PD Paklenica: Vlaški grad zatrpan smećem

Sljedećeg vikenda planinarski objekt s najboljim pogledom u Hrvatskoj ponovno će biti čist i uredan

Sklonište koje su članovi Planinarskog društva Paklenica mukotrpno gradili punih pet godina i koje je dobilo nagradu za najbolji planinarski objekt u 2019. godini, ovog je vikenda šokiralo svojim izgledom nakon boravka grupe neodgovornih „gostiju“.

Članove PD Paklenica užasno je prizor koji su ovog vikenda zatekli u planinarskom skloništu Vlaški grad o čemu su izvijestili na svojim mrežnim stranicama. Nažalost, sklonište je trenutno neuredno i zatrpano plastičnim bocama, odvod sudopera začepljen je ostacima hrane i kave, a dimnjak izgorenom plastikom. Otvorenu hranu i zdjelu punu mesa i masnoće koja očito danima čeka neke izgladnjele planinare suvišno je i komentirati, navodi se u objavi PD Paklenica čiji se članovi pitaju što bi tek bilo da u skloništu ne stoji veliki natpis „NE OSTAVLJAJ NIŠTA ZA SOBOM“

„Neshvatljive su nam osobe koje su bez trunke muke i truda, besplatno dobile na korištenje objekt s najboljim pogledom u Republici Hrvatskoj i onda se prema njemu ovako odnose. Stanje u planinarskim skloništima na južnom Velebitu je trenutno takvo da PD Paklenica ozbiljno razmatra mogućnost zaključavanja svih planinarskih objekata i njihovo korištenje isključivo uz prethodnu najavu.“ – navodi se u objavi PD Paklenica. 

  • Ovakav su prizor u planinarskom skloništu Vlaški grad zatekli članovi PD Paklenica. / Foto: PD Paklenica

Vlaški grad će se počistiti već sljedećeg vikenda kada će skupina volontera potrošiti svoje slobodno vrijeme da bi, još jednom, očistila nečije tuđe smeće.

Planinarsko društvo Paklenica raspolaže i s Planinarskim domom Paklenica koji je otvoren tijekom cijele godine te može primiti 50-ak osoba. Posjetitelji trebaju ponijeti vlastite vreće za spavanje, a na raspolaganju su im kuhinja, blagovaonica i sanitarni čvor. Također, objekt ima električnu energiju i tekuću vodu.

Inače, Planinarsko društvo Paklenica je prošle godine obilježilo značajnu obljetnicu 120 godina planinarstva u Zadru, a o povijesti, aktivnostima te uspjesima planinara i planinarskih društava s područja Zadarske županije više možete doznati iz priloženog videa.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Destinacija Lika uvrštena među TOP 100 svjetskih održivih zelenih destinacija

Global Green Destinations međunarodna je zaklada koja okuplja svjetske održive turističke destinacije, a jučer je na Globalnim danima zelenih destinacija predstavljen popis održivih TOP 100 globalnih destinacija svijeta (Global TOP 100 Sustainable Destination) za 2020. godinu među kojima je i Lika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER