Beč: Visoka kvaliteta života podrazumijeva i vrhunsku zdravstvenu skrb

Gradska uprava u službi građana

Iz dobrotvornog medicinsko-znanstvenog fonda protekle je godine dodijeljeno gotovo 900.000 eura za preko 50 projekata

„U Beču postoji vrhunska medicina za sve!“ Izjavio je to prije nekoliko tjedana direktor Bečkog zdravstvenog fonda, Richard Gauss, napomenuvši da je „najprioritetniji cilj bečke zdravstvene politike osigurati optimalnu medicinsku skrb za sve građanke i građane Beča, i to neovisno o njihovim primanjima, dobi, porijeklu ili spolu“. Pritom je naglasio humanost i poštovanje potreba pacijenata kao najviša načela bečkog zdravstvenog sustava.

Važan doprinos medicini u Beču donosi Medicinsko-znanstveni fond gradonačelnika Grada Beča. Radi se dobrotvornoj organizaciji čije je osnivanje davne 1978. godine inicirao tadašnji bečki gradonačelnik Leopold Gratz. Tako je zahvaljujući njemu, primjerice, protekle godine u Beču dodijeljeno ukupno 885.359,10 eura za 51 medicinsko-znanstveni projekt.

  • Subvencioniraju se projekti liječnika iz javnog i privatnog sektora te s Medicinskog sveučilišta u Beču © MedUni Wien

„Opća medicinska skrb i vrhunska znanstvena postignuća u medicini idu ruku pod ruku te izravno koriste pacijenticama i pacijentima“, naglasio je Richard Gauss. Stoga se u sklopu spomenute inicijative subvencioniraju znanstveni projekti bečkih liječnica i liječnika iz javnog kao i privatnog zdravstvenog sektora te s Medicinskog sveučilišta u Beču MedUni Wien. Dosad je s ukupno 33,4 milijuna eura subvencionirano čak 1.460 projekata.

Bečke se medicinske stručnjake redovito poziva da Medicinsko-znanstvenom fondu radi subvencioniranja podnesu svoja istraživanja o raznim tematskim područjima. Tako će 2020. godine naglasak biti na temama kao što su integrirana skrb, komunikacija između liječnika i pacijenta, ranjive skupine pacijenata poput migranata, osoba s invaliditetom i nezaposlenih osoba, rodne razlike u komunikaciji i kvaliteti skrbi, analiza strukture pacijenata te upravljanje kvalitetom iz perspektive osoblja i pacijenata.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Zdravstveni sektor je velik izvor emisija ugljika

Istraživačice tvrde kako klimatske promjene predstavljaju veliku opasnost za javno zdravstvo, a svjetski zdravstveni sektor uvelike doprinosi svjetskoj klimatskoj krizi.

Beč dobiva prvi park koji hladi

Austrijska metropola čak i u zimsko doba nastavlja osmišljavati inovativne načine kako građanima olakšati podnošenje ljetnih vrućina. Grad Beč je početkom prosinca predstavio najnoviju, dosad neviđenu mjeru s ciljem smanjenja efekta urbanog toplinskog otoka i visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama – prvi park za rashlađivanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER