Vladu RH ne zanima mišljenje javnosti o nacionalnoj klimatskoj politici

Samo četiri radna dana za javu raspravu o Integriranom nacionalnom energetskom i klimatskom planu?!?

Zelena akcija od Vlade RH traži produljenje trajanja javnog savjetovanja o nacionalnom energetskom i klimatskom planu na 30 dana. Trenutni rok od četiri radna dana je krajnje neprimjeren, a cijeli proces netransparentan.

Naime, Vlada RH je u petak 11. prosinca, otvorila javno savjetovanje za Integrirani nacionalni energetski i klimatski plan RH za razdoblje 2021.-2030. u trajanju od samo četiri radna dana. Taj bi dokument trebao biti glavna os i vodilja nacionalne klimatske politike te je izravni produkt Pariškog klimatskog sporazuma prema kojem sve države potpisnice trebaju objaviti svoje nacionalne planove. 

Vlada RH tako samo nastavlja netransparentan proces jer je i 2018. godine javno savjetovanje o prvom nacrtu Plana trajalo samo četiri radna dana - između Božića i Nove godine, čime se javnosti, udrugama, privatnom sektoru te raznim institucijama onemogućuje sudjelovanje u javnom savjetovanju te davanje kvalitetnih komentara i prijedloga kojima se ovaj važan dokument može poboljšati. 

U Zelenoj akciji također ističu očiglednu nezakonitost u samom postupku donošenja ovog Plana jer Zakon o zaštiti okoliša propisuje minimalan rok od 30 dana za sudjelovanje javnosti u postupcima u kojima je ono propisano. To se pravilo odnosi i na sudjelovanje javnosti u vezi sa strategijama, planovima i programima koji se odnose na okoliš, a što uključuje i postupke izrade njihovih izmjena i dopuna.

„Nesporno je kako je ovdje u pitanju dokument koji će svojim mjerama imati značajan utjecaj na okoliš i klimu te za koji interes javnosti postoji i od ranije. Također, i prema Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, bilo je potrebno organizirati široku javnu raspravu, a ne samo kratko internetsko savjetovanje što se, naravno, nije dogodilo“, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

Manjak ambicije u klimatsko-energetskim politikama i nacionalnim ciljevima RH, vlada je potvrdila i manjkom ambicije u uključivanju javnosti u kreiranje najbitnijih propisa u doba klimatske krize. Stoga Zelena akcija još jednom poziva Vladu RH da klimatske promjene kao i politike za njihovo suzbijanje shvati ozbiljno te provede transparentan postupak koji uključuje široku javnu raspravu. 

Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Ne zaboravite na klimu!

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Tribina: Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?

Greenpeace i Zelena akcija organiziraju tribinu „Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?”, kao doprinos trenutnoj javnoj raspravi o Nacrtu Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana RH za razdoblje od 2021. do 2030., koja će se održati u utorak, 26. studenog, s početkom u 10:00 sati u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva ulica 2).

Plan Vlade RH: Bušenjem Jadrana protiv klimatskih promjena!

„Predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade RH otvorit će većinu teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, za nova istraživanja nafte i plina te nas osuditi na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima.“ Poruka je to koju su u četvrtak ujutro ispred zgrade Vlade RH uputili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Greenpeacea.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER