Peticija: vege burgeri, a ne vege diskovi!

Prijedlog o zabrani korištenja termina za biljne proizvode

U utorak 20. listopada Europski parlament će glasati za izmjene amandmana čija će posljedica, ako se usvoje, biti zabrana korištenja termina poput burger, kobasica, odrezak, alternativa za sir ili zamjena za maslac za biljne proizvode.

Kao glavni argument za zabranu navodi se potencijalna zbunjenost potrošača koji bi zabunom mogli kupiti biljnu alternativu mesnom ili mliječnom proizvodu. Jasno je da se iza ovog poteza skrivaju drugačiji motivi dijela mesne i mliječne industrije koja pokušava umanjiti značaj veganskog pokreta umjesto da idu ukorak s vremenom i kao velika većina krene u suosjećajnu budućnost, objašnjavaju Prijatelji životinja.

Stoga se predlažu se novi nazivi poput vege diskova (veggie discs) ili vege cjevčica (veggie tubes) - no upravo će takvi nazivi zbuniti kupce jer ako netko priprema roštilj i poželi jesti pljeskavicu, u trgovini će tražiti pljeskavice, a ne diskove i cjevčice. 

Prijatelji životinja ističu kako je biljnim proizvodima sasvim dovoljno dodati epitet biljni kako bi potrošačima bilo jasno što kupuju te vas pozivaju da potpišete ovu peticiju koju je već potpisalo preko 200.000 ljudi.

„Nemojmo im dopustiti da ovaj, i za životinje i za okoliš, LOŠ POTEZ prođe. Mi nastavljamo našu borbu za pse, mačke, krave, svinje i ostale“, zaključuju Prijatelji životinja.

Više o prijedlogu zabrane korištenja termina za biljne proizvode možete pročitati ovdje.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ove subote obilježava se Svjetski dan bez mesa!

Na prvi dan proljeća 20. ožujka kampanja MeatOutDay povezuje ljude diljem svijeta pozivom na prestanak jedenja mesa te biranja proizvoda i jela zbog kojih ne stradavaju životinje, okoliš ni ljudi

Radionica izrade biljnih mlijeka

„Iskoristimo moć koju imamo kako bismo spasili i promijenili živote te sudbinu milijardi životinja i ljudi te sačuvali planet i svu njegovu ljepotu i čudesnost“, poručuju Prijatelji životinja

Prijatelji životinja: Predavanje povodom 50. obljetnice Dana planeta Zemlje

Povodom 50. obljetnice Dana planeta Zemlje Prijatelji životinja organiziraju online izlaganje koje će 22. travnja s početkom u 18 sati s njihove Facebook stranice voditi Nikolina Plenar Jeličić - MeGita, dugogodišnja veganka, aktivistica i volonterka udruge Prijatelji životinja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER