Dva webinara u organizaciji Tajništva za čistu energiju EU otoka

Čista energija za otoke EU

Tajništvo za čistu energiju EU otoka organizira webinare „Razumijevanje otočne dinamike za dobar početak energetske tranzicije” i „Alati za financiranje otočne energetske tranzicije“

Webinar pod nazivom „Razumijevanje otočne dinamike za dobar početak energetske tranzicije“ održat će se u petak 4. rujna od 10-11 sati.

Jedan od ključnih izazova za mnoge otoke u ranim fazama njihove energetske tranzicije je prikupljanje relevantnih informacija o trenutnom stanju na otoku – identificiranje glavnih izvora emisija CO2, identificiranje ključnih dionika na otoku, razumijevanje političkog konteksta u kojem se otok razvija i još mnogo toga.

Uspostavljanje ove osnovne linije stavlja na raspolaganju sve alate za definiranje učinkovitih i realnih tranzicijskih putova i projekata. Ovaj webinar stoga ima za cilj pomoći otočnim tranzicijskim timovima u uspostavljanju statusa quo na otoku i dati savjete o sljedećim koracima. Počevši od uvoda, temeljenog na iskustvima iz protekle dvije godine Tajništva i Priručnika za tranziciju otoka, tijekom webinara ćete dobiti praktične uvide i savjete s dva otoka EU-a koja su uspješno prošla ovaj proces i koji su sada uvelike u svojoj energetskoj tranziciji

.Govornici na webinaru su Simon de Clercq iz Tajništva za čistu energiju EU otoka, Ricardo Novo, predvodnik energetske tranzicije otoka Pantelleria (Italija) i Ugo Toic, predvodnik energetske tranzicije otoka Cresa i Lošinja (Hrvatska). Registracija je obavezna, a registrirati se možete na sljedećoj poveznici.

Webinar „Alati za financiranje otočne energetske tranzicije“ održat će se u utorak 8. rujna od 10-11 sati.

Nadovezujući se na prethodne webinare Tajništva EU-a o jačanju kapaciteta u financiranju, na ovom se webinaru možete upoznati s potpuno novim pogledom financiranja za otoke, kao i s temama održivih poslovnih planova i javnog / privatnog financiranja.

Govornici su Myriam Castanié iz Tajništva za čistu energiju EU otoka i Leon Pulles, Upravljajući partner, Energy Investment Management BV. Registracija je obavezna, a registrirati se možete putem ove poveznice.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Križevcima se istražuju mogućnosti kružnog korištenja termomineralne vode

Projekti partner Grad Križevci započeo je provođenje pilot akcije unutar Interreg CE „HealingPlaces“ projekta. Prvi zadatak je ne-invazivno geofizičko istraživanje u Križevcima s obzirom na geotermalni potencijal i postojeću bušotinu „Kža-1“. Rezultat ovog istraživanja bit će dokumentacija o mogućnosti kružnog korištenja – „zatvaranja petlje“ toka podzemne termalne i mineralne vode u Križevcima.

Budućnost energetske tranzicije otoka Hvara

U srijedu 12. kolovoza s početkom u 9.00 sati u Galeriji Arsenala u gradu Hvaru održat će se predstavljanje Strategije energetske tranzicije otoka Hvara izrađene u suradnji s Tajništvom za čistu energiju EU otoka.

Europska komisija podržala dokument za čistu energiju na EU otocima

Europska komisija zajedno s 14 država članica Europske unije (Hrvatska, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Malta, Portugal, Španjolska, Švedska) potpisala je Memorandum o razumijevanju za provedbu Deklaracije o čistoj energiji za EU otoke (Memorandum of Split), koji je pripremila Republika Hrvatska tijekom svog predsjedanja Vijećem Europske unije, objavilo je u srijedu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER