Udruga Biom: Volonterski sastanak za monitoring velike ušare

Monitoring ušare (Bubo bubo) opet kreće!

Ušara je jedna od najvećih sova na svijetu i lako ju se može prepoznati po veličini, čupercima na glavi te velikim narančastim očima. Ova je ptica aktivna noću i teško ju je vidjeti, ali može se lako čuti u sumrak tijekom kasne zime. Usprkos svojoj veličini i oštrim kandžama prilično je plaha, a prema ljudima se rijetko ponaša agresivno.

U Hrvatskoj uglavnom nastanjuje priobalna i gorska područja, a u svom staništu preferira strme stijene i otvorena staništa. Gnijezdi se na teško dostupnim liticama, stijenama i u kamenolomima.

Monitoring ušara će se provest pristupom građanske znanosti (eng. citizen science) gdje će educirani volonteri skupljati podatke na terenu i time doprinijeti kvalitetnoj zaštiti ove vrste. Volonterske aktivnosti monitoringa se provode u veljači i ožujku.

Pridružite se i ove godine sastanku volontera na kojem možete naučiti više o ekologiji ove vrste, jednostavnoj metodologiji istraživanja i kako se možete uključiti. Uz druženje ćete doznati sve o osnovama metode istraživanja te mjerama ponašanja na terenu, a kada dođe period monitoringa moći ćete se samostalno zaputiti na teren u potrazi za velikom ušarom i provesti zalazak sunca slušajući pjevanje mužjaka.

Sastanak će se održati u ponedjeljak 27. siječnja u 18 sati u novom prostoru udruge Biom, na adresi Čazmanska 2 (polukat) gdje ćete imati priliku čuti više o ovom monitoringu i dobiti jasne upute kako možete sudjelovati.

Ako se želite priključiti monitoringu, a ne možete prisustvovati sastanku, za daljnje informacije javite se Biomovoj koordinatorici Biljani (biljana.jecmenica@biom.hr, 095 8888 771).

Udruga Biom / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ovog vikenda održava se prvo ovogodišnje promatranje ptica

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Udruga Zeus pozivaju sve ljubitelje ptica i prirode da se ovog vikenda, 11. i 12. siječnja, pridruže tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica, koje se ove godine održava 54. put.

Promatranje ptica u Botaničkom vrtu

Europski dani promatranja ptica (EuroBirdwatch) obilježit će se i ove godine 5. i 6. listopada. To je akcija BirdLife Partnera već 26 godina, a fokus je na migratornim pticama i njihovim staništima. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o potrebi zaštite ptica na područjima razmnožavanja, preleta, zaustavljanja te na njihovim zimovalištima u Sredozemlju i Africi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER