Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u proizvodnim industrijama

Za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u proizvodnim industrijama osigurano 266 milijuna kuna

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH objavilo je drugi Poziv na dostavu projektnih prijedloga namijenjenih povećanju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama (KK.04.1.1.03).

Cilj Poziva je poduprijeti provedbu mjera energetske učinkovitosti i/ili mjera za korištenje OIE koje će u proizvodnim pogonima dovesti do smanjenja potrošnje isporučene energije od minimalno 20 % u odnosu na referentnu isporučenu energiju odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera. Uz mjere energetske učinkovitosti i/ili ugradnje opreme za korištenje OIE u proizvodnim pogonima, projektni prijedlog može uključivati i mjere energetske obnove zgrada pratećih proizvodnom pogonu, koje su isključivo povezane s proizvodnim procesima industrijske i/ili proizvodno-gospodarske namjene (kao što su uredske zgrade, proizvodne hale i sl.). U  tom slučaju, podupirat će se provedba mjera energetske učinkovitosti i ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije koje će u navedenim zgradama dovesti do smanjenja potrošnje isporučene energije za grijanje/hlađenje od najmanje 40 % u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.

 

Poziv se provodi u okviru Prioritetne osi 4 „Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“, Specifičnog cilja 4b1 „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u proizvodnim industrijama“, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014-2020.

Namijenjen je mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzećima koja su registrirana za obavljanje djelatnosti iz područja proizvodne industrije koja uključuje sve proizvodne i prerađivačke djelatnosti u skladu s nacionalnom klasifikacijom djelatnosti, osim djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda.

Uz ovaj Poziv važno je napomenuti kako prijavitelji moraju djelovati pojedinačno jer partnerske organizacije i partnerstvo nisu prihvatljivi, a potencijalni prijavitelji mogu prijaviti jedan projektni prijedlog te se s jednim prijaviteljem može sklopiti maksimalno jedan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Pozivom se želi poduprijeti ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama, omogućujući jednake količine rezultata korištenjem manje količine energije, kao i smanjenje udjela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije. Projektni prijedlozi u okviru ovog Poziva uz mjere energetske učinkovitosti i/ili ugradnje opreme za korištenje OIE u proizvodnim pogonima mogu uključivati i mjere energetske obnove zgrada koje su povezane s proizvodnim procesima industrijske i/ili proizvodno – gospodarske namjene.
 
Ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj za dodjelu u okviru ovog Poziva iznosi 266 milijuna kuna, dok je najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 200 tisuća kuna, a najviši iznos 20 milijuna kuna.

Prijave na Poziv zaprimaju se od 16. studenog 2020. do 25. siječnja 2020. godine, a sve detaljne informacije o Pozivu i cjelokupna dokumentacija mogu se preuzeti na stranicama eFondovi i Strukturni Fondovi.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Beč izdvaja 124 milijuna eura za ublažavanje rasta cijena energenata

Novim paketom mjera glavni grad Austrije želi značajno rasteretiti građane i ublažiti posljedice energetske krize. Mjere, između ostaloga, obuhvaćaju jednokratne naknade za socijalno ugrožene građane te subvencije za energetsku obnovu i postavljanje solarnih elektrana.

FZOEU objavio uvjete za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2024.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) na svojim mrežnim stranicama objavio je uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Građanima će tako u 2024. godini na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura, što je do sada najveći iznos koji je država izdvojila za ove projekte.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER