Udruga Sunce organizira akciju čišćenja plaže Pantan

Ovog petka 18. rujna u 8.30 sati

Splitska Udruga Sunce u petak 18. rujna s početkom u 8.30 sati organizira akciju prikupljanja otpada s plaže Pantan ispod Mlinica. Uoči početka same akcije održat će se kratko predavanje o problematici građevinskog otpada jer je na ovoj plaži primijećena znatna količina upravo te vrste otpada.

Akcija se provodi u sklopu usluga čišćenja plaža, koje Udruga Sunce provodi za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u sedam obalnih županija u RH.  

Problem gospodarenja građevinskim otpadom o kojem će biti riječ u uvodnom predavanju detektiran je u radu Zelenog telefona Udruge Sunce.  Zeleni telefon djeluje od 1999. godine i predstavlja servis na koji građani mogu prijaviti okolišne probleme i riješiti ih u suradnji s Udrugom te dobiti informacije i savjete o brojnim pitanjima vezanim za zaštitu okoliša. Zeleni telefon godišnje zaprimi oko 250 prijava s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije od čega se više od 40 posto prijava odnosi na probleme s otpadom.

Osim čišćenja otpada s plaža i morskog dna, Udruga Sunce provodi monitoring prikupljenog otpada prema metodologiji čija je primjenjivost na našoj obali ispitana na terenu kroz projekt DeFishGear. U dosadašnjim akcijama koje su započele krajem svibnja iz mora je prikupljeno više od 990 kilograma otpada. S akcijama se nastavlja sve do studenog, a u listopadu tim Udruge Sunce seli u sjeverne obalne županije.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Okrugli stol: Zajedno za zeleni oporavak i razvoj

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), Greenpeace Hrvatska, Zelena akcija i Zelena energetska zadruga (ZEZ) u četvrtak 29. listopada u Novinarskom domu u Zagrebu organiziraju okrugli stol pod nazivom „Zajedno za zeleni oporavak i razvoj“.

Iz podmorja uvale Banje na Korčuli izronjeno 500 kg otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce pokrenula je akcije prikupljanja otpada iz mora na području svih sedam jadranskih županija. Prva akcija održana je proteklog vikenda, 27. i 28. lipnja, i to na Korčuli.

U Dubrovniku uspješno provedena deveta Zelena čistka

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika devetu je godinu zaredom organizirao Zelenu čistku 2020., u sklopu Svjetskog dana čišćenja – World CleanUp Day, koji se širom svijeta održao u subotu 19. rujna u 180 zemalja.

Zeleni forum poziva MZOE i FZOEU na raspisivanje natječaja za udruge

Organizacije civilnog društva (OCD) okupljene u Zelenom forumu, nacionalnoj mreži udruga za zaštitu okoliša i prirode te energetike i klime, uputile su otvoreno pismo nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike (MZOE) i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER