Kako se s trenutnom krizom nosi bečki zoološki vrt?

Bečki zoološki vrt se već nekoliko godina u potpunosti samostalno financira, no još nije moguće predvidjeti financijske posljedice trenutne krize

Radi zaštite od koronavirusa „Tiergarten Schönbrunn“ je od 12. ožujka zatvoren za sve posjetitelje, ali i dalje održava visok standard brige o životinjama

Svakog vikenda u proljeće zoološkim bi vrtom u glavnom austrijskom gradu prodefilirale tisuće posjetitelja. Tamo gdje bi djeca znatiželjno promatrala i upijala informacije o slonici Kibali, tigrici Ini i drugim zanimljivim životinjama sada vlada sablasna tišina.

Iako je bečki zoološki vrt 12. ožujka zatvoren za sve posjetitelje, djelatnici koji su zaduženi za brigu o životinjama i održavanje nastambi − poput čuvara životinja, veterinara, tehničara i majstora – i dalje svakodnevno obavljaju svoj posao. Svakom sektoru vrta dodijeljeni su timovi koji se redovito izmjenjuju u smjenama.

  • Slonica Kibali © Daniel Zupanc

Prihoda od ulaznica trenutno naravno nema, ali izdatke za hranu i operativne troškove i dalje treba podmirivati. Pritom treba napomenuti da se ovaj zoološki vrt već nekoliko godina financira u potpunosti samostalno. Pritom ne pokriva samo troškove uobičajenog pogona, već financira i razne građevinske projekte poput nove nastambe nilskih konja i predstojećeg velikog projekta akvarija. Kolike će naposljetku biti financijske posljedice, u ovom trenutku nije moguće predvidjeti.

Da bi se u takvoj situaciji osigurala radna mjesta, 1. je travnja donesena odluka da će 70 % od približno 230 zaposlenika u naredna tri mjeseca raditi skraćeno. Ravnatelj zoološkog vrta, Stephan Hering-Hagenbeck, tom je prilikom cijelom kolektivu zahvalio na odličnom radu i trudu. Zahvaljujući tim vrijednim ljudima „Tiergarten Schönbrunn“ i u ovim izazovnim vremenima uspijeva zadržati ono najvažnije − visok standard brige o životinjama.

A to su prepoznali i brojni fanovi bečkog zoološkog vrta koji trenutno šalju poruke podrške i jedva čekaju njegovo ponovno otvaranje. U ovim teškim vremenima osobito je lijepo osjetiti takvu povezanost i zajedništvo.

  • Tigrica Ina © Daniel Zupanc

Kako bečki „Tiergarten Schönbrunn“ izgleda danas, pogledajte u priloženom videu.

  • EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Otkrijte Beč pomoću nove aplikacije za brojanje koraka

Austrijska metropola kao „najzelenija prijestolnica svijeta“ nastavlja nagrađivati „zelenu” mobilnost svojih građanki i građana. Nakon pokretanja aplikacije „Kultur-Token“ kojom se smanjenje emisije CO2 nagrađuje besplatnim ulaznicama za kulturna događanja i izložbe, Bečanke i Bečani korištenjem nove aplikacije „Wien zu Fuß“ (Beč pješice) od 4. svibnja mogu brojati svoje korake i zamijeniti ih za kavu i vođenje gradom u pratnji stručnog vodiča.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER