Grad Đurđevac svakom kućanstvu poklanja dvije sadnice lavande

Grad mirisnih lavandi uskoro će dobiti i školu u prirodi u Park šumi Borik

Grad Đurđevac je prije četiri godine pokrenuo projekt uređenja javnih površina sadnjom lavande koja je, osim što je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i mirisu, bitno doprinijela bioraznolikosti na području grada i značajno ga uljepšala.

Na poljima lavande na ulazu u Đurđevac posađeno je čak 10.000 mirisnih lavanda, a ima ih i na velikom dijelu javnih površina u središtu grada. Sve lavande uzgojene su u đurđevačkom rasadniku, a dio sadnica za uzgoj darovale su i članice Klastera Lavendula. Još 10.000 sadnica u rasadniku čeka jesensku sadnju, ali ovaj put nisu namijenjene samo za sadnju na javnim površinama, već i za uređenje i uljepšavanje okućnica na području grada.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči ističe kako uz lijepa polja lavande dnevno prolazi oko 8.000 automobila čime se kod posjetitelja i prolaznika izaziva pozitivna reakcija.

„Želimo da Đurđevac bude prepoznatljiv po mirisnoj lavandi pa je tako stvorena ideja da se i svakom kućanstvu s područja grada dodijele dvije sadnice jednogodišnje lavande koje mogu podići u našem rasadniku bez naknade“, rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči. „S podjelom sadnica lavande smo krenuli još prošle godine te smo ih zbog velikog interesa podijelili u vrlo kratkom roku.“

Ova se mjera pokazala vrlo uspješnom jer već sada brojna đurđevačka dvorišta mirišu po lavandi.

Svi zainteresirani moći će preuzeti sadnice lavande od ponedjeljka 28. rujna u rasadniku Komunalnih usluga Đurđevac d.o.o. Građani trebaju predočiti svoje osobne iskaznice, a lavanda će se dijeliti sve do isteka zaliha i to svakog radnog dana u vremenu od 8-15 te subotom od 8-13 sati, poručuju iz Grada Đurđevca.

Đurđevac će uskoro biti bogatiji i za novi hostel, odnosno školu u prirodi u Park šumi Borik koja se gradi u sklopu projekta „Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka“. Pogledajte priloženi video koji potpisuje Štefan Brajković.

Grad Đurđevac / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ovce stare bovške pasmine završile sa sezonskim radom na Dunavskom otoku

Od svibnja do listopada ove godine zelene površine na popularnom Dunavskom otoku ponovno je umjesto kosilica održavalo stado ovaca stare bovške pasmine (Krainer Steinschaf). Ovčice su bile jako vrijedne te su ove sezone „pokosile“ površinu veličine 20 nogometnih igrališta!

Grad Đurđevac prijavio projekt za nabavu „eco friendly“ vozila

Grad Đurđevac se prijavio na javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te se tako osiguravanjem ekološki prihvatljivog, štedljivog, električnog vozila nastavlja razvijati u smjeru pametnih gradova.

Zelenom čistkom za čišći i ljepši okoliš

Grad Koprivnica i Općina Koprivnički Ivanec u suradnji s Hrvatskim šumama i ove godine sudjeluje u akciji „Zelena čistka“ koja će se održati na području grada Koprivnice u subotu, dana 14. travnja 2018. godine.

Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji

Jučer je u Koprivnici održan je prvi sastanak savjeta za gospodarenje otpadom prema sporazumu o Zajedničkom gospodarenju otpadom s općinama Legrad, Drnje, Koprivnički Ivanec, Sokolovac, Koprivnički Bregi, Novigrad Podravski i Đelekovec.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER