Splitska OŠ Skalice pedeseti rođendan dočekala energetski obnovljena

U 2021. godini Grad Split u energetsku obnovu škola i vrtića ulaže 16,6 milijuna kuna

Dovršeni su radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole Skalice, a ravnatelju škole uručen je certifikat o poboljšanju energetske učinkovitosti ovog pedeset godina starog školskog objekta.

Riječ je o projektu vrijednom 4,5 milijuna kuna, od čega je 1,8 milijuna kuna osigurano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je preostalih 2,7 milijuna kuna financirano iz Proračuna Grada Splita.

„Škola je izgrađena 1970. godine i od tada pa sve do danas škola se redovito održavala, a značajnija ulaganja zabilježena su od 2000. do 2010. godine. Što se tiče svih dosadašnjih ulaganja istaknuo bih kako je projekt energetske obnove škole možda jedan od najznačajnijih i najvećih pojedinačnih financijskih ulaganja u samu školu. Ovom investicijom zapravo štedimo električnu i toplinsku energiju, a obnovljeni krov i pročelje zgrade utjecali su na stabilnost i estetski izgled škole. Iznimno smo zadovoljni i sretni što se dogodilo baš sada jer ove godine škola slavi 50. obljetnicu“, kazao ravnatelj Leo Botica.

Ovim projektom izvedena je toplinska izolacija fasade, saniran ravni krov, zamijenjena vanjska stolarija te postavljena LED rasvjeta. Također su zamijenjeni ručni regulacijski ventili s termoregulacijskim i uvedeno je hidrauličko balansiranje centralnog grijanja, a na krovu je ugrađen i fotonaponski modul za proizvodnju električne energije.

„S ovom energetskom obnovom očekuje se ušteda u potrošnji električne energije od 65 posto, a zgrada je iz energetskog razreda C prešla u razred A. Također će škola s fotonaponskim modulom proizvoditi vlastitu električnu energiju, a ono što se ne potroši za potrebe škole vraćat će se u mrežu“, kazao je Anto Krželj, voditelj projekta energetske obnove.

Prema riječima Mate Omazića, pročelnika Službe za društvene djelatnosti, uz energetsku obnovu Osnovne škole Skalice, ove godine dovršena je i energetska obnova Dječjeg vrtića Latice, vrijedna preko milijun kuna. „U 2021. godini očekuju nas još projekti energetske obnove vrtića Mandalina u vrijednosti 3,3 milijuna kuna, OŠ Mertojak vrijednosti 6,7 milijuna kuna te OŠ Pojišan čija vrijednost iznosi 12,1 milijuna kuna. Investicija u ovih pet energetskih obnova iznosi 27,6 milijuna kuna, od čega je 11 milijun kuna bespovratnih sredstava, a Grad Split ulaže 16,6 milijuna kuna“, izjavio je pročelnik Omazić.

U splitskoj gradskoj upravi navode kako je bespovratna sredstva za energetske obnove navedenih splitskih škola i vrtića osigurala Razvojna agencija Split - RaST i to prijavom na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u siječnju 2019. godine.

Grad Split / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER