Rijeka: Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja u sklopu projekta PROMEHS

Riječki Korzo, petak 9. listopada od 11.00 do 12.00 sati

U petak 9. listopada 2020. godine u vremenu od 11.00 do 12.00 sati, na štandu na riječkom Korzu, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Odjelom za odgoj i školstvo Grada Rijeke, obilježit će Svjetski dan mentalnog zdravlja u sklopu projekta PROMEHS.

Svjetska zdravstvena organizacija je 10. listopada proglasila Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Svrha obilježavanja ovoga dana je podizanje svijesti o problemima vezanima za mentalno zdravlje te pružanje prilike osobama, organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja da promoviraju svoj rad i u suradnji sa zajednicom rade na poboljšavanju uvjeta za pružanje odgovarajuće zaštite mentalnog zdravlja.

 

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci obilježit će Svjetski dan mentalnog zdravlja u kontaktu s građanima, a cilj je podizanje svijesti o važnosti promocije metalnog zdravlja među najmlađima, odnosno u vrtićima i školama što je i jedan od ciljeva projekta PROMEHS.

Projekt PROMEHS koordinira Sveučilište Milano-Bicocca (Italija), a provodi se u sedam partnerskih zemalja (Italija, Hrvatska, Grčka, Latvija, Portugal, Rumunjska i Malta) s ciljem razvoja, implementacije i evaluacije univerzalnog kurikuluma za mentalno zdravlje djece i mladih u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.012.927,00 eura. Projekt se provodi kroz 36 mjeseci, a sufinanciran je u sklopu programa Erasmus +, Ključna aktivnost 3.

Svjetska zdravstvena organizacija definira mentalno zdravlje kao stanje dobrobiti u kojem svaki pojedinac ostvaruje svoj vlastiti potencijal, uspješno se nosi s normalnim životnim stresom, radi produktivno i plodonosno i može dati svoj doprinos svojoj zajednici.

Problemi mentalnog zdravlja djece su posljednjih desetljeća u porastu

Oko 20 posto školske djece ima poteškoća s mentalnim zdravljem. Polovica mentalnih poteškoća počinje prije 14-te godine života, a svoje prve znakove pokazuju već tijekom predškolske dobi. Navedeno ukazuje na hitnu potrebu za ranom intervencijom pri čemu vrtići i škole predstavljaju jedinstvenu mjesto za promicanje mentalnog zdravlja djece i učenika od rane dobi i tijekom ranjivih razdoblja u njihovom razvoju.

Vrtići i škole su idealno okruženje za promicanje dobrobiti i mentalnog zdravlja djece i mladih, jer omogućavaju pristup velikim skupinama djece tijekom njihovog kognitivnog, emocionalnog i bihevioralnog razvoja.

Stoga je osnaživanje kompetencija odgajatelja, učitelja i nastavnika u području mentalnog zdravlja od iznimne važnosti, što je i cilj projekta PROMEHS.

Također, u sklopu projekta PROMEHS, dana 14. listopada 2020. godine održat će se i nacionalna online konferencija i to putem e-platforme MsTeams. Cilj ove konferencije jest podizanje svijesti o važnosti promocije metalnog zdravlja u vrtićima i školama te promocija implementacije projekta na regionalnoj i nacionalnoj razini.

Promocija psihološke dobrobiti djece i mladih od posebnog je značaja u kontekstu neočekivane pandemijske situacije u kojoj smo se našli prethodnih mjeseci. Vezano uz to sudionike konferencije predstavljaju članovi PROMEHS projekta iz Hrvatske, predstavnici Sveučilišta u Rijeci i Učiteljskog fakulteta u Rijeci, predstavnici Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke, ravnateljstvo i više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te članovi akademske zajednice koji su stručnjaci iz područja socijalno-emocionalnog učenja i preventivnih programa u Hrvatskoj.

Sudionici će, svatko iz svoje aspekta djelovanja, istaknuti i raspraviti važnost mentalnog zdravlja djece i mladih u odgojno-obrazovnom kontekstu.

Konferencija će se prenositi putem YouTube kanala, a poveznica za praćenje bit će dostavljena svim ustanovama za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, osnovnim i srednjim školama u Primorsko-goranskoj županiji, Sveučilištu u Rijeci, nositeljima obrazovnih politika u Hrvatskoj te drugim relevantnim tijelima na regionalnoj i nacionalnoj razini.

Grad Rijeka / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvoreno prvo europsko plutajuće kazalište

U dvije dvorane s 277 i 78 sjedećih mjesta te 295 m2 modularnog prostora, kazalište L'Île Ô nudit će raznovrstan program, tjedne radionice i tečajeve za djecu i mlade. Riječ je o prvoj plutajućoj građevini ove vrste u Europi, a usidrena je na obali rijeke Rhône uz most Gallieni u Lyonu.

SVEJEOK.HR

U ponedjeljak 12. listopada u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke bit će predstavljena mrežna stranica za besplatno psihološko online savjetovanje mladih www.svejeok.hr

Mentalfest 2023. | Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada svake godine, a pokrenula ga je 1992. godine Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (engl. World Health Organization – WHO).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER