Sisak krenuo s digitaliziranim sustavom odlaganja komunalnog otpada

Stari i glomazni kontejneri za odlaganje otpada zamijenjeni suvremenim digitaliziranim polupodzemnim spremnicima

U nazočnosti gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček i Katarine Luketić, direktorice tvrtke Gospodarenje otpadom Sisak, u petak je pušten u rad prvi od 95 suvremenih polupodzemnih spremnika za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Nabava spremnika financira se iz tekućeg poslovanja tvrtke GOS, bez kreditnog zaduženja, istaknuli su u Gradu Sisku.

Stanarima zgrada u sisačkim ulicama Franje Lovrića i Ante Starčevića zaposlenici tvrtke Gospodarenje otpadom Sisak predali su kartice za korištenje novog polupodzemnog spremnika za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Ovaj je spremnik tek prvi od ukupno njih 95, ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna, i postavljen je na novouređenoj površini između dvije navedene ulice.

„U narednih 20 mjeseci pokrit ćemo kompletno područje grada Siska ovim spremnicima za stanovnike koji žive u zgradama. Ovo je moderniji i učinkovitiji način odlaganja otpada. Za tvrtku GOS to znači optimizaciju poslova sakupljanja otpada,  a za građane manje buke, manje neugodnih mirisa i neovlašteni pristup spremnicima od osoba kojima taj spremnik nije namijenjen.“ – izjavila je Katarina Luketić, direktorice tvrtke Gospodarenje otpadom Sisak.

Polupodzemni spremnici, zapremnine 5.000 litara, do sada su ukopani na još 17 lokacija, a tijekom narednih mjeseci svi dotrajali metalni spremnici na kotačima u potpunosti će se zamijeniti novima. Novi spremnici su namijenjeni stanarima stambenih zgrada koji ne raspolažu individualnim spremnicima za odlaganje miješanog  otpada. Na njihovim su poklopcima ugrađene elektronske  brave koje se otključavaju pomoću kartica, koje će se podijeliti svim stanarima, pa je za odlaganje otpada potrebno samo slijediti poruke na ekranu.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček istaknula je kako je ovo veliki korak prema modernizaciji sakupljanja i odvoza otpada na području grada Siska.

„Glomazne kontejnere  na koje su se naši sugrađani često žalili, uglavnom zbog neugodnih mirisa ili razbacivanja otpada oko kontejnera, zamijenjeni su ovim polupodzemnim spremnicima koji vizualno lijepo izgledaju, a velika je i ušteda prostora jer se veći dio spremnika nalazi u zemlji. Velika je ušteda i u broju odvoza otpada jer je veća zapremnina kontejnera. Više nećemo tolerirati da netko stavi otpad u kontejner koji mu nije namijenjen. Netko tko živi na primjer na Zibelu neće moći svojom karticom otvoriti ovaj spremnik koji se ovdje nalazi. Posebno me veseli što je Gospodarenje otpadom sve ovo uspjelo realizirati zahvaljujući svojim unutarnjim uštedama i racionalizaciji poslovanja. Očekujem da za godinu dana grad bude u potpunosti pokriven spremnicima korisnog otpada (zeleni otoci), polupodzemnim spremnicima za zagrade i čipiranjem pojedinačnih spremnika za obiteljske kuće. Siščankama i Siščanima mogu obećati da neće doći do povećanja cijene odvoza otpada.“ – zaključila je gradonačelnica Ikić Baniček.

Paralelno s polupodzemnim spremnicima u Sisku uskoro kreće i postavljanje 435 novih spremnika za korisni otpad (zeleni otoci) volumena 1.100 litara  u vrijednosti 1,3 milijuna kuna. Spremnike je nabavio Grad Sisak, a sufinancirani su putem Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Grad Sisak / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Beč daje građanima vaučere za popravke

U slučaju oštećenja ili kvara razni uređaji poput tostera, usisivača ili perilica rublja i posuđa često završe u otpadu iako se mnogi od njih daju popraviti te se još dugo mogu koristiti. Popravkom proizvoda umjesto kupnjom novih štedimo resurse, a time i okoliš!

Sisak: Brod „Juran i Sofija“ ponovno plovi rijekom Kupom

Brod „Juran i Sofija“, koji je prošle godine bio na temeljitom remontu, ponovno  plovi rijekom Kupom te je od subote, 27. lipnja, ponovno na raspolaganju posjetiteljima Siska i Parka prirode Lonjsko polje.

Na četiri lokacije u Sisku zasađeno 145 novih stabala

„Zeleni Sisak za zeleni planet“ je akcija Grada Siska, gradskih trgovačkih društava i ustanova te dječjih vrtića i osnovnih škola koja je ovog ponedjeljka istovremeno održana na četiri sisačke lokacije i na kojima je uspješno posađeno 145 novih stabala.

Dajte drugu šansu svom EE otpadu i zaštitite okoliš

BIOX 4.0 spremnici za odvojeno prikupljanje otpada postali su veći i pametniji. Svojim elegantnim dizajnom obavljaju svoje funkcije prikupljanja otpada, poboljšavajući izgled i učinkovitost područja u kojima se nalaze, a idealni su za postavljanje u gradskim središtima i na lokacijama visoke vrijednosti. Ovi pametni spremnici s daljinskim upravljanjem i praćenjem razine popunjenosti sada su prilagođeni za prikupljanje EE otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER