Classical Band Aid Rijeka: Song for the water 2020 (Oda vodi)

Kulturno-ekološka akcija povodom Svjetskog dana voda, 22. ožujka - Spasimo vode! Djelujmo i zaštitimo život na našem planetu!

Udruga Dijamant klasika Rijeka i Classical Band Aid Rijeka najavljuju skladbu „Song for the water 2020“ („Oda vodi“) koja će se povodom Svjetskog dana voda premijerno izvesti putem njihovog YouTube kanala u nedjelju 22. ožujka u 11:55 sati.

Iako nas posljednjih dana najviše zabrinjava pandemija koronavirusa, Udruga Dijamant klasika Rijeka povodom Svjetskog dana voda (22. ožujka) želi podsjetiti na jedan drugi globalni problem s kojim se suočavamo posljednjih godina i čije nas rješavanje ponovno čeka po ublažavanju i sprječavanju trenutno najveće svjetske opasnosti.

„Javljamo se u 5 do 12“, ističe se u priopćenju Udruge, „odnosno u trenutku u kojem se nalazi naša Zemlja, čiji su oceani i vodni resursi ugroženi. Kao profesionalni klasični glazbenici, osjetili smo potrebu povezati se u Klasični band aid Rijeka (Classical Band Aid Rijeka) i senzibilizirati javnost kako bismo ukazali na problem onečišćenja voda.“ 

Stoga se u nedjelju 22. ožujka 2020., kada obilježavamo Svjetski dan vode, iz Rijeke - Europske prijestolnice kulture, šalje poruka o važnosti vode za naš život te život našeg planeta i to objavljivanjem skladbe „Song for the water 2020“.

Classical Band Aid Rijeka koji izvodi „Odu vodi“ sastoji se od klasičnih glazbenika pet različitih nacija koji umjetnički djeluju na području Rijeke i Primorsko-goranske županije, većinom u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a u projekt su uključeni i mladi glazbenici koji se nalaze na samom početku svoje glazbene karijere.

„Organizacija Greenpeace nam je donirala dramatične kadrove onečišćenja oceana koje smo koristili za izradu videa i pomažu nam pri promociji skladbe. Plastika je postala velik problem i moramo hitno nešto poduzeti da je više ne koristimo“, ističe Marin Tuhtan, predsjednik Udruge Dijamant klasika Rijeka i voditelj projekta Oda vodi - Classical Band Aid Rijeka.

U Udruzi Dijamant klasika Rijeka, jednom od partnera EPK2020, navode kako ova skladba na suvremen način, u klasičnom crossoveru koji koketira s pop rockom, promovira važnost voda, a njome se javnost želi senzibilizirati za potrebu očuvanja voda i oceana.

Umjetnici koji sudjeluju u projektu Classical Band Aid Rijeka su:

Pjevači:

 • ALJAŽ FARASIN,  prvak opere HNK "I. pl. Zajc" Rijeka (Slovenija)
 • OLGA KAMINSKA, solistica opere HNK "I. pl. Zajc" Rijeka (Ukrajina)
 • DAVOR LEŠIĆ, solist opere HNK "I. pl. Zajc" Rijeka (Hrvatska)
 • GORANKA TUHTAN, operna pjevačica (Hrvatska)
 • FRANCESCO SQUARCIA, pjevač i koncert majstor na violi (Italija)
 • STANISLAVA ŠĆULAC VLAJNIĆ,  operna pjevačica iz zbora Opere HNK "I. pl. Zajc" Rijeka (Srbija)
 • ENA LEŠIĆ, operna pjevačica iz zbora Opere HNK "I. pl. Zajc" Rijeka (Hrvatska)
 • MARIN TUHTAN, autor skladbe i operni pjevač iz zbora Opere HNK "I. pl. Zajc" Rijeka (Hrvatska)

Instrumentalisti:

 • Francesco Squarcia, viola
 • Denis Kezele, klarinet
 • Viktor Kaminski, fagot
 • Boris Mohorić, truba
 • Robert Manestar, gitara
 • Paulina Tuhtan, violina
 • Marie Tuhtan, klavir

Autor glazbe, stihova i orkestracije: MARIN TUHTAN

 • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Svjetski dan voda 2020. – Voda i klimatske promjene

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka 2020. već dvadeset i sedmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Svjetski dan voda 2019. – Voda za sve

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka 2019. već dvadeset i šestu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Brojimo svaku kap, svaka kap je važna!

„Danas u jeku globalne pandemije, kada je higijena ruku osnovna mjera prevencije trebamo biti svjesni više nego ikad koliko nam je pristup čistoj vodi dragocjen. Ovim putem pozivam sve da osvijeste nužnost da je u cilju očuvanja vode i ublažavanju posljedica klimatskih promjena svaki pojedinac važan“, ističe se u poruci glavne ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER