Na Europskom trgu predstavljeni novi pametni spremnici

Beskontaktni pametni spremnici za odlaganje i upravljanje otpadom

U ponedjeljak su na Europskom trgu u Zagrebu predstavljeni novi beskontaktni pametni spremnici za odlaganje i upravljanje otpadom zagrebačke tvrtke EcoMobile.

Sustav beskontaktnih pametnih spremnika pomoću kompaktora omogućuje smanjenje obujma otpada za šest puta, a vrijednost mu je oko 37.000 kuna. Novi spremnici za odlaganje otpadnog papira, plastične, metalne ambalaže i stakla, kao i izdvojeni spremnici za sitan miješani komunalni otpad, omogućuju odlaganje otpada bez kontakta, pomoću senzora koji pokreću automatsko otvaranje otvora.

Osim toga, spremnici se napajaju solarnom energijom, a opremljeni su senzorima i programskom aplikacijom kojom se prati popunjenost i dojavljuje potreba pražnjenja, čime se znatno smanjuje učestalost odvoza otpada, a time i trošak goriva komunalnih vozila. Naravno, ne smije se zaboraviti kako se boljom organizacijom odvoza otpada utječe i na dodatno smanjenje emisije CO2.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Iz podmorja uvale Banje na Korčuli izronjeno 500 kg otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce pokrenula je akcije prikupljanja otpada iz mora na području svih sedam jadranskih županija. Prva akcija održana je proteklog vikenda, 27. i 28. lipnja, i to na Korčuli.

Renato Petek: Fake akcija gradskih vlasti s biootpadom!

Mjesec dana od početka uvođenja odvojenog prikupljanja bioootpada u Zagrebu i početka dijeljenja prvih smeđih spremnika za tu namjenu, dobilo ih je svega 1 % od ukupnog broja korisnika, upozorio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, ukazujući na neozbiljan pristup akciji.

Zagrebačka Gradska skupština podržala odvoz biootpada u Novsku

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su na svojoj 20. sjednici u utorak većinom glasova prihvatili prijedlog prema kojem će Grad Zagreb, Grad Novska i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom sklopiti Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Novskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER