Borzan: Spriječiti kvarenje uređaja odmah po isteku jamstva

Istraživanje koje je proveo francuski dnevnik Le Monde u suradnji s udrugama potrošača pokazuje da su perilice rublja programirane na 2.000 – 2.500 pranja, a televizori na 20.000 sati.

Jesu li uređaji proizvedeni da se pokvare odmah nakon isteka jamstva te kako povećati trajnost uređaja koje kupujemo i zaštiti potrošače? Pitanja su to kojima će se u Europskom parlamentu baviti hrvatska europarlamentarka i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan.

Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je u četvrtak u Kući Europe predstavila novi projekt kojim će se baviti u ovom mandatu, a riječ je o produljenju trajanja uređaja, prije svega kućanskih aparata i elektronike na koje odlazi velik dio budžeta svakog kućanstva. Borzan je ujedno predstavila najnovija istraživanja koja među ostalim povezuju kvarenje uređaja s jamstvom, dala pregled stanja u državama članicama te najavila europske projekte i izmjene zakona na kojima radi u cilju zaštite potrošača. 

Proizvođačima kućanskih uređaja projekt se neće nimalo svidjeti

„Nakon što smo uspješno završili projekt kvalitete proizvoda, odlučila sam krenuti u borbu za rješavanje drugog problema na koji mi se naši građani jako žale, a to je kratko trajanje uređaja. Puno ljudi mi se javlja da su primjerice televizori u vrijeme njihovih roditelja trajali desetljećima, a sada se kvare odmah nakon isteka jamstva. Budući da investicije u kućanske aparate, laptope, mobitele predstavljaju veliki udar na kućne budžete građana, želim osigurati da naši građani za svoj novac dobiju najbolje“, kazala je Biljana Borzan koja je Izvjestiteljica socijalista za ovo pitanje.

Borzan je objasnila da se na razini EU-a u okviru programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020 trenutačno provodi projekt testiranja trajnosti uređaja koji je pokazao da se građani najviše žale na trajnost mobitela, perilica za rublje, televizora i usisavača te se upravo te proizvode stavlja pod povećalo. Europska komisija očekuje objavu konačnih rezultata ovog testiranja do 2024. godine, no prethodni se podaci očekuju i prije navedenog roka.

>>> Pročitajte još >>> Borzan imenovana izvjestiteljicom socijaldemokrata za dulju trajnost proizvoda

Proizvodi koji se najviše kvare

U većini država članica EU-a su na prvom mjestu pametni telefoni, a redoslijed ostalih proizvoda varira od zemlje do zemlje. U Njemačkoj su to još printeri, perilice rublja, aparati za kavu i perilice posuđa, u Belgiji televizori, printeri, perilice rublja i aparati za kavu, a u Španjolskoj printeri, usisavači, televizori i tableti. Perilice rublja se, primjerice, najviše kvare u Francuskoj, Portugalu i Nizozemskoj.

„Prvi rezultati su pokazali da se prvo kvarenje aparata obično događa odmah nakon isteka garancije. Dakle, većina uređaja se kvari u drugoj ili trećoj godini korištenja, a jamstva u EU su većinom dvije godine. Druga istraživanja su pokazala da su perilice rublja programirane na 2.000 do 2.500 pranja, televizori 20.000 sati, sve s ciljem da se potrošače primora kupiti nove modele!“, objasnila je Borzan.

Nijemci imaju strože standarde kvalitete, a Francuzi učinkovitije zakone

Kako je istaknula, 77 % potrošača EU-a preferira popravak proizvoda čime se postižu goleme uštede te štiti okoliš. Kao i u Hrvatskoj, u cijeloj Europskoj uniji postoji problem zatvaranja servisa za popravak proizvoda i nedostatka rezervnih dijelova za popravak uređaja, a kada ih ima najčešće su vrlo skupi.

„Potrošači su voljni platiti više za trajnost proizvoda, odnosno za proizvode koji će imati dulji vijek trajanja. Također, potvrđeno je kako se prodaja proizvoda s oznakom trajanja povećava za čak 55 posto“, istaknula je Borzan te podsjetila kako recikliranje i ponovna uporaba proizvoda omogućuju otvaranje novih radnih mjesta.

Zastupnica Borzan je istaknula kako nacionalne vlade država članica EU-a mogu postrožiti vlastite standarde i donijeti zakone ne čekajući usvajanje EU direktiva te ukazala na francuski primjer. Naime, Francuska je već usvojila zakon kojim je zabranila programirano kvarenje, uvela oznake „popravljivosti“ na uređaje te mjerače korištenja, kako bi potrošač u svakom trenutku znao što od kupljenog proizvoda može očekivati.

  • Biljana Borzan poziva Vladu RH da se povede primjerom Francuske i zabrani programirano kvarenje proizvoda. / Foto: Ekovjesnik

U Hrvatskoj ćemo čekati donošenje direktive EU-a ili promjenu vlasti

Borzan stoga poziva Vladu RH da se povede primjerom Francuske i zabrani ugrađeno (programirano) kvarenje, a podsjetila je i na donošenje presude u Italiji kojom su Apple i Samsung kažnjeni za namjerno kvarenje svojih uređaja i primoravanje potrošača na kupovinu novijih modela. Također, Švedska je uvela porezne olakšice za popravak uređaja, a u Austriji se proizvodi dobrovoljno označavaju oznakom minimalnog trajanja.

„Poznavajući agilnost našeg ministarstva, mislim da je vjerojatnije da ćemo se na europskoj razini prije izboriti za kvalitetniju robu. Komisija bi uskoro trebala predstaviti Akcijski plan kojim će najaviti nove mjere, a to bi prije svega mogli biti zakoni koji će osigurati trajnost printerima i mobitelima te horizontalne mjere za bolju informiranost potrošača i na tome planiram raditi kako bi bili sigurni da će konačni rezultat biti u interesu građana, a ne industrije“, zaključila je Biljana Borzan.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Zeleni oporavak i klimatska kriza nisu dovoljno zastupljeni u predizbornoj kampanji

Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea su u utorak navečer pored Medvedgrada u Zagrebu organizirali projekciju poruka i vizuala na šumu kako bi ukazali na važnost zelenog oporavka, odnosno dovođenja zaštite klime i okoliša u središte planiranja oporavka od gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Borzan imenovana izvjestiteljicom socijaldemokrata za dulju trajnost proizvoda

Potpredsjednica socijaldemokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan izabrana je za izvjestiteljicu svog kluba za održivu proizvodnju i potrošnju na jedinstvenom tržištu. Borzan je u nekoliko navrata obećala kako će se u ovom mandatu baviti duljom trajnošću uređaja i zabranom tzv. ugrađenih kvarova koji uzrokuju prestanak rada uređaja odmah nakon isteka jamstva.

Borzan traži zabranu programiranog kvarenja uređaja

Povodom presude u Italiji kojom se kažnjavaju Apple i Samsung za namjerno kvarenje svojih uređaja kako bi korisnici bili primorani kupiti noviji model, hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan poslala je apel Europskoj komisiji za hitnu zabranu programiranog kvarenja na razini EU.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER