U Splitu će se stabla stara 20 godina čupati zbog širenja ceste!

Drvocid na Žnjanu: „Želimo zeleni Split, a ne betonsku pustinju!“

Splitski gradski vijećnik iz stranke Pametno, Branimir Urlić, komentirao je plan uređenja Žnjana prema kojem bi postojeći drvored česmina - posađen prije 25 godina, po svemu sudeći trebao biti uklonjen.

Branimir Urlić, splitski gradski vijećnik iz stranke Pametno, na Facebooku je objavio komentar o planiranom uređenju Žnjana i uklanjanju drvoreda česmina posađenog prije 25 godina s južne strane Šetališta Ivana Pavla II. Objavu u nastavku prenosimo u cijelosti:

„S južne strane ceste poviše žnjanskog platoa nalazi se drvored česmina posađenih valjda negdje u vrijeme prvog uređenja cijelog prostora. Po novom planu uređenja prva faza je uređenje ove ceste, križanje s Velebitskom ulicom i dogradnja još nekih staza i slično. I naravno da su projektanti nacrtali kako je njima lakše ili kako su ih uputili iz Banovine te ispada da bi sada trebalo ukloniti 30-40 stabala koji su tu nekih 20-25 godina. Zašto se uopće planira ovaj parking iz cestu kad 50 m istočnije imamo prostor od nekih 20000 m2 uređen prije dvije godine za potrebe parkiranja.

  • Izvor: Branimir Urlić / Facebook

Zašto se forsira pilanje stabala i stavljanje parking mjesta, iako će se za godinu-dvije napraviti ogromne garaže na platou. Zašto nisu planirana parking mjesta tako da se sačuvaju stabla. O presađivanju stabala je suvišno i govoriti jer se to nije skoro nikad dogodilo u Splitu.

Ako se projekt ne promijeni predstoji nam samo kad krenu radovi zagrliti stabla i leći pred bagere. I Split čeka svoje prve treehuggere. Želimo zeleni Split, a ne betonsku pustinju.“ – zaključuje Urlić.

Banovina ne skriva da kreće u drvocid uz glavnu žnjansku šetnicu

Kako navodi Slobodna Dalmacija, nakon što je Branimir Urlić upozorio javnost na uklanjanje gotovo jedinog zelenila na žnjanskoj pustopoljini, njegove sumnje potvrdio je gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša. Naime, drvored bi trebao nestati već u prvoj fazi projekta uređenja popularne splitske kupališne zone, a Budiša ističe kako je „projekt plaže Žnjan rezultat odabranog rješenja na urbanističko-arhitektonskom natječaju i to upravo s glavnom temom pošumljavanja cijelog platoa". Prema navedenom projektu, tvrdi Budiša, uklanja se gotovo tri puta manje stabala nego što se sadi, a riječ je o „113 stablašica, 1.209 grmova i 79 trajnica uz mnoštvo ostalog cvijeća".

Urlić se na Budušinu izjavu očitovao novim komentarom na Facebooku u kojem navodi sljedeće: „Nakon jučerašnje objave imamo i dalje prodavanje magle iz tvornice spinova i gliba u Banovini pa nas tako savjetnik Budiša uči da je sve tako kako je i da smo sve izglasali na Gradskom vijeću. Ali naravno da nije tako što se i vidi iz priloženih fotografija onoga šta je bio grafički i tekstualni prikaz DPU područja Trstenik-Radoševac tj. područja žnjanskog platoa. I u tekstu i u nacrtu se vidi da stabla tamo trebaju ostati, a sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

Ne postavlja se i pitanje zašto je parking ostavljen baš ispred postojećih i budućih hotela, to znaju ovi koji su su crtali, a neimari iz Banovine im davali instrukcije. Parkinga na tisuće okolo, a oni baš uprli na tih 20-30 mista. Nikako da krene ovom Budiši, na Marjanu nije ni lopatu zabio, a trošak narastao 9 milijuna kuna. Na Žnjanu hoće čupat stabla u suprotnosti sa prostornom dokumentacijom. U Kopilici daruju protuzakonito nekoliko miijuna kuna HŽ termitima. Čekamo neki sustav za kontrolu prometa, a svaki misec imamo tešku prometnu nesreću na nekoliko uvik istih križanja. Ne spašavaj Budiša više."

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

„Urbane košnice“ kao vrtovi na parkiralištima

Stanovnici glavnog grada Libanona nastoje pretvoriti urbane gradske prostore u ekološki ugodnija mjesta, a na ovogodišnjem Beirut Design Weeku dizajnerica Nathalie Harb pokazala je kako se parkirališta vrlo lako mogu pretvoriti u jedinstvene zelene oaze.

Novi zeleni izgled dva trga u centru Budimpešte

Prošlog tjedna započela je obnova dva središnja budimpeštanska trga s ciljem širenja zelenih površina i suvremenog oblikovanja urbanog prostora. Trgovi Vörösmarty i Podmaniczky će nakon velike obnove u rujnu ove godine biti bogatiji za stotinjak novih stabala, sigurniji za bicikliste te svakako ugodniji za građane i brojne turiste.

A gdje su magnolije?

U subotu 23. ožujka 2019. navršilo se točno godinu otkako su iščupane magnolije s Trga žrtava fašizma. Bio je to čin koji su brojne građanke i građani, udruge, inicijative, ali i strukovna udruženja prepoznale kao nasilje nad javnim prostorom i kao ogledni primjer načina na koji strukture vlasti u gradu Zagrebu na čelu s Milanom Bandićem vode ovaj grad, poručuju iz Inicijative „Vratite magnoliju“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER