Danas ipak zaustavljena sječa stoljetnih hrastova usred Sesvetske Sopnice

Hoće li nadležne institucije u ovom slučaju odraditi svoj posao?

Ilegalna sječa sopničke šume danas je zaustavljena, a kako javlja Udruga Zelene i plave Sesvete, iz neslužbenog se izvora doznaje da dozvola za sječu nije izdana te se čeka službeni odgovor inspekcije.

„Kako je moguće da u srcu naselja pod motorkom padaju višestoljetni hrastovi, ako je planom na toj lokaciji predviđen park? Zašto policija i komunalni redari ne reagiraju na sječu koja se događa usred dana?“, pitaju se na svojoj Facebook stranici članovi Udruge Zelene i plave Sesvete.

Unatoč tome što GUP Sesvete jasno definira način upravljanja ovim šumskim površinama te predviđa uređenje park šume i drugih javnih sadržaja, u srijedu je počela sječa drveća čime je već devastiran prilično velik dio sopničke šume. Kako doznajemo iz Udruge Zelene i plave Sesvete, trenutno ni inspekcija ne može utvrditi tko stoji iza sječe šume, s obzirom da danas nitko nije zatečen na toj lokaciji. No ipak, valja istaknuti kako je reakcija Državnog inspektorata bila vrlo brza, inspektori su na terenu bili već u jutarnjim satima i ostali su sve dok Hrvatske šume nisu zaplijenile trupce.

Čak kada bi i postojala dozvola za rušenje drveća, napominju iz Udruge Zelene i plave Sesvete, dobro se zna u koje doba godine se to radi, a da se radi o ilegalnoj sječi vrijednih hrastova potvrđuje i prilično neprofesionalno obavljen „posao“ - grubi rezovi, čupanje trupaca i ostavljanje preostalog drva, oštećenja drugog drveća i sl.

Portal Sesvete danas upozorava kako ovo nije prvi takav slučaj te da prema dojavama mještana u šumama okolice Dobrodola već duže vrijeme traje ilegalna sječa i izvlačenje drva iz šume.  „Zašto bi netko izvlačio drva pod okriljem noći ako je tu sve čisto“, pita se jedna mještanka Dobrodola. 

Udruga Zelene i plave Sesvete je nevladina, neprofitna i nepolitička organizacija osnovana 2017. godine s ciljem promicanja i podizanja kvalitete života u Sesvetama i idejom urbanizacije gradske četvrti Sesvete. Svjesni niza prostornih nedostataka i problema (urbanih, prometnih, planskih, identitetskih, rekreacijskih, itd.) u svojoj gradskoj četvrti započela je okupljati ugledne, ali i sve zainteresirane stanovnike Sesveta za akciju unapređenja životnih uvjeta u Sesvetama.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Sesvetama najavljena dosad najveća javna sadnja bilja

Udruga Zelene i plave Sesvete s partnerima priprema najveću javnu ekološku akciju u Sesvetama do sada - sadnju trajnica na prostoru Sesvetske Sopnice, javlja portal Sesvete danas.

Ovog petka dođite na Krajobrazni market na Zrinjevcu!

Studij krajobrazne arhitekture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruženje krajobraznih arhitekata u petak 16. lipnja od 12 do 18 sati na zagrebačkom Zrinjevcu pripremaju dobru zabavu za sve ljubitelje prirode i otvorenih prostora.

Projekcija filma „Drvo“ uz razgovor s umjetnikom Oliverom Resslerom

Povodom izložbe „Barikadiranje ledenih ploča – istraživački pothvat Olivera Resslera“, Zelena akcija i Dokukino KIC u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb organiziraju projekciju ekološkog trilera o ilegalnoj sječi i aktivistima koji postaju tajni agenti kako bi stali na kraj drvnoj mafiji koja zarađuje milijarde na uništavanju stoljetnih šuma.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER