Grad Beč proširio carsharing ponudu

Bečkim ulicama trenutno prometuje više od 1.500 carsharing vozila različitih operatera

Carsharing ponuda bečkog poduzeća za javni prijevoz obuhvaća 28 električnih automobila

Uz prijevoz tramvajima, autobusima i podzemnom željeznicom gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien Bečanima i Bečankama također nudi usluge poput iznajmljivanja automobila ili dijeljenja različitih vrsta bicikala i mopeda. Sredinom ove godine poduzeće je preuzelo upravljanje sustavom javnih gradskih bicikala koji do 2022. godine namjerava modernizirati i poboljšati, a nedavno je proširilo ponudu carsharing vozila koja trenutno obuhvaća 28 električnih automobila dostupnih na različitim lokacijama diljem glavnog grada Austrije.

U raznim gradovima diljem svijeta usluga carsharinga, odnosno dijeljenja automobila, prepoznata je kao alternativa vlasništvu nad osobnim automobilom te je osobito privlačna korisnicima koji trebaju unajmiti vozilo na kraći vremenski period kako bi se odvezli do željenog odredišta. Korisnici carsharinga pritom nemaju troškove koji prate vlasništvo nad vozilom, nego plaćaju samo vožnju po minuti. Prednosti takvog koncepta su višestruke, a jedna od njih je i smanjenje zagađenja okoliša.

Na bečkim se ulicama, primjerice, trenutno nalazi više od 1.500 carsharing vozila različitih poduzeća.

Cjelokupna ponuda gradskog poduzeća Wiener Linien dostupna je putem aplikacije WienMobil koja putnicima pruža i mnoštvo drugih informacija, počevši od voznog reda pojedinačnih linija podzemne željeznice, tramvaja i autobusa, preko mogućnosti planiranja rute do push obavijesti o trenutnoj situaciji u prometu.

EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Strasbourg: teretnim biciklom dopremljeno šest tona kamena

Po prvi put u Francuskoj, dana 12. studenog, čak šest tona kamena za popločavanje dopremljeno je teglenicom iz strasburške riječne luke, a zatim teretnim biciklom do gradilišta do kojeg će se kamen na ovaj način prevoziti tijekom sljedećih desetak dana.

Bečani ipak ne žele mirise u vlakovima metroa

Tvrtka Wiener Linien je tijekom srpnja istraživala mišljenje Bečanki i Bečana o uvođenju mirisnog osvježenja u vlakovima podzemne željeznice u kojem je sudjelovalo gotovo 37.000 putnika i korisnika bečkog metroa. Broj građana koji su se izjašnjavali za zadržavanje mirisa u vlakovima bio je dugo vremena gotovo izjednačen s brojem protivnika ove ideje, no naposljetku je ipak odlučila većina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER