Umjesto „najbržeg prsta“ udruge zahtijevaju transparentno i kvalitetno trošenje EU sredstava

Natječaji vrijedni 100 milijuna kuna koje udruge iščekuju devet mjeseci izlaze s rokom za prijavu od 10 dana po metodi „najbrži prst”!

Više od stotinu organizacija civilnog društva zatražilo je od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Zaklade za razvoj civilnog društva i Ureda za udruge Vlade RH izmjenu roka za otvaranje natječaja – predviđenog za 4. siječnja, na 29.1.2021. i donošenje odluke o raspisivanju natječaja na način da se ne provedi metodom „najbrži prst”.

Nakon višemjesečnog kašnjenja, Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice” ili tzv. „COVID natječaj“ konačno je raspisan 16. prosinca. Uvjeti natječaja izazvali su zabrinutost i negodovanje udruga civilnog društva koje su se planirale prijaviti na dugo očekivani Poziv i to prvenstveno zbog toga što se izrazito kratak rok prijave svodi na desetak radnih dana tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, a kao problem navodi se i odabrana metoda njegove provedbe. Naime, umjesto da se dodjeljuju prema redoslijedu uredno podnesene prijave, udruge s pravom naglašavaju kako bi se sredstva trebala usmjeriti na kvalitetne projekte u zajednici.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

„Organizacije civilnoga društva aktivne u raznim područjima djelovanja ovim putem traže promjenu datuma otvaranja prijave na Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice” s 4.1. na 29.1.2021. te upozoravaju na problematičan način raspisivanja ovog Poziva. 

Nakon čekanja natječaja od travnja ove godine, kad je tzv. Covid natječaj prvi put najavljen, usuglašavanja provedbenih tijela i Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u svibnju te najave na sjednici Savjeta za razvoj civilnoga društva održanoj 23.10.2020. godine, Poziv je konačno raspisan 16.12.2020. s datumom otvaranja prijava 4.1.2021. godine po problematičnoj proceduri „najbrži prst”. To znači da se prijave prikupljaju s danom otvaranja dok ne pristigne dovoljno prijava da se potroši proračun, nakon čega se Poziv zatvara dok se pristigle prijave ne ocijene. Ovako kratak rok, u vrijeme kada su udruge i njihovi korisnici u zajednici već iscrpljeni od iščekivanja ovog Poziva, kada većina radi od kuće, dok se istovremeno djeca školuju od kuće, kada su mnogi bolesni, u izolaciji ili samoizolaciji, kada je zbog svega toga komunikacija otežana, ostavlja jedva 10 radnih dana za pripremu projektnih prijedloga, isprekidanih s osam dana blagdana i vikenda.  

S tim u vezi ukazujemo na Uredbu o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge i Članak 4. St. 1. Točka 5: javni natječaj otvoren je za prijavu programa ili projekta najmanje 30 dana od dana javnog objavljivanja.

Ovakav način raspisivanja poziva u formi otvorenog trajnog poziva, tj. „najbržeg prsta”, ostavlja gorak dojam neodgovornog gospodarenja znatnim sredstvima europskih poreznih obveznika, uključujući i hrvatske građane i građanke te nebrige za potrebe zajednice. U Uputama za prijavitelje navodi se kako su ovakvi pozivi "jedina ulaznica” malim lokalnim OCD-ima u sferu financiranja iz fondova Europske unije te jedini način podizanja njihovih kapaciteta kako bi postali važan dionik u lokalnim zajednicama. Upozoravamo kako će u ovako kratkom roku, raspisanom u vrijeme blagdana i COVID-19 ograničenja, mali lokalni OCD-ovi teško doći do ove informacije, a kamoli uspjeti pripremiti kvalitetan projekt, dokumentaciju, te uspostaviti kvalitetnu suradnju s partnerima. Time Ministarstvo, iako je ispravno identificiralo probleme, direktno utječe na njihovu daljnju marginaliziranost. Apsurdi ovako kratkog roka vide se i u uputi da će se Informativna radionica za prijavitelje održati virtualnim putem najkasnije 21 kalendarski dan od datuma pokretanja Poziva na dostavu projektnih prijedloga, što znači da sebi provedbena tijela daju rok za informativnu radionicu nakon roka koji daju prijaviteljima za početak prijave, i nakon što će možda i pristići već dovoljan broj prijava i poziv bude obustavljen. 

Kao što su mnoge udruge već više puta istaknule, ovakva procedura je problematična jer su uvjeti neravnopravni te ne doprinose tome da financijsku potporu dobiju najkvalitetnije prijave, već tome da je dobiju one koje su najbrže i koje ostvare minimum bodova. Više puta su istaknute sumnje u neregularnost postupaka tijekom kojih se natječaji zatvore i popune u nevjerojatno kratkom roku - recentni primjer je natječaj „Promocija zdravlja i prevencija bolesti”. Ovako kratak rok u kontekstu pandemije samo dodatno jača tu sumnju. Osim toga, pola od ovog 100.000.000,00 kn vrijednog natječaja osigurano je za rad organizacija koje prije nisu imale EU financiranje i koje nemaju kapaciteta ovako zahtjevne projektne prijave pripremiti u iznimno kratkom vremenu.

U ovoj godini pogođenoj pandemijom koronavirusa, organizacije civilnog društva su se zajedno s ostatkom društva našle u krizi. Velik dio organizacija morao se prilagoditi novim uvjetima rada i stalnoj nesigurnosti, dok se istovremeno trebao brinuti za egzistenciju organizacija i njihovih zaposlenika. Za to vrijeme, velik broj organizacija trudio se sve svoje redovne aktivnosti i usluge prilagoditi te i dalje provoditi, i to ne samo kao inače, već adresirati razne probleme posebno uzrokovane pandemijom: rad s ugroženim skupinama koje su sad posebno izolirane, rad s djecom i mladima, nezaposlenima, briga za fizičko i mentalno zdravlje, itd. Od državnih institucija mjesecima se čeka obećani natječaj koji je organizacijama trebao omogućiti stabilnost rada na lokalnoj razini te nastavak podrške zajednicama za vrijeme pandemije koronavirusa koja je sada potrebnija nego inače. 

Iako pozdravljamo konačno raspisivanje ovog natječaja, posve je razočaravajuće da se prilikom raspisivanja poziva nisu uzele u obzir preporuke koje je uputilo preko 150 udruga prije samo mjesec dana, o poštovanju načela transparentnosti dodjele sredstava i poštovanja jednakih mogućnosti pristupu sredstvima za dodjelu. Ovo je samo još jedan u nizu loših poteza državnih tijela koje raspisuju natječaje kojim se potkopava civilno društvo i neodgovorno pristupa raspodjeli EU sredstava. O tome govori i činjenica da je u potpunosti ignonirana zamolba nadležnih provedbenih tijela za promjenom datuma otvaranja prijava na predmetni poziv, a koju su 14. 12. 2020. uputili Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Zbog svega navedenoga, zahtijevamo: 

  • izmjenu roka za otvaranje natječaja na 29.1.2021. 
  • donošenje odluke o raspisivanju natječaja na način da se on ne provede metodom „najbrži prst”, a kako bi se novac usmjerio na kvalitetne projekte u zajednici

Ukratko, tražimo da organizacijama civilnog društva omogućite vrijeme za pripremu kvalitetnijih projektnih ideja koje će odgovoriti na potrebe zajednica. Na taj način ostaje i više vremena da se provedu informativne radionice o natječaju, što također doprinosi tome da se pripreme kvalitetnije prijave. Istovremeno, ovo je prilika i vama da osigurate transparentno i kvalitetno trošenje sredstava Europske unije.“

Ovdje se može vidjeti cjeloviti popis organizacija civilnog društva koje potpisuju ovo Otvoreno pismo, a koje je u trenutku slanja, i to u manje od tri sata, već potpisalo oko stotinu organizacija civilnog društva.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Napulju svečano otvoren Park Minopoli s povrtnjacima i voćnjacima

Brežuljkasto zeleno područje napuljske četvrti Vomero, koje se s oko tisuću autohtonih stabala prostire na površini od 14 000 m², uređeno je kao edukacijski park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima te nakon više od dvadeset godina predano na korištenje građanima i udrugama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER