Kako bi izgledao naš planet kada bi presušili svi njegovi oceani?

Animacija nam otkriva iznenađujuće planinske vrhove skrivene pod oceanima

Obrada NASA-ine animacije iz 2008. godine otkriva kako bi izgledao svijet kada bi sa Zemlje isparila sva voda.

Animacija bivšeg NASA-inog planetarnog znanstvenika dr. Jamesa O’Donoghuea, postupno otkriva krajolik skrivenih planina i nekih dijelova našeg planeta od kojih mnoga još uvijek nisu dovoljno istražena.

„Sviđa mi se kako ova animacija otkriva da je oceansko dno jednako promjenjivo i zanimljivo u svojoj geologiji, kao i kontinenti“, izjavio je za Business Insider dr. James O'Donoghue, koji sada radi za japansku svemirsku agenciju JAXA.

Animacija nas vodi na oko 10.000 metara ispod razine mora te otkriva skrivene planinske lance i vrhove te kopnene mostove koji su nekada davno spajali današnje kontinente. Najdramatičnije se promjene, međutim, događaju gotovo odmah na početku animacije.

„Usporio sam početak s obzirom da se već u prvim desecima metara otkrivaju iznenađujući krajolici podmorja“, rekao je O'Donoghue.

Kontinentalni šelf kao pojas morskog dna koji neposredno okružuje kontinente gdje je morsko dno relativno plitko, uključuje neke od kopnenih mostova kojima su naši davni preci prelazili kada su migrirali s kontinenta na kontinent. Desecima tisuća godina ranije naši su preci mogli hodati od kontinentalne Europe do Velike Britanije, od Sibira do Aljaske i od Australije do otoka koji je okružuju.

„To je ljudima omogućavalo migracije, a trajalo je do svršetka posljednjeg ledenog doba“, kaže O'Donoghue.

Zahvaljujući ovoj animaciji možemo vidjeti kako je izgledao svijet naših drevnih predaka.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Oceani su, čini se, otporniji nego što smo mislili

Izazovi s kojima se suočavaju svjetski oceani svima su već dobro poznati. Plastična kriza prijeti da će u oceanima do 2050. biti više plastike nego riba, dok klimatska ugrožava koraljne grebene koji bi u potpunosti mogli nestati do 2100. No, unatoč činjenici što smo oceane desetljećima koristili kao odlagalište otpada, u njih izlijevali naftu te prekomjernim izlovom ribe uništili riblji fond i gotovo istrijebili morski život, znanstvenici smatraju da ipak postoji mogućnost njihovog ozdravljenja.

Klimatsko izvješće za 2017. godinu dokazuje kako je svijet na pragu ulaska u novo razdoblje globalnog zatopljenja

Prosječne temperature na Zemlji su u 2017. godini bile iznimno visoke, pa je prošla godina, ovisno o skupu podataka, rangirana kao druga ili treća najtoplija godina na Zemlji u povijesti temperaturnih mjerenja, odnosno od sredine 19. stoljeća. Potvrđeno je i da je 2017. godina bila najtoplija godina bez utjecaja klimatskog poremećaja El Niña, kao i da je toplija nego bilo koja godina prije 2015.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER