Obnovljena i četvrta, ujedno najljepša riječka povijesna vodosprema

Završen projekt obnove riječkih povijesnih vodosprema

U utorak, 30. lipnja 2020. godine, održat će se predstavljanje obnovljene povijesne vodospreme Vidikovac.

Obnovljenu povijesnu vodospremu Vidikovac predstavit će u utorak, 30. lipnja, direktor KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka Andrej Marochini i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Marka Filipovića i Nikole Ivaniša te predsjednika Gradskoga vijeća Grada Rijeke Andreja Poropata.

Predstavljanjem vodospreme Vidikovac ujedno završava četverogodišnji projekt obnove riječkih povijesnih vodosprema - Pećine, Križ, Podvežica i Vidikovac - izgrađenih u sklopu više od sto godina starog sušačkog vodovoda, te njihovog stavljanja u funkciju javnog korištenja.

Vodosprema Vidikovac nalazi se na Bulevardu, u parku Ive Lole Ribara, smještenom između Šetališta Ivana Gorana Kovačića i Ulice Vidikovac. Izgrađena je 1912. godine, a koristi se od početka 1915. godine te pitkom vodom iz izvora Rječine snabdijeva Trsat i Sušak. Vodospreme sušačkog vodovoda, pa tako i Vidikovca na Bulevardu projektirao je inženjer Milan pl. Eisenthel. Sve vodospreme nose naziv dijela grada koji opskrbljuju vodom, a svojom se ljepotom i posebnošću upravo ističe ova na Vidikovcu, sagrađena u stilu visokog historicizma.

Ekovjesnik

  • Naslovna fotografija: Instagram / Nikolina @matosniki

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Parkovi KBC-a Rijeka oživjeli radom osoba s invaliditetom

KBC Rijeka se o svojim pacijentima ne brine samo pružanjem medicinske skrbi, već kvalitetu njihovog liječenja nastoji povećati i uređenjem zelenih površina, javlja riječki portal Moja Rijeka. Socijalna osjetljivost KBC-a Rijeka ogleda se i u tome što na uređenju zelenih površina uglavnom rade osobe s invaliditetom, koje su na ovaj način dobile priliku za zaposlenje, ali i ono puno važnije – povećanje kvalitete vlastitog života!

U Budimpešti otvoren novi park s vertikalnim vrtovima

Budimpešta je od prošlog četvrtka bogatija za još jedan lijepi park. Novi Széllkapu park (Vrata vjetrova) nalazi se u Budimu - dijelu mađarske metropole na desnoj obali Dunava, prostire se na više od 17.000 četvornih metara, a pored 355 stabala i ribnjaka površine od 700 m2, raspolaže i panoramskim dizalima koja posjetitelje vode do vertikalnih vrtova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER