Borzan: Spriječiti kvarenje uređaja odmah po isteku jamstva

Istraživanje koje je proveo francuski dnevnik Le Monde u suradnji s udrugama potrošača pokazuje da su perilice rublja programirane na 2.000 – 2.500 pranja, a televizori na 20.000 sati.

Jesu li uređaji proizvedeni da se pokvare odmah nakon isteka jamstva te kako povećati trajnost uređaja koje kupujemo i zaštiti potrošače? Pitanja su to kojima će se u Europskom parlamentu baviti hrvatska europarlamentarka i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan.

Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je u četvrtak u Kući Europe predstavila novi projekt kojim će se baviti u ovom mandatu, a riječ je o produljenju trajanja uređaja, prije svega kućanskih aparata i elektronike na koje odlazi velik dio budžeta svakog kućanstva. Borzan je ujedno predstavila najnovija istraživanja koja među ostalim povezuju kvarenje uređaja s jamstvom, dala pregled stanja u državama članicama te najavila europske projekte i izmjene zakona na kojima radi u cilju zaštite potrošača. 

Proizvođačima kućanskih uređaja projekt se neće nimalo svidjeti

„Nakon što smo uspješno završili projekt kvalitete proizvoda, odlučila sam krenuti u borbu za rješavanje drugog problema na koji mi se naši građani jako žale, a to je kratko trajanje uređaja. Puno ljudi mi se javlja da su primjerice televizori u vrijeme njihovih roditelja trajali desetljećima, a sada se kvare odmah nakon isteka jamstva. Budući da investicije u kućanske aparate, laptope, mobitele predstavljaju veliki udar na kućne budžete građana, želim osigurati da naši građani za svoj novac dobiju najbolje“, kazala je Biljana Borzan koja je Izvjestiteljica socijalista za ovo pitanje.

Borzan je objasnila da se na razini EU-a u okviru programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020 trenutačno provodi projekt testiranja trajnosti uređaja koji je pokazao da se građani najviše žale na trajnost mobitela, perilica za rublje, televizora i usisavača te se upravo te proizvode stavlja pod povećalo. Europska komisija očekuje objavu konačnih rezultata ovog testiranja do 2024. godine, no prethodni se podaci očekuju i prije navedenog roka.

>>> Pročitajte još >>> Borzan imenovana izvjestiteljicom socijaldemokrata za dulju trajnost proizvoda

Proizvodi koji se najviše kvare

U većini država članica EU-a su na prvom mjestu pametni telefoni, a redoslijed ostalih proizvoda varira od zemlje do zemlje. U Njemačkoj su to još printeri, perilice rublja, aparati za kavu i perilice posuđa, u Belgiji televizori, printeri, perilice rublja i aparati za kavu, a u Španjolskoj printeri, usisavači, televizori i tableti. Perilice rublja se, primjerice, najviše kvare u Francuskoj, Portugalu i Nizozemskoj.

„Prvi rezultati su pokazali da se prvo kvarenje aparata obično događa odmah nakon isteka garancije. Dakle, većina uređaja se kvari u drugoj ili trećoj godini korištenja, a jamstva u EU su većinom dvije godine. Druga istraživanja su pokazala da su perilice rublja programirane na 2.000 do 2.500 pranja, televizori 20.000 sati, sve s ciljem da se potrošače primora kupiti nove modele!“, objasnila je Borzan.

Nijemci imaju strože standarde kvalitete, a Francuzi učinkovitije zakone

Kako je istaknula, 77 % potrošača EU-a preferira popravak proizvoda čime se postižu goleme uštede te štiti okoliš. Kao i u Hrvatskoj, u cijeloj Europskoj uniji postoji problem zatvaranja servisa za popravak proizvoda i nedostatka rezervnih dijelova za popravak uređaja, a kada ih ima najčešće su vrlo skupi.

„Potrošači su voljni platiti više za trajnost proizvoda, odnosno za proizvode koji će imati dulji vijek trajanja. Također, potvrđeno je kako se prodaja proizvoda s oznakom trajanja povećava za čak 55 posto“, istaknula je Borzan te podsjetila kako recikliranje i ponovna uporaba proizvoda omogućuju otvaranje novih radnih mjesta.

Zastupnica Borzan je istaknula kako nacionalne vlade država članica EU-a mogu postrožiti vlastite standarde i donijeti zakone ne čekajući usvajanje EU direktiva te ukazala na francuski primjer. Naime, Francuska je već usvojila zakon kojim je zabranila programirano kvarenje, uvela oznake „popravljivosti“ na uređaje te mjerače korištenja, kako bi potrošač u svakom trenutku znao što od kupljenog proizvoda može očekivati.

  • Biljana Borzan poziva Vladu RH da se povede primjerom Francuske i zabrani programirano kvarenje proizvoda. / Foto: Ekovjesnik

U Hrvatskoj ćemo čekati donošenje direktive EU-a ili promjenu vlasti

Borzan stoga poziva Vladu RH da se povede primjerom Francuske i zabrani ugrađeno (programirano) kvarenje, a podsjetila je i na donošenje presude u Italiji kojom su Apple i Samsung kažnjeni za namjerno kvarenje svojih uređaja i primoravanje potrošača na kupovinu novijih modela. Također, Švedska je uvela porezne olakšice za popravak uređaja, a u Austriji se proizvodi dobrovoljno označavaju oznakom minimalnog trajanja.

„Poznavajući agilnost našeg ministarstva, mislim da je vjerojatnije da ćemo se na europskoj razini prije izboriti za kvalitetniju robu. Komisija bi uskoro trebala predstaviti Akcijski plan kojim će najaviti nove mjere, a to bi prije svega mogli biti zakoni koji će osigurati trajnost printerima i mobitelima te horizontalne mjere za bolju informiranost potrošača i na tome planiram raditi kako bi bili sigurni da će konačni rezultat biti u interesu građana, a ne industrije“, zaključila je Biljana Borzan.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Usvojeni prijedlozi Biljane Borzan za dulje trajanje uređaja

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta izglasao je Mišljenje o kružnoj ekonomiji za koje je jedna od autorica hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan. Glavni cilj je osigurati dulje trajanje uređaja koje kupujemo, kako bi se smanjilo zagađenje i potrošačima omogućilo da dobiju najbolje za svoj novac.

Borzan imenovana Izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju

Potpredsjednica socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan imenovana je izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Glavni cilj joj je povećati trajnost proizvoda i zabraniti ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER