4. izdanje Konferencije o komunalnoj infrastrukturi u Bruxellesu, 30. i 31.1.2018.

Investicije i inovacije u komunalnom gospodarstvu

Četvrtu godinu za redom organizira se specijalizirana konferencija za komunalno gospodarstvo, koja će se održati 30. i 31.1.2018. u Bruxellesu (Hotel Thon Brussels City Centre i Europski parlament).

Inovacije u sektoru upravljanja vodama i otpadom mogu dovesti do razvojnog skoka, ali je nužno uključiti aspekte tehnologija, financijske dostupnosti i socijalnih inovacija. Tri prioritetna područja istraživanja uključuju legislativu, mobilizaciju privatnih investicija u gospodarenje otpadom i vodama te financijske programe. Navedeni tematski naglasci proizašli su iz intenzivne komunikacije s Europskom komisijom i parlamentom, koji aktivno promoviraju teme zaštite okoliša, racionalnog i održivog gospodarenja resursima i pronalaska novih rješenja. I ove godine najbolje prakse u upravljanju grobljima bit će posebno naglašen dio programa, odnosno tijekom studijskih posjeta.

S obzirom da se čak 2/3 europskih propisa prenosi u nacionalno zakonodavstvo, važno je biti na izvoru informacija i upoznati se s planovima poticanja budućih investicija, zbog toga je glavna tema ovogodišnjeg izdanja ˝Investicije i inovacije u komunalnom gospodarstvu˝. Kvalitetna struktura već prijavljenih sudionika i poticajno radno okruženje konferencije, koja se kroz dva dana odvija u samom središtu europske četvrti, otvara niz mogućnosti za upoznavanje s detaljnim oblicima financiranja iz EU fondova, umrežavanja s inozemnim investitorima, donositeljima odluka na razini EU, sektorskim stručnjacima i udrugama, dobavljačima tehnologija, konzultantima i drugima, koji pokazuju osobito zanimanje za komunalni i javni sektor na području jugoistočne Europe.

Uz stručni skup u Europskom parlamentu, organiziraju se studijske posjete poznatom energetski učinkovitom naselju Bella Vita, postrojenju za obradu otpadnih voda, energani na otpad i krematoriju. Poštovani/Poštovana, pozivamo Vas da aktivno sudjelujete u diskusijama s kreatorima europskih politika iz djelokruga okolišne politike, gospodarenja otpadom i komunalnih usluga, čime ćete povećati vidljivost lokalnih i regionalnih problema.

 

RELEVANTNI PREDAVAČI I STRUČNA PREDAVANJA!

Potvrđeni predavači su:

 • Ivana Maletić, Europski parlament, zastupnica (Hrvatska)
 • Lambert van Nistelrooij, Europski parlament, zastupnik (Nizozemska)
 • Jan Olbrycht, Europski parlament, zastupnik (Poljska)
 • Karen Dalgaard Sanning, Europska komisija, DG ENVI
 • Robert Schröder, Europska komisija, DG RESEARCH & INNOVATION, Ured povjerenika Carlosa Moedasa

 TEMATSKI NAGLASCI: 

 • COP23 i utjecaj na politike EU za okoliš - izazovi za članice i države u pridruživanju
 • HORIZON2020 i programi financiranja komunalnog gospodarstva  
 • Paket kružne ekonomije i mogućnosti za zelena radna mjesta
 • Planiranje upravljanja komunalnim otpadom u kontekstu EU legislative
 • Primjena direktiva u vodno-komunalnom gospodarstvu
 • Najbolje prakse u upravljanju grobljima
 • Otvorena tržišta rada za istraživanja
 • Jačanje međunarodne suradnje i partnerstava
 • Važnost obrazovanja i istraživanja i razvoja u zaštiti okoliša

STUDIJSKE POSJETE - CASE STUDY U PRAKSI! Uz stručni skup u Europskom parlamentu, organiziraju se studijske posjete na kojima će se sudionici na licu mjesta upoznati s najboljim R&D primjerima u praksi na području Belgije, odnosno Valonije i Flandrije. Posjetit će se:

 • Postrojenje za obradu otpadnih voda Bruxelles-Sud (operator: Vivaqua)
 • Energana na otpad Virginal
 • Energetski učinkovito naselje-smart village Bella vita (Waterloo, Bruxelles)
 • krematorij Champ de Court

Više informacija na www.communal-municipal.com

VEZANE VIJESTI

Madridska Metropolitanska šuma bit će nova zelena pluća grada

Glavni španjolski grad  se protiv klimatskih promjena i onečišćenja zraka bori sadnjom 75 km dugog „zelenog zida“ s gotovo pola milijuna novih stabala. Golema urbana šuma nazvana Bosque Metropolitano (Metropolitanska šuma) povezat će postojeće šume i zelene površine oko grada te građanima donijeti nove parkove i rekreacijske površine, biciklističke i pješačke staze te dječja igrališta.

Sve više međunarodnih tvrtki otvara podružnice u Beču

Prošle je godine u Beču ponovno ostvaren rekordan porast broja podružnica stranih tvrtki – zbog Brexita je posebno porastao broj britanskih tvrtki koje su već sada po zastupljenosti na drugom mjestu, a austrijska metropola privlači i brojne tvrtke iz istočne Europe te se sve više usredotočuje na startupove.

Akcija „Očistimo grad“ provodi se do 15. srpnja

Čistoća d.o.o. i Komunalno redarstvo Grada Splita u narednih mjesec dana provode akciju „Očistimo grad“. Akcija je započela 16. lipnja i trajat će do 15. srpnja, a cilj je dva puta obići sve gradske kotare i mjesne odbore te u dane redovnog odvoza glomaznog otpada odvesti sav zatečeni otpad, kako onaj prijavljen za odvoz, tako i onaj koji je nepropisno ostavljen na javnoj površini, izvijestili su iz Grada Splita.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER