Peticija: vege burgeri, a ne vege diskovi!

Prijedlog o zabrani korištenja termina za biljne proizvode

U utorak 20. listopada Europski parlament će glasati za izmjene amandmana čija će posljedica, ako se usvoje, biti zabrana korištenja termina poput burger, kobasica, odrezak, alternativa za sir ili zamjena za maslac za biljne proizvode.

Kao glavni argument za zabranu navodi se potencijalna zbunjenost potrošača koji bi zabunom mogli kupiti biljnu alternativu mesnom ili mliječnom proizvodu. Jasno je da se iza ovog poteza skrivaju drugačiji motivi dijela mesne i mliječne industrije koja pokušava umanjiti značaj veganskog pokreta umjesto da idu ukorak s vremenom i kao velika većina krene u suosjećajnu budućnost, objašnjavaju Prijatelji životinja.

Stoga se predlažu se novi nazivi poput vege diskova (veggie discs) ili vege cjevčica (veggie tubes) - no upravo će takvi nazivi zbuniti kupce jer ako netko priprema roštilj i poželi jesti pljeskavicu, u trgovini će tražiti pljeskavice, a ne diskove i cjevčice. 

Prijatelji životinja ističu kako je biljnim proizvodima sasvim dovoljno dodati epitet biljni kako bi potrošačima bilo jasno što kupuju te vas pozivaju da potpišete ovu peticiju koju je već potpisalo preko 200.000 ljudi.

„Nemojmo im dopustiti da ovaj, i za životinje i za okoliš, LOŠ POTEZ prođe. Mi nastavljamo našu borbu za pse, mačke, krave, svinje i ostale“, zaključuju Prijatelji životinja.

Više o prijedlogu zabrane korištenja termina za biljne proizvode možete pročitati ovdje.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Prijatelji životinja: Predavanje povodom 50. obljetnice Dana planeta Zemlje

Povodom 50. obljetnice Dana planeta Zemlje Prijatelji životinja organiziraju online izlaganje koje će 22. travnja s početkom u 18 sati s njihove Facebook stranice voditi Nikolina Plenar Jeličić - MeGita, dugogodišnja veganka, aktivistica i volonterka udruge Prijatelji životinja.

Vege piknik na Bundeku

Svjetski dan zaštite životinja obilježit će se u organizaciji Grada Zagreba dana 6. listopada na Bundeku, gdje će biti postavljeni štandovi udruga za zaštitu životinja, a na Vege pikniku će svi zainteresirani moći isprobati veganske obroke.

Drukčiji Uskrs - bez zdrobljenih pilića, milijuna jaja i kupovine kunića

Znate li da zbog jaja koje ćete kupiti za uskrsne blagdane kokoši pate nagurane u kavezima i da pilići nikada ne vide svoju majku, dok muške piliće melju žive? Prijatelji životinja pozivaju vas da pokažete malo suosjećanja i da umjesto kokošjih jaja za bojanje izaberete drvena, a umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu udomite napuštenog psa ili mačku. Uskrsne blagdane možete proslaviti uživajući i u ukusnim veganskim jelima!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER