Pješačka zona širi se na dodatne četiri ulice u središtu Dublina

Odluka dublinskog gradskog vijeća uslijedila je nakon probnog razdoblja provedenog tijekom srpnja i kolovoza

Privremena zabrana prometa ovog je ljeta utjecala na značajan porast prometa ugostiteljskih objekata i trgovina u nekoliko ulica u središtu Dublina. Zbog toga ih je dublinsko gradsko vijeće odlučilo trajno pretvoriti u pješačku zonu, no provođenje te odluke ne ide baš glatko.

Ovog smo ljeta već izvijestili o provedbi mjera za gospodarski oporavak Dublina u sklopu kojih je uvedena i privremena zabrana prometa u jednoj od dvije glavne trgovačke ulice - Grafton Street u središtu grada. Ova mjera je prema podacima dublinskog gradskog vijeća već tijekom prvog vikenda utjecala na značajno povećanje prometa trgovina i ugostiteljskih objekata pa je zabrana prometa u ovoj ulici i njenom neposrednom okruženju produžena tijekom cijelog kolovoza te se provodila u vremenu od 11-23 sata.

Podsjetimo, prema službenim podacima Grada Dublina prihodi lokalnih trgovaca te vlasnika barova i restorana porasli su za 40-100 % i to samo tjedan dana od uvođenja zabrane automobilskog prometa. Odluku o zabrani prometa pozitivno je ocijenilo čak 96 % ispitanika, a čak 90 % njih smatralo je da zabrana treba postati trajna. Osim toga, zahvaljujući uvođenju privremene pješačke zone, krajem srpnja je zabilježen najveći broj pješaka još od početka ožujka 2020. godine te uvođenja epidemioloških mjera i ograničenja kretanja.

Kako izvještava The Irish Times, temeljem uspješnog probnog razdoblja, dublinsko gradsko vijeće donijelo je odluku o uvođenju trajne zabrane automobilskog prometa, čemu su se usprotivili vlasnici parkirališta i garaža u četiri ulice u ovom dijelu Dublina. U dijelovima ovih ulica također je uvedena zabrana prometa vikendom tijekom srpnja i kolovoza ove godine, a parkirna mjesta su pretvorena u terase kafića i restorana kako bi se na njima tijekom pandemije moglo smjestiti više gostiju.

Dublinski vijećnici kažu da žele poboljšati uvjete kretanja pješaka i uvesti pješačke zone od početka prosinca kada završava jednomjesečno javno savjetovanje o novoj prometnoj regulaciji u središtu grada. Time bi i četiri problematične ulice – cijelom svojom dužinom ili jednim dijelom, postale produžetak nove pješačke zone, s terasama ugostiteljskih objekata i dozvoljenom dostavom u vremenu od 6-11 sati.

Stoga se trenutno vodi rasprava s vlasnicima garaža kako bi se pronašlo rješenje koje bi omogućilo da i veći dio ovih ulica također postane dio pješačke zone. Međutim, vlasnici garaža i parkirališta smatraju da im širenje zabrane prometovanja predstavlja „nepremostivi problem“ te uz otežano poslovanje utječe na značajan pad prihoda.

U dublinskom gradskom vijeću smatraju da trebaju nastaviti s ostvarivanjem zacrtanog proširenja pješačke zone te vjeruju kako će uspjeti postići dogovor. Najveći problem pak predstavlja ulica Duke Street u kojoj se nalazi privatno parkiralište, dostavno dvorište i gradilište kojima je pristup automobilima nužno potreban te se stoga ovdje ipak odustalo od uvođenja zabrane prometa.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Privremena zabrana prometa utjecala na značajan porast prometa trgovina

Prema podacima dublinskog gradskog vijeća, mjera privremene zabrane prometa u jednoj od dvije glavne trgovačke ulice u središtu grada i njenom neposrednom okruženju, već je tijekom prvog vikenda provođenja utjecala na značajno povećanje prometa trgovina i ugostiteljskih objekata. Stoga će zabrana prometa u ulici Grafton Street tijekom sljedeća tri vikenda trajati duže i vrijedit će od 11-23 sata, javlja irska nacionalna televizija RTÉ.

Montrealska Crescent Street bez automobila do kraja ljeta

Lokalna udruga trgovaca zatražila je privremenu zabranu automobilskog prometa u središnjoj montrealskoj ulici Crescent Street, poznatoj po noćnom životu, brojnim restoranima i pubovima, kako bi se posjetiteljima omogućilo slobodno kretanje tijekom pandemije COVID-19.

Kako je Covid-19 diljem Europe potaknuo ulaganja u biciklističku infrastrukturu

Pojedine europske zemlje godinama su davale prednost biciklizmu te u biciklističku infrastrukturu ulagale velika financijska sredstva. Nizozemska i Danska dva su najistaknutija primjera i prave biciklističke velesile u kojima nije čudno da se nizozemski premijer na posao vozi biciklom te da bicikle javno koriste i članovi danske kraljevske obitelji. No, pandemija Covid-19 ipak je prisilila i druge europske zemlje da slijede njihov primjer.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER