„Mediteranski armerun - Jadranske letere i litrati“ na Braču

Najavljujemo predstavljanje fenomenalnog izdanja „Mediteranski armerun“ autora Bruna Ćurka i Stipe Suraća na otoku Braču od 11.-13. kolovoza

U knjizi „Mediteranski armerun - Jadranske letere i litrati“ autora Bruna Ćurka i Stipe Suraća nalazi se 50 amblematskih tema mediteranske ikonografije začinjenih mitovima starih libara sa 167 unikatnih fotografija. Sve je povezano interaktivnom kartom Jadrana pa čitatelji kroz igru pitalica mogu otkrivati pojmove, a kroz GPS koordinate ili QR kodove otkrivati lokacije snimljenih fotografija i upisati ih u kartu.

Zadrani Bruno Ćurko i Stipe Surać – prvi doktor filozofije i docent na Odsjeku za učitelje Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, a drugi „doktor fotografije“ i autor brojnih prelijepih fotografija objavljenih u cijenjenim svjetskim časopisima poput National Geographica i Geo, autori su fenomenalne knjige „Mediteranski armerun - Jadranske letere i litrati“ u izdanju Udruge za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi „Mala filozofija“.

Njihova knjiga pravi je spoj leksikona, zabave i digitalne tehnologije, ali i unikatni art brevijar mediteranske ikonografije. To je posve novi pristup predstavljanju našeg Jadrana, potpuno različit od onoga do sada viđenog na policama hrvatskih knjižara i knjižnica, navodi se u opisu knjige na stranicama izdavača.

  • „Mediteranski armerun - Jadranske letere i litrati“ - Bruno Ćurko i Stipe Surać  / © Mala filozofija

Armerun (na dalmatinskom dijalektu, veliki drveni ormar s dvoja vrata) u sebi krije 50 ikonografskih odrednica Sredozemlja, kao što su maslina, vino, malo misto ili fešta. Kroz 167 vrhunskih art fotografija (litrata) i pisama (letera) koje imaginarni kapetan šalje svojim prijateljima s dugih navigavanja Mediteranom, i čitatelji će se osjetiti kao da putuju zajedno s njim. Svako je pismo začinjeno osobnim doživljajem i knjiškom erudicijom ponekog ikonografskog mediteranskog prizora, običaja, biljke, životinje, broda ili svakodnevnog posla.

U najdubljem škafetinu armeruna krije se karta Jadrana koja je na interaktivan način povezana s knjigom tako da kroz igru otkrivanja pojmova i lokacija na karti čitatelja odvede na kapetanova putovanja. Za navigavanje ovim armerunom koriste se GPS kordinate, QR kodovi i pinovi fotografiranih lokacija umjesto kapetanovog kompasa.

Na samom kraju knjige nalazi se nešto za sve one istraživačkog i avanturističkog duha. Ako je čitatelju knjiga bila zanimljiva, neće mu biti teško pronaći odgovore na pitanja i na priloženoj karti otkriti lokacije fotografija iz knjige.

Koncept ovog interaktivnog art brevijara zamišljen je tako da ispunjenu kartu sa svim odgovorima čitatelj može objesiti kao ukras na zid. Tako da kada ponovno uzme knjigu u ruke lako može povezati fotografiju s točnom lokacijom na kojoj je snimljena. Kombiniranjem znanja o Mediteranu sa zadatkom otkrivanja točnih lokacija uz pomoć QR kodova i GPS koordinata, čitatelju je pružena prilika za dublje uranjanje u iskustvo koje Mediteran predstavlja.

  • „Mediteranski armerun - Jadranske letere i litrati“ - Bruno Ćurko i Stipe Surać  / © Mala filozofija

„Mediteranski armerun“ predstavljen je 9. siječnja u Gradskoj knjižnici Zadar, zatim su održane promocije knjige u Splitu i Dubrovniku, na otoku Ižu te drugim mjestima i gradovima, a sljedeća tri dana autori Bruno Ćurko i Stipe Surać ovo prelijepo i nesvakidašnje izdanje predstavit će na jednom od naših najljepših otoka – naravno, riječ je o Braču.

U utorak 11. kolovoza promocija „Mediteranskog armeruna“ održat će se u Centru za kulturu Bol, u srijedu 12. kolovoza slijedi predstavljanje na Ljetnoj pozornici u Supetru, a u četvrtak 13. kolovoza na Ljetnoj pozornici Kavanjin u Sutivanu.  

  • „Mediteranski armerun - Jadranske letere i litrati“ - Bruno Ćurko i Stipe Surać  / © Mala filozofija

„Mediteranski armerun“ predstavlja simboličan prostor drevne povezanosti morskih i uzobalnih bića, mirisnog bilja i krajobraza s običajima i svakodnevnim poslovima Mediteranaca koje vas cijele godine, a posebno u kišnim i hladnim danima, može podsjećati na ljepote Dalmacije.

Možete li zamisliti ljepše mjesto za promociju ovog lijepog izdanja od Brača? Stoga pozivamo sve Bracanine i Bracanke, kao i njihove goste, da se odazovu pozivu autora i uživaju u predstavljanju ovog interaktivnog art brevijara.

Za više informacija o knjizi posjetite stranicu „Mediteranski armerun“.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Snøhetta dizajnira novi urbani crveni tepih za legendarnu La Croisette u Cannesu

Projekt vrijedan 160 milijuna eura pokreće se s ciljem ponovnog osmišljavanja prostora legendarnog Bulevara Croisette koji se nije obnavljao još od 1960-ih. Sivilo asfalta ustupit će mjesto novoj promenadi s popločenjem od crvenog granita u koji će se ugraditi mesingane linije i ploče s oznakama turističkih znamenitosti, nazivima većih hotela te palmom kao neizostavnim simbolom grada.

„Mediteranski armerun - Jadranske letere i litrati“ u Zagrebu

U knjizi „Mediteranski armerun - Jadranske letere i litrati“ autora Bruna Ćurka i Stipe Suraća nalazi se 50 amblematskih tema mediteranske ikonografije začinjenih mitovima starih libara sa 167 unikatnih fotografija. Sve je povezano interaktivnom kartom Jadrana pa čitatelji kroz igru pitalica mogu otkrivati pojmove, a kroz GPS koordinate ili QR kodove otkrivati lokacije snimljenih fotografija i upisati ih u kartu.

„Mediteranski armerun - Jadranske letere i litrati“

U knjizi „Mediteranski armerun - Jadranske letere i litrati“ autora Bruna Ćurka i Stipe Suraća nalazi se 50 amblematskih tema mediteranske ikonografije začinjenih mitovima starih libara sa 167 unikatnih fotografija. Sve je povezano interaktivnom kartom Jadrana pa čitatelji kroz igru pitalica mogu otkrivati pojmove, a kroz GPS koordinate ili QR kodove otkrivati lokacije snimljenih fotografija i upisati ih u kartu.

Obilježavanje Međunarodnog dana Mediterana: Stipe Surać „Ole Olea“

Između Svjetskog dana masline i maslinovog ulja (26. 11.) i Međunarodnog dana Mediterana (28.11.), ukazao se Stipe Surać. Vrsni fotograf/fotoreporter Nacional Geographica izlaže u zadarskoj Galeriji ZadArt 26 svojih fotografija iz ciklusa „Ole Olea“ od kojih svaka na osebujan način povezuje ova dva događaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER