U Dubrovniku uspješno provedena deveta Zelena čistka

U Zelenoj čistki 2020. na desetak lokacija 130 volontera prikupilo 450 kilograma otpada, iz mora na Lokrumu „ulovljena“ 84 kilograma plastičnih boca

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika devetu je godinu zaredom organizirao Zelenu čistku 2020., u sklopu Svjetskog dana čišćenja – World CleanUp Day, koji se širom svijeta održao u subotu 19. rujna u 180 zemalja.

Akcija je održana na više lokacija u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Dubrovnik, Hrvatskim planinarskim društvom Sniježnica, Eko centrom zeleno sunce, Udrugom DART, Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, tvrtkom Čistoća Dubrovnik, Lučkom kapetanijom Dubrovnik i tvrtkom Cian d.o.o. Split.

Ovogodišnja Zelena čistka je organizirana temeljem pisma namjere potpisanog od strane gradonačelnika Mate Frankovića, a samoj akciji pridružila se zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. U ovoj akciji sudjelovalo je 130 volontera na više lokacija (trasa starog vodovoda, Srđ – plato ispred Muzeja Domovinskog rata i područje prema Strinčjeri, područje ispod dječjeg igrališta uz Eko-centar u Mokošici, Šipan – Suđurađ, Lokrum – podmorje i obala uvale Portoč, park šuma Velika i Mala Petka).

U akciji na Lokrumu, uz djelatnike Javne ustanove Rezervat Lokrum, sudjelovali su i članovi Ronilačkog kluba Dubrovnik, djelatnici brodice čistaća mora – EKO-C2, tvrtke CIAN i djelatnici Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik. Ronioci su izronili oko 84 kg otpada s morskog dna, čiji su najveći udio činile plastične boce (više od 90 posto). Dodatnu vrijednost akciji u Portoču, činilo je i sudjelovanje znanstvenika Sveučilišta u Dubrovniku koji su snimali otpad tehničkim inovacijama i analizirali otpad iz mora.

Na ostalim lokacijama prikupljeno je oko 450 kg miješanog komunalnog, ambalažnog (plastika i staklo) te glomaznog otpada. Upravi odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika zahvalio je na sudjelovanju svim sudionicima i volonterima.

Grad Dubrovnik / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

World Cleanup Day: U organizaciji Grada Križevaca uspješno održana Zelena čistka

Grad Križevci više puta godišnje podržava akcije prikupljanja otpada, a nakon uspješno provedene akcije čišćenja Ratarske šume na inicijativu Katarine Ivanek i “Čistećih medvjedića”, u subotu 19. rujna održana je Zelena čistka – World Cleanup Day. Akcija je provedena u organizaciji Grada Križevaca, uz potporu Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci.

Zelena čistka – World Cleanup Day 2020

I ove godine sudjelujte u najvećoj nacionalnoj kampanji zaštite okoliša! Zelena čistka 2020. održava se u sklopu Svjetskog dana čišćenja (World Cleanup Day) u subotu 19. rujna 2020.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER