOMASI

Kao članica konzorcija međunarodnog projekta AgroBioHeat, posvećenog uvođenju poboljšanih i tržišno spremnih rješenja za grijanje na agrobiomasu u Europi, Zelena energetska zadruga poziva hrvatske gospodarstvenike u području agrobiomase na sudjelovanje u besplatnom virtualnom događaju „Donošenje vrijednosti AGROBIOMASI“.

Budućnost energetske tranzicije otoka Hvara

U srijedu 12. kolovoza s početkom u 9.00 sati u Galeriji Arsenala u gradu Hvaru održat će se predstavljanje Strategije energetske tranzicije otoka Hvara izrađene u suradnji s Tajništvom za čistu energiju EU otoka.

29 europskih otoka objavljuje strategije energetske tranzicije

Nakon prve dvije godine inicijative Tajništva za čistu energiju EU otoka, ovi otoci čine dio rastuće zajednice otoka koji aktivno rade na energetskoj tranziciji u Europskoj uniji, prenosi Pokret otoka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER